Conan Milner

18. 9. 2021

Rozhovor s Peterem Sullivanem

Silicon Valley je pravděpodobně posledním místem, kde byste očekávali varování před zdravotními riziky používání mobilních telefonů. Ale právě tam najdete Petera Sullivana, muže, jehož posláním je pomoci veřejnosti pochopit, jak jim bezdrátová zařízení škodí.

Sullivan začínal jako jeden z největších fanoušků technologie, které se nyní snaží vyhýbat. Studoval na Stanford University v Silicon Valley a později pracoval jako softwarový designer, kdy úzce spolupracoval s lidmi, kteří později navrhovali zařízení, jež utvářejí náš bezdrátový svět. Sullivan působil na samé špici pokroku a stal se jedním z prvních, kteří si osvojili wifi technologie, ale zároveň z nich také onemocněl, a to dlouho předtím, než většina lidí věděla, že je to vůbec možné.

Jeho nemoc – dnes známá jako elektrosenzitivita – a zjištění, že je způsobena vystavování se bezdrátovému záření, přimělo Sullivana k hledání odpovědí. Zatímco vládní regulační orgány a telekomunikační průmysl trvaly na tom, že úroveň mikrovlnného záření vycházejícího z jeho telefonu je bezpečná, Sullivan si promluvil s několika špičkovými vědci, kteří našli pádné důkazy dokazující pravý opak.

Některé z těchto vědců můžete vidět ve filmu „Generation Zapped“, který Sullivan natočil v roce 2017. Tento dokument otevírá lidem oči a vypráví o manipulativní taktice, kterou telekomunikační průmysl používá, aby veřejnosti prodal technologii navzdory jasným důkazům o její škodlivosti.

Dnes se Sullivan věnuje na plný úvazek šíření informací o nebezpečích spojených s elektromagnetickým zářením (EMF) a nabádá lidi, aby svá zařízení pokud možno vypínali nebo si je aspoň drželi v dostatečné vzdálenosti od těla. Financuje také výzkum na Harvardu, Stanfordu, Kalifornské univerzitě v Berkeley a v několika předních neziskovkách ve snaze poskytnout lepší představu o technologii, kterou všichni používáme, protože většina z nás má za to, že je bezpečná.

Deník Epoch Times hovořil se Sullivanem o problémech spojených s bezdrátovým zářením a o tom, co můžeme udělat, abychom se před ním chránili. Odpovědi byly pro přehlednost a stručnost upraveny.

Epoch Times: Vypadá to, že lidé si teprve začínají uvědomovat nebezpečí spojená s bezdrátovými technologiemi, nicméně vy se tím zabýváte už deset let. Co vám dalo náskok?

Peter Sullivan: To, co lidé zažívají nyní, jsem v podstatě zažil asi před 10 nebo 15 lety, protože v Silicon Valley jsme byli v čele vývoje a měli jsme spoustu různých příležitostí. Mozek mi říkal: „Všechny tyhle věci jsou dobré,“ ale moje tělo mělo vážné problémy. Na tomto jsem dostal tvrdou lekci, že naše předpoklady o bezpečnosti byly prostě naprosto mylné.

Nejdřív jsem si myslel, že mám alergii z potravin. Pak jsem zjistil, že mám v těle vysokou hladinu rtuti. Ale i po detoxikaci, vytříbení jídelníčku a provedení všeho tohohle se můj zdravotní stav stále zhoršoval. Začal jsem být opravdu hubený. Praskaly mi zuby. Moje tělo se demineralizovalo. Cítil jsem se malátný a slabý, a to nejsem slabý člověk. Byl jsem pilotem námořnictva. Běhal jsem maratony. Běhal jsem triatlon, takže nejsem zvyklý být slabý. Přesto jsem byl oslabený fyzicky i psychicky.

