Daniel Y. Teng

29. 11. 2021

Australský institut pro strategickou politiku (ASPI) ve své nové zprávě uvádí, že Komunistická strana Číny má zájem na tom, aby zajistila exportování domácí cenzury internetu do celého světa tím, že ovlivní a změní způsob, jakým globální orgány utvářejí pravidla a hodnoty, kterými se kybernetický prostor řídí.

„Čínská lidová republika, jež představuje vůdčí sílu při vytváření mezinárodního systému správy kybernetického prostoru, doufá, že její tuzemská správa internetu bude napodobována mnoha dalšími jurisdikcemi a že bude přetvářet globální normy,“ uvádí zpráva ASPI.

Institut dále varoval vlády, které nemají komplexní regulaci v oblasti kybernetiky, aby zachovaly opatrnost při spolupráci s Pekingem v otázkách mezinárodních strategií správy kybernetického prostoru. Upozornil také na to, že čínský režim zastírá míru svého vlivu na významné konference nebo orgány.

„Na první pohled to vypadá, že akce, jako je Světová internetová konference, jsou organizovány mezinárodním společenstvím, avšak ve skutečnosti jsou organizovány přímo pod taktovkou Čínské správy kyberprostoru – agenturou, která se původně zrodila z bývalého Úřadu pro vnější propagandu,“ upozorňuje zpráva ASPI.

Tento úřad je zodpovědný za správu online obsahu v celé Číně.

Čínský vůdce Si Ťin-pching již několik let nařizuje orgánům komunistické strany zaměřit své úsilí na kontrolu internetu s cílem poskytnout Pekingu to, co čínský vůdce označil jako „diskursivní moc“ nad mezinárodní komunikací a diskusemi.

V roce 2017 vyjádřil vizi využít technologie k ovládnutí internetu s cílem získat kontrolu nad všemi částmi kybernetického ekosystému, včetně aplikací, obsahu, kvality a pracovních sil.

Dlouhodobě také panují obavy z rozdvojení nebo nového štěpení standardů a přístupů k internetu mezi demokratickými státy a autoritářskými režimy.

V současné době země jako Čína, Rusko a Turecko silně kontrolují používání internetu a spekuluje se o tom, že další vývoj internetu podél těchto geopolitických zlomových linií by mohl vést k rozdělení online světa na otevřený a svobodný internet a jeho silně cenzurovanou verzi.

Komunistická strana Číny se snaží navázat kontakt s Mezinárodní telekomunikační unií, agenturou OSN odpovědnou za stanovování norem v oblasti výpočetní techniky a komunikací, kterou v současnosti vede Číňan Čao Chou-lin.

V současné době státy diskutují o nové infrastruktuře, která by podpořila internet, aby byl efektivnější a dokázal se vyrovnat s rychle se měnícími požadavky spotřebitelů.

Odborníci však varují, že Peking a další autoritářské vlády budou usilovat o integraci autoritářství do architektury, na níž je web založen, s cílem poskytnout státním poskytovatelům internetových služeb větší kontrolu nad uživateli.

Australští představitelé mezitím vyjádřili obavy z rostoucího počtu kybernetických útoků z Číny a Ruska.

Začátkem tohoto týdne schválil australský Senát zákon o bezpečnosti kritické infrastruktury z roku 2018, který dává Australskému ředitelství pro signály (ASD) v případě kybernetického útoku pravomoc zasáhnout a převzít operační systémy některých společností.

Senátor Jim Molan, bývalý armádní velitel, v Senátu uvedl, že ještě žádná země nevynaložila všechny své kybernetické zdroje s cílem zaútočit na jinou zemi prostřednictvím kyberprostoru.

„Plnou kybernetickou schopnost některých zemí uvidíme až v době, kdy se bude připravovat válka nebo kdy se válka skutečně povede. A vyhlídka na válku v našem regionu je reálná,“ řekl Molan. „Nastala znepokojivá doba.“

Na tomto článku se podílely Rebecca Zhu, Nicole Hao a Cathy He. Přeložil: P. M

Související články

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).