Redakce Epoch Times

30. 11. 2021

Matt McGregor

Organizace, která zkoumá pokusy na zvířatech financované americkými daňovými poplatníky, zveřejnila dokument odhalující „trýznivé pokusy“ Národního institutu pro alergie a infekční choroby (NIAID) na opicích makak rhesus.

Ředitelem NIAID je dr. Anthony Fauci. NIAID spadá pod Národní institut zdraví, který je součástí amerického ministerstva zdravotnictví a sociálních služeb.

Opice, které NIAID vlastní, jsou získávány z ostrova Morgan Island u pobřeží Beaufortu v Jižní Karolíně.

Justin Goodman, zástupce organizace White Coat Waste Project (WCWP), sdělil deníku The Epoch Times, že jejich nezisková skupina získala v říjnu prostřednictvím zákona o svobodném přístupu k informacím dokument, který odhaluje, že NIAID vynaložil 13,5 milionu dolarů z prostředků daňových poplatníků na experimenty, při nichž jsou opicím aplikovány injekce s různými infekčními chorobami, jako je ebola a virus lassa, které mají za následek krvácení, bolest, poškození mozku, ztrátu motorické kontroly a selhání orgánů.

„Při mnoha z těchto experimentů Fauci a jeho zaměstnanci záměrně neposkytují úlevu od bolesti, přestože se jedná o jedny z nejtrýznivějších experimentů, které federální vláda provádí,“ řekl Goodman.

Organizace WCWP nedávno odhalila pokusy institutu NIAID na bíglech, při nichž byli psi zaživa požíráni písečnými mouchami, a také pokusy, při nichž bylo 44 štěňat bíglů násilím nakrmeno experimentálním lékem a poté byla usmrcena a pitvána.

„Notoricky nespolehlivé“

Důvodem některých těchto pokusů je výzkum vakcín, nicméně zástupci NIH uvedli, že navzdory biologické podobnosti s lidmi devět z deseti léků, které projdou testy na zvířatech, u lidí selže, protože nefungují nebo jsou nebezpečné, uvedl Goodman.

„Výzkumy ukazují, že navzdory podobným vlastnostem jsou zvířata neuvěřitelně špatným indikátorem toho, jak budou vakcíny a další léky působit u lidí,“ řekl Goodman.

WCWP odhalila šest různých experimentů s bígly, které Fauci financoval.

Při jednom z nich pracovníci NIAID provedli tzv. kordektomii, která spočívá v přerušení hlasivek psa, aby nemohl během experimentu štěkat, výt nebo naříkat.

„Ministerstvo zdravotnictví a sociálních věcí na svých internetových stránkách uvádí jako důvod pro použití bíglů to, že jsou malí a učenliví, což znamená, že je lze snadno zneužít,“ řekl Goodman.

Dr. Stacy Lopresti-Goodmanová, odbornice na primáty, profesorka psychologie a poradkyně WCWP, uvedla: „Pokusy na primátech jsou krutým a notoricky nespolehlivým způsobem vývoje léků a léčebných postupů pro lidi a nezaslouží si podporu daňových poplatníků.“

Odpověď NIAID

NIAID na žádost o komentář k pokusům uvedl, že používá opice „pro výzkum, který pomáhá vyvíjet život zachraňující prevenci a léčbu nemocí, které ovlivňují veřejné zdraví“.

Překlad původního článku newyorské redakce byl redakčně upraven a zkrácen. (jas)

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.