Katabella Roberts

10. 3. 2022

V Kalifornii a na Floridě mají být vypuštěny miliony geneticky modifikovaných komárů, aby se snížil počet invazních komárů, kteří mohou přenášet nemoci.

Americký úřad pro ochranu životního prostředí schválil 7. března použití geneticky upraveného hmyzu v pilotních projektech v konkrétních okresech obou států.

Komáry vyvinula britská biotechnologická společnost Oxitec, kterou financuje Nadace Billa a Melindy Gatesových, ve snaze bojovat proti nemocem přenášeným hmyzem, jako je horečka dengue, žlutá zimnice a virus Zika.

Podle společnosti Oxitec její „udržitelná a cílená technologie biologické kontroly škůdců nepoškozuje užitečný hmyz, jako jsou včely a motýli, a prokazatelně zasahuje komáry aedes aegypti přenášející nemoci, kteří napadají komunity na Floridě, v Kalifornii a dalších státech USA“. (zdroj)

Od roku 2013, kdy byl v Kalifornii výskyt druhu aedes aegypti zjištěn poprvé, se komár rychle rozšířil do více než 20 okresů po celém státě, čímž se zvýšilo riziko přenosu nemocí přenášených komáry na člověka.

Jak fungují geneticky upravení komáři

Nová technologie společnosti Oxitec se skládá z geneticky upravených komářích samců, kteří neštípou a kteří budou vypuštěni do volné přírody, kde by budou pářit se samicemi, které štípou.

Při páření s nimi jim předají smrtící gen, který účinně zajistí, že jejich potomci zemřou ještě před dosažením dospělosti.

Úředníci ochrany životního prostředí v pondělí schválili dva projekty, jeden s Delta Mosquito and Vector Control District (Delta MVCD) v Kalifornii a jeden s Florida Keys Mosquito Control District (FKMCD) na Floridě.

Floridský pilotní projekt bude pokračováním partnerství společnosti Oxitec s Florida Keys Mosquito Control District po pilotním projektu na ostrově Keys v roce 2021.

„Vzhledem k rostoucí zdravotní hrozbě, kterou tento komár představuje v celých Spojených státech, se snažíme tuto technologii zpřístupnit,“ uvedl Grey Frandsen, generální ředitel společnosti Oxitec. „Tyto pilotní programy, v nichž můžeme prokázat účinnost technologie v různých klimatických podmínkách, při tom budou hrát důležitou roli. Těšíme se, až se letos pustíme do práce.“

Nadcházející vypuštění geneticky modifikovaného hmyzu bude největším ve světové historii.

Kritici, včetně vědců, odborníků na veřejné zdraví a ekologických skupin, se však obávají, jaké dopady by mohlo mít vypuštění uměle upravených komárů na veřejné zdraví a životní prostředí.

„Jde o destruktivní krok, který je nebezpečný pro zdraví veřejnosti,“ řekla pro USA Today Dana Perlsová, vedoucí programu potravin a technologií z organizace Přátelé Země, která se zabývá ochranou životního prostředí.

Perlsová uvedla, že největší obavy jí dělá nedostatek rozsáhlých, ověřených vědeckých dat týkajících se genericky modifikovaného hmyzu a potenciálního rizika, které by mohl přinést. „Jakmile tyto komáry jednou vypustíte do životního prostředí, nedají se stáhnout,“ varovala ekologička.

Jaydee Hansonová, ředitelka plánovacích strategií z Centra pro bezpečnost potravin, uvedla, že „experiment je zbytečný a dokonce nebezpečný“, a zároveň poukázala na nedostatek tropických chorob v Kalifornii. (zdroj)

„V Kalifornii se nevyskytují žádné lokální případy horečky dengue, žluté zimnice, čikunguňa ani ziky. Vypuštění miliard geneticky upravených komárů vytváří hrozbu, že samičky geneticky modifikovaných komárů se pravděpodobně dostanou ven a vytvoří hybridní komáry, kteří jsou virulentnější a agresivnější,“ okomentovala Hansonová.

„Kontrola nad aedes aegypti v Kalifornii a na Floridě by se dala zajistit i pomocí jiných strategií na ochranu veřejného zdraví, včetně použití komárů infikovaných wolbachií,“ dodala Hansonová.

Deník Epoch Times se obrátil na mluvčího společnosti Oxitec s žádostí o komentář, zatím bez odpovědi.

Podle serveru Quartz došlo v zemích jako Malajsie, Brazílie, Kajmanské ostrovy a Panama po provedení podobných experimentů k poklesu populace komárů až o 90 %.

Zdroj.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“