Petr Matějček

26. 1. 2022

Kuchařský nůž je jednou nejvyužívanějších věcí v kuchyni. Pokud pomineme fakt, že existuje nespočet typů nožů, jako nože na pečivo, filetování, krájení zeleniny a podobně, nehledě na samotnou nadkategorii nožů evropských či asijských, téměř každý disponuje nožem.

Obecně panuje přesvědčení, že ostrý nůž je při krájení nebezpečnější než nůž tupý. Ve skutečnosti je tomu ale obráceně. Tupé nože vyžadují, aby na krájenou potravinu byl vyvinut daleko větší tlak, a tudíž existuje větší pravděpodobnost, že takový nůž sklouzne a dojde ke zranění. Ostrý nůž naopak při správném zacházení snadněji pronikne povrchem potraviny a nevyžaduje přítlak.

Mnoho lidí se také domnívá, že k nabroušení nožů stačí ocílka nebo nějaký typ mechanického brousku na nože. Tyto nástroje slouží jen k „zarovnání ostří“ a představují formu péče o již nabroušený nůž. Pokud vezmeme na vědomí fakt, že většina lidí nedisponuje elektronickou bruskou s kotoučovým kamenem, jeví se jako nejvhodnější varianta brusný kámen.

Pro brusné kameny je typická „zrnitost“, která zjednodušené udává, jak rychle dochází k obroušení materiálu z vašeho nože. Čím je číslo nižší, tím rychleji k danému jevu dochází. Vyšší zrnitost se využívá k lapování, respektive dobroušení nože. Ve většině případů se používají kombinované brusné kameny, jež mají dva typy zrnitosti. Mně se osvědčil brusný kámen o zrnitosti 240/1000.

Broušení může probíhat několika způsoby, tzn. od špičky po konec nože v jednom pohybu, nebo broušení na jednotlivé sekce, tzn. například koncová část nože (pata), středová část nože a špička.

Jakou variantu, případně jejich kombinaci si zvolíte, je na vás. Forma broušení může být i v kruhovém podání.

Pro přípravu je nutné brusný kámen ponořit do vody minimálně na 30 minut. Po ponoření kámen vytáhněte a jestli máte ke kameni gumovou protiskluzovou podložku, vložte kámen do ní. Nebo podložte kámen například vlhkou utěrkou, aby zůstal na místě.

Před broušením je třeba mít na paměti, že brusný kámen je nutné udržovat stále vlhký. Pokud v průběhu broušení budete mít pocit, že brousíte nasucho, přidejte na brusnou plochu trochu vody.

Nůž nastavte napříč. Doporučený úhel broušení je kolem 15-20 stupňů. Při broušení udržujte stále tento úhel. Nůž neopouští plochu brusného kamene, takže ho už nezvedáte a jen pohybujete předloktím dopředu a dozadu s požadovaným přítlakem ve vhodnou dobu.

Pokud začneme broušení nože od špičky, viz fotografie výše, hýbeme předloktím dopředu s přítlakem nože k ploše brusného kamene směrem „tam“. Při pohybu předloktí směrem zpátky na nůž netlačíme. Plocha nože jde od špičky po patu, nebo brousíme jen sekci nože. Tento pohyb opakujeme.

V průběhu broušení vznikne na kameni a noži brusná pasta, kterou neodstraňujte. Díky ní dochází k broušení nože.

Brusná pasta. (Petr Matějček / Epoch Times)

Po určité době či určitém množství opakování nůž zvedněte a zkontrolujte ostří. Pokud máte pocit, že se překlápí na druhou stranu, nůž otočte tentokrát, aby ostří směřovalo od vás.

Stejným pohybem, tentokrát s přítlakem při pohybu směrem k sobě (viz foto výše), pokračujte v broušení. Pravidelně kontrolujte ostří, zda je ve středu a nepřeklápí se na jednu nebo druhou stranu.

V momentě, kdy budete mít pocit, že hrana ostří se nachází ve středu, rovnoměrně rozvrhněte počet opakování z obou stran nože a snižujte opakování. Můžete začít od 20 tahů a skončit u jednoho.

Zároveň můžete otočit brusný kámen plochou s vyšším číslem nahoru. Čím vyšší číslo používáte při broušení, tím déle broušení trvá, avšak nůž také zůstane při používání déle ostrý.

Nakonec utřete ostří do utěrky.

Nabroušený nůž by měl bez námahy projet papírem odshora dolů nebo udělat průsvitný plátek viz foto níže.

Průsvitný plátek uříznutý pomocí správně nabroušeného ostří. (Petr Matějček / Epoch Times)

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.