Dostal jsem se do stavu, ve kterém, když jsem si dal mobil vedle hlavy, tak jsem to cítil a nebylo mi dobře. Myslel jsem si, že o tom neexistuje žádný výzkum, ale byl jsem pozván na zasedání do klubu Commonwealth Club v San Franciscu, kde o vystavení bezdrátovému záření hovořili vědci. Tak jsem se začal zabývat výzkumem. Tisíce těchto studií poukazují na jeho škodlivost.

Lidé z Silicon Valley o tom nemají ani tušení, ale telekomunikační průmysl, FCC (Federální komise pro komunikaci, pozn. red.) a americká vláda o tomto problému skutečně vědí, ale přesto tato zařízení prodávají. V podstatě používají tabákovou taktiku. Četli jste o tom článek v The Nation? Provedli šestiměsíční vyšetřování o tom, jak to průmysl tají.

The Epoch Times: Jaký vliv má bezdrátové záření na náš organismus?

Sullivan: Myslím, že nejdůležitější věc, kterou by lidé měli vědět, je práce Dr. Martina Palla o vápníkovém kanálu. Ukázal, že tyto frekvence a pole mohou ovlivnit vápníkový kanál v našich buňkách. Vápníkové kanály jsou skutečně zásadní pro vývoj mozku, imunitního systému, funkci T-buněk, hematoencefalické bariéry, střevní bariéry – jsou opravdu ústředním faktorem.

Rizikovým faktorem číslo jedna pro autismus je odchylka vápníkového kanálu. Ze studií dvojčat víme, že genetická složka autismu tvoří jen asi 38 procent. Zbytek tvoří prostředí, takže hledáme faktory prostředí, které mohou mít vliv na vápníkový kanál. Doktor Pall o tom mluvil na konferencích o autismu.

Odchylky ve fungování vápníkových kanálů jsou spojeny nejen s autismem, ale i s ADHD, depresí, úzkostí a schizofrenií. Lidé s těmito odchylkami jsou vystaveni vyššímu riziku.

Rizikovým faktorem pro vznik přecitlivělosti na elektrický proud jsou také odchylky v kalciových kanálech. Ale i když máte hodně normální funkci vápníkových kanálů, můžete se stát při vysokém vystavení elektrosenzitivní. V určitém okamžiku stále dochází k jejich přetížení, a to zejména s tím, jak přibývá věcí, jako je síť 5G.

Někteří lidé mohou být wifi připojením zcela přetíženi, ale nejde jen o bezdrátové připojení. Ve skutečnosti jde o kombinaci více věcí v prostředí. Dr. Lisa Nagyová říká, že lidé jsou často vystaveni působení plísní, které mohou poškodit vápníkový kanál, čímž jsou náchylnějšími. Někteří lidé jsou vystaveni toxickým látkám. Někteří lidé mají rizikové zubní faktory, jako jsou rtuťové plomby nebo infikované kořenové kanálky, které je také činí náchylnějšími. Takže, abyste se v současnosti ochránili, je třeba opravdu odlehčit zátěž všech těchto faktorů.

Epoch Times: Žijeme ve světě, kde je proti nám mnoho faktorů.

Sullivan: A to je to, co vidíme v případě autismu. Mysleli jsme si, že to bude jen jeden gen a jeden faktor prostředí. Ale ukázalo se, že jde o více genů, ale podél stejné dráhy, a více faktorů prostředí, které tuto jednu dráhu ovlivňují.

Tato cesta je samozřejmě také cílem pro farmaceutika. Pokud tedy lidé užívají blokátory vápníkových kanálů na srdce nebo na duševní zdraví, elektromagnetické pole působí proti těmto lékům. V určitém okamžiku budeme muset začít tyto konflikty kontrolovat a celou věc si reálně prověřit. Některé problémy se nevyřeší přidáním dalších léků. Abychom se skutečně uzdravili, musíme začít odstraňovat rušivé faktory.

