Redakce Epoch Times

27. 8. 2021

Při teroristických bombových útocích u letiště v afghánském Kábulu 26. srpna přišlo o život 13 amerických vojáků a nejméně 60 Afghánců. Minimálně dalších 18 amerických vojáků bylo zraněno.

K útoku se přihlásila teroristická skupina ISIS. Za posledních 10 let jde pro americké jednotky v Afghánistánu o nejhorší útok od té doby, co 5. srpna 2011 povstalci sestřelili vrtulník Chinook s 30 vojáky a osmi dalšími osobami.

Cílem teroristy bylo dle ISIS „dostat se k velké skupině překladatelů a spolupracovníků americké armády a odpálit výbušný pás“. ISIS sdělila, že útočník byl schopen dostat se k americkým jednotkám u východní brány letiště na pět metrů. Další výbuch pak potvrdil Pentagon u hotelu stojícího poblíž.

Zhruba sedm hodin po útoku americký prezident Joe Biden z Bílého domu oznámil, že USA podniknou vůči ISIS odvetný útok.

„Pro ty, kteří tento útok provedli, a pro kohokoliv, kdo si přeje uškodit Americe, vězte tohle: Neodpustíme. Nezapomeneme. Půjdeme po vás a přimějeme vás zaplatit. Budu bránit naše zájmy a naše lidi každým opatřením, které mám k dispozici,“ sdělil Biden v projevu pro národ.

Americký prezident nařídil armádě připravit plán k útoku na zařízení a bojovníky ISIS.

„Odpovíme se silou a přesností, a to v době, kterou si vybereme, a na místě, které si vybereme. Teroristé z ISIS nezvítězí. Amerika se nenechá zastrašovat,“ prohlásil dále Biden.

Americký prezident také řekl, že on i první dáma Jill Bidenová jsou útokem „pobouřeni“ a „zdrceni“. Svou „nejhlubší soustrast“ ve svém stanovisku vyjádřila i demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, ministr obrany Lloyd Austin či náčelník generálního štábu Mark Milley.

Dle generála McKenzieho, náčelníka centrálního velení USA, neexistuje žádná indicie, že by se na útoku nebo jeho přípravě podílel i Tálibán.

Později téhož dne otřásly Kábulem další výbuchy, které dle mluvčího Tálibánu provedly americké jednotky s cílem zničit své zařízení, v případě, že by se musely z Afghánistánu stáhnou dříve, než je oficiální termín (31. srpen).

Změnu termínu ale Biden popřel, protože je potřeba ze země evakuovat další lidi, včetně Američanů.

Kritika

Do několika hodin od zpráv začal na Twitteru kolovat hashtag „BidenMustResign“ (Biden musí rezignovat), pod kterým se objevovaly tisíce postů. Populárními se staly i hashtagy „BidenIsADisgrace“ (Biden je ostuda) nebo „BidenDisaster“ (Pohroma Biden).

Dalším oblíbeným se stal „PresidentPelosi“, čím uživatelé naznačovali, že pokud by byli Biden a viceprezidentka Harrisová ústavně obžalováni za pochybení (a uznáni vinnými), stala by se prezidentkou Nancy Pelosiová.

Rodinám padlých vojáků kondolovali i republikáni. Někteří z nich kladli vinu za událost právě Bidenovi.

Již před několika dny sklidil Biden kritiku za nezvládnutí situace v Afghánistánu od obou hlavních politických uskupení v zemi, tedy i včetně svých demokratických kolegů.

Republikánský senátor Josh Hawley o situaci na Twitteru napsal, že je „k vzteku“, a vyzval prezidenta k rezignaci: „… A Joe Biden je zodpovědný. Nyní je bez jakýchkoliv pochyb jasné, že nemá ani schopnosti, ani vůli k vůdcovství. Musí rezignovat.“

Útok se udál dva dny poté, co sněmovní republikáni žádali demokraty, aby se na tehdejším mimořádném zasedání (prvním zasedání od převzetí Kábulu Tálibánem) projednal kromě volebního zákona a rozpočtové rezoluce i návrh legislativy týkající se situace v Afghánistánu.

Demokraté ale projednávání návrhu zamítli a tvrdili, že volební zákon a rozpočet jsou „nesmírně důležité“. A odmítli, aby „se půda sněmovny změnila na republikánskou konferenci“.

Překlad a redakční úprava z původních článků (1, 2): J. S.


Související články

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.