Zdenka Danková

4. 2. 2022

Znáte to – ráno jen otočíte kohoutem topení a za chvíli se vám v pokoji rozlije příjemné teplo. Vnímáte to jako svou jistotu a plné právo. Ale co když to někde mají jinak? A co když v zimě, kde teplota klesá více než 10 stupňů pod nulu?

Na sociálních sítích možná uvidíte záběr, jak auto vjíždí do dvora a je vděčně vítáno starší osobou. A co je důvodem k radosti? Auto přiváží dřevo na zimu, aby bylo čím topit.

Na Ukrajině to dobře poznají – mít teplo není taková samozřejmost, jako u nás. A nejen zima, ale navíc válka okolo. Poblíž obydlí se nacházejí frontové zákopy, přerušená infrastruktura, domov bez tekoucí vody…

Název Doněck* mezitím upadl do zapomnění. Pozornost médií je obrácena jinam. Na východní Ukrajině již od r. 2014 pokračuje válka. Kvůli ní jsou nuceni strádat nejen vojáci a domobrana, ale především staří lidé a děti. Nemají jak z bojové zóny odejít do bezpečí, a tak žijí poblíž válečných zákopů.

Protože tito lidé nemohou opustit svou oblast, naštěstí se našli obětaví lidé z blízké země, kteří se rozhodli jim pomáhat na místě tam, kde jsou. A pomoc přichází.

Elektrikář z Brna, Michal Kislicki, se již v roce 2014 rozhodl na vlastní pěst vyrazit na pomoc civilistům nechtěně zataženým do začínající války o východní Ukrajinu. Poznal dobře krajinu a starosti místních lidí. O rok později s pomocí přátel založil spolek Chuť pomáhat.

Na Ukrajině potkal i spřízněnou duši, se kterou se oženil a společně i s narozeným dítětem se usadili ve Slovjansku, tj. 40 km od probíhající války.

Pochopil, že i samotné zimní období ohrožuje životy tamních obyvatel, a soustředil se na opatření jejich domácností dostatečným otopem, protože není kde brát uhlí a dřevo. A tak díky jemu a jeho nevládní organizaci se starší lidé mohou radovat, že díku otopu přežijí krutou zimu. Tuto výpomoc nazval Projekt Teplo 2021. Díky dárcům, kteří přispěli do sbírky na dřevo a brikety, jsou frontové babičky zásobeny i na letošní zimu.

„Aktivní boje v oblasti pokračují dodnes ( 2014–?) a my stále máme komu pomáhat,“ sděluje Michal Kislicki.

Své svěřence nazývají „frontovými babičkami“ a jejich příběhy zásobují sociální sítě.

* Doněck je hlavním městem oblasti – v roce 2001 zde národnostně těsně převažovali Rusové (48,15 %) nad Ukrajinci (46,65 %). Převládajícím jazykem však byla ruština, a to i u obyvatel ukrajinského původu, protože celá oblast byla v minulosti rusifikována.

Chuť pomáhat Michala Kislickiho je malá nezisková organizace, zaměřená na sociální, materiální a duchovní pomoc lidem v bojové zóně východní Ukrajiny. Spolek vznikl v roce 2015 v reakci na válečná strádání obyvatel Donbasu.

Zdroj: https://chutpomahat.cz/teplo/

Čtěte také:

Ukrajina: Pro-ruští aktivisté o Velikonocích obsadili na tucet krajských administrativních budov

Při ofenzivě ukrajinské armády v Doněcké oblasti padlo na 500 povstalců

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.