Epoch Times: Dočetl jsem se, že doplňování hořčíku může pomoci při narušení vápníkového kanálu.

Sullivan: Doktor Pall a další zjistili, že hořčík je přirozeným blokátorem vápníku, reguluje  vápníkový kanál. Pokud máte málo hořčíku, váš vápníkový kanál bude hyperaktivní. Když se vápníkový kanál rozruší, říká vašemu nervovému systému, že se děje něco důležitého, takže bychom měli zůstat ve střehu.

Problém je, že v tomto stavu nemáme být konstantně. Je to velmi stresující stav. Můžete si ho představit jako stav buňky v ohrožení. Spotřebovává spoustu energie a je vyčerpaná. Tělo není stavěno na to, aby v tomto stavu boje nebo útěku setrvávalo neustále.

Mnoho lékařů, se kterými jsem mluvil, mi doporučovalo určitou formu hořčíku, která se dostává přímo do mozkového kmene a mozku. Říká se mu threonát hořečnatý. Bylo prokázáno, že skutečně pomáhá u mozkových propojení.

Epoch Times: Je úžasné, jak narušení tohoto drobného buněčného mechanismu může mít za následek všechny tyto různé problémy.

Sullivan: Dr. Pall říká, že vápníkové kanály jsou nejhustěji zastoupeny v srdci, nervovém systému a mozku. Začínáme pozorovat účinky na duševní i fyzické zdraví. Lidé by si měli uvědomit, že hlavním příznakem kontaktu s elektromagnetickými poli je porucha spánku. Dále jsou to bolesti hlavy, problémy s pozorností, úzkost a problémy s pamětí.

Nejvíce mě zaráží poškození spermií. Desítky studií ukazují, že tyto frekvence a pole mohou poškodit sperma. Takže mobilní telefon v kapse muže, který se chystá být otcem, je velký problém, který je třeba prozkoumat. Lidé si musí uvědomit, že když si dají mobilní telefon do kapsy, hrají genetickou ruskou ruletu. Berou si všechny ty dobré geny, které se osvědčily, a jen tak je náhodně přehazují. Bude opravdu náročné to vrátit do původního stavu.

Epoch Times: Co by lidé měli udělat, aby se více vyhnuli bezdrátovému záření?

Sullivan: Nejdříve je třeba odstranit zařízení, která se nacházejí v blízkosti vaší postele. Tato záření narušují spánek a snižují produkci melatoninu a hloubku spánku. V současné době je velmi běžné, že lidé používají svůj mobilní telefon jako budík, nabíjejí si ho vedle sebe a mají ho u sebe celou noc.

Někteří lidé dokonce používají fitness hodinky, kde jsou vystaveni záření neustále, například aplikaci Fitbit. Lidem také říkáme, aby na noc vypínali Wi-Fi nebo pevné připojení. Nemějte v noci v blízkosti tablet ani modem, to vše narušuje spánek. Spánek je skutečně zásadní pro vaše zdraví a duševní zdraví a samozřejmě i pro vývoj dítěte. Důležité pro děti: Říkáme rodičům, aby na noc vypínali elektronickou chůvičku s monitorem. Přinejmenším přístroj přesuňte na druhou stranu místnosti.

Obecně platí, vytvořit si prostor kolem vašeho prostředí pro spánek a práci. Strategií by mělo být buď vypnutí, nebo přemístění zařízení, a pokud ho nemůžete vypnout, přesuňte ho dál od sebe. Pokud se zařízení nemůže přesunout, jako například chytré měřiče (elektriky, vody, plynu) pohybujte se od zařízení ve větší vzdálenosti. S větší vzdáleností rapidně klesá i vaše vystavení se záření. Při každém zdvojnásobení vzdálenosti se záření sníží o 75 procent.

Lidé by během hovoru v žádném případě neměli přikládat mobilní telefon přímo k hlavě. Federální komise pro komunikace takové nastavení nikdy netestovala. Každý telefon má varování, které říká, že je testován prostor mezi zařízením a tělem. Nejsou testovány v přímém kontaktu s tělem, jak je většina lidí používá.

Na svých webových stránkách ClearLightVentures.com mám také cedulku o bezdrátové bezpečnosti. Na této cedulce najdete několik základních řešení pro některé z nejběžnějších zdrojů bezdrátového záření. Je na ní trocha vědy a trocha zdravotních účinků. Rozdávám je rodičům. Když to lidé vidí v písemné podobě a vidí, že je tam vědecké opodstatnění, a vidí, že existují řešení, tak začnou jednat.

Epoch Times: Myslím, že hodně velký důvod, proč lidé neberou bezdrátové záření vážně, je to, že ho nevidí.

Sullivan: To je pravda. Je neviditelné, takže je pro lidi těžké tomu porozumět. Jedním z mých úkolů je zviditelnit pro lidi právě to neviditelné. Byli jsme na několika konferencích o autismu, kde jsme lidem zprostředkovali jeden zážitek. Postavili jsme baldachýn o rozměrech 103 x 3 metry, něco jako stan na farmářském trhu, ale byl po stranách zakrytý. Je to v podstatě bezdrátově čistá místnost. Lidem, kteří do něj vešli, jsme řekli, aby si vypnuli telefony, Apple hodinky nebo cokoli jiného, co vyzařovalo bezdrátový signál, a pak vstoupili do této místnosti.

V průměru 85 až 95 procent lidí při vstoupení do místnosti pocítilo rozdíl. Nejčastěji uváděli, že se cítili klidnější. To rušení vápníkových kanálů přestalo a tělo se začalo uvolňovat. Někteří lidé byli tak dlouho vystaveni záření, že se jim při vstupu do tohoto prostředí udělalo až trochu nevolno.

Epoch Times: Z čeho byl tento stan vyroben?

Sullivan: Je vyroben z ochranného materiálu, který blokuje a odráží bezdrátové záření. A to je jednou ze strategií, kterou mohou lidé udělat, aby omezili kontakt (s wifi), ale doporučuji lidem, aby nejprve udělali všechny bezplatné a jednoduché věci, než si koupí něco nového.

Epoch Times: Takže ochranný štít je pokročilejší úroveň.

Sullivan: Ano, a abyste to udělali správně, možná budete potřebovat pomoc odborníka, aby se to neodráželo zpět a vaše prostředí to ještě nezhoršilo. Největší pozornost by lidé měli věnovat snížení záření.

Epoch Times: Je testování prostředí důležité? A pokud ano, jak se to dělá?

Sullivan: Můžete si koupit měřič pro obyčejné spotřebitele od společností jako LessEMF nebo Safe Living Technologies. Pár měřičů doporučuji i na svých webových stránkách.

Můžete si také sehnat lidi, kteří vám to změří. Vyhledejte odborníky na EMF. Někdy se jim říká stavební biologové nebo poradci v oblasti životního prostředí. Jsou v tomto směru vyškoleni a přijdou k vám a provedou jednorázové zhodnocení.

Epoch Times: Jaké další věci by lidé měli vědět o bezdrátovém záření?

Sullivan: Lidé by také měli vědět, že (wi-fi záření) mnohokrát neprošlo bezpečnostními testy na různých úrovních. Nejnovější úroveň, 5G, se samozřejmě znovu netestuje. Lidé by tedy měli požadovat, aby tato zařízení byla testována dříve, než je začnou používat oni a jejich děti.

Bezdrátová bezpečnost musí být požadavkem trhu stejně jako bezpečnost automobilů. Lidé by se měli začít skutečně zabývat vědeckými poznatky, a ne jen přebírat diktát průmyslu.

Conan Milner je reportérem The Epoch Times zaměřený na zdraví.

Originální článek newyorské redakce The Epoch Times zde.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.