Harry Lee Jan Jekielek

a 29. 3. 2022

TÉMA: Diskuse o protiepidemických opatřeních

Restriktivní politika v reakci na pandemii onemocnění covid-19 byla z velké části neúspěšná a je třeba, abychom se za tato „destruktivní“ opatření zodpovídali, uvedl dr. Scott Atlas, bývalý zvláštní poradce bývalého prezidenta Donalda Trumpa pro pandemii koronaviru.

„Potřebujeme odpovědnost lidí, kteří dostali, co chtěli. Zavedly se politiky, které chtěli. Tyto politiky selhaly,“ řekl Atlas s odkazem na restriktivní opatření, jako jsou lockdowny, karantény, zavírání škol a podniků a povinné očkování mladých lidí.

„Máme více než 900 000 Američanů, kteří podle kategorizace zemřeli na covid, miliony zničených rodin, a přesto jsou ve vedení stejní lidé. Nechápu, jak se to mohlo stát,“ řekl Atlas v pořadu EpochTV „American Thought Leaders“, který měl premiéru 22. března.

Podle údajů amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) činila k 22. březnu úmrtnost na covid-19 ve Spojených státech 973 220 osob, což je nejvyšší číslo na světě.

„Když vidíme, že se objevil důkaz, je velmi obtížné pokračovat bez toho, aby někdo nesl odpovědnost a byla informována veřejnost, aby se vědělo, že tyto strategie byly špatné. Musí se to  přiznat a někdo za to musí nést odpovědnost. Jinak nikdy neobnovíme důvěru v tyto agentury a dokonce ani ve vědu samotnou, dokud se nedobereme této pravdy,“ řekl Atlas.

Atlas citoval několik studií, které ukazují, že lockdowny nefungují.

Studie Christiana Bjornskova z jara 2021 analyzovala 24 zemí a došla k závěru, že lockdowny ve srovnání s absencí lockdownů nesnížily počet úmrtí. Studie stanfordského profesora Erana Bendavida a jeho kolegů z ledna 2021 ukázala, že přísné lockdowny nesnižují šíření infekce. Studie (pdf) Národního úřadu pro ekonomický výzkum z června 2021 analyzovala 43 zemí a 50 států USA a zjistila, že lockdowny zvýšily nadměrný počet úmrtí.

„Když byly lockdowny zavedeny, úmrtí ve skutečnosti začala stoupat poté, co se snižovala. A to platí i ve Spojených státech,“ řekl Atlas. „Takže když mluvíte o tom, kolik lidí zemřelo v průběhu nepandemického roku, nadměrný počet úmrtí se v důsledku lockdownů zvýšil. Lockdowny zabíjely lidi.“

Podle CDC je nadměrný počet úmrtí „obvykle definován jako rozdíl mezi pozorovaným počtem úmrtí v určitých časových obdobích a očekávaným počtem úmrtí ve stejných časových obdobích“. Agentura uvedla, že odhadovaný počet nadměrných úmrtí by mohl poskytnout informace o zátěži úmrtnosti potenciálně související s pandemií covidu-19, včetně úmrtí, která jsou přímo nebo nepřímo přičítána covidu-19.

Atlas také zmínil studii institutu Johnse Hopkinse z ledna 2022, která zjistila, že lockdowny snižují úmrtnost v průměru pouze o 0,2 procenta. „Takový standardní výpočet přínosů a rizik vede k jednoznačnému závěru: lockdowny by měly být coby nástroj pandemické politiky ihned odmítnuty,“ uvádí se ve studii.

„Největším hříchem při zvládání covidu bylo uzavření škol,“ uvedl Atlas a dodal, že zavírání škol způsobilo nárůst sebevražedných pokusů, psychických poškození a fyzických problémů u dětí a mladých lidí. Je také „nanejvýš škodlivé“ a „nevysvětlitelné“ aplikovat malým dětem experimentální vakcínu proti nemoci, která pro ně nepředstavuje výrazné riziko.

Atlas uvedl, že těmi, kdo „jsou odpovědni za výsledky této politiky“, jsou guvernéři, kteří lockdowny provádějí, a ti, kteří mohou těmto guvernérům radit – tři nejvlivnější lékaři v tehdejší pracovní skupině Bílého domu pro koronaviry – dr. Deborah Birxová, tehdejší koordinátorka reakce na koronaviry v Bílém domě; dr. Anthony Fauci, ředitel Národního institutu pro alergie a infekční nemoci; a dr. Robert Redfield, tehdejší ředitel CDC.

(zleva) Ředitel Národního institutu pro alergie a infekční nemoci Anthony Fauci, koordinátorka reakce pracovní skupiny Bílého domu pro koronaviry Deborah Birxová a ředitel CDC Robert R. Redfield se účastní každodenního brífinku o novém koronaviru v Bradyho brífinkové místnosti v Bílém domě ve Washingtonu, 8. dubna 2020. (Mandel Ngan / AFP via Getty Images)

„Dostali, co chtěli. Doporučovali to,“ řekl Atlas.

Atlas, který má za sebou 25 let praxe v akademické sféře, medicíně a výzkumu klinické praxe, uvedl, že byl chováním tří výše zmíněných vlivných osobností šokován, když pracoval ještě jako Trumpův zvláštní poradce.

„To, co jsem slyšel a viděl, bylo chování lidí, kteří s sebou na těchto setkáních neměli žádné vědecké práce, neměli praktické znalosti o publikované literatuře,“ řekl Atlas. „Bylo to jakési chování byrokrata, který měl zájem krýt jiné byrokraty a manipulovat nebo spolupracovat s médii, aby kritizoval lidi, kteří měli jiný názor – což jsem byl já.“

Během svého působení ve funkci Trumpova zvláštního poradce byl Atlas označován za „často nesouhlasícího“ poradce.

Když Atlas podle svých slov organizoval skupinu vědců a lékařů, kteří se měli setkat s Trumpem a tehdejším viceprezidentem Mikem Pencem, Birxová na poslední chvíli vycouvala. „To není chování někoho, kdo by měl skutečně sedět u stolu a sledovat složitou vědeckou a lékařskou politickou otázku. To je podle mého názoru chování byrokrata,“ řekl Atlas.

Přibližně o měsíc později se podle Atlase dr. Jay Bhattacharya, dr. Martin Kulldorff a dr. Sunetra Gupta setkali s ním a s ministrem zdravotnictví a sociálních služeb Alexem Azarem. Tito tři lékařští odborníci později společně sepsali Deklaraci z Great Barringtonu, která vyzývá k cílené ochraně namísto restriktivních vládních zásahů.

Birxová, Fauci ani Redfield na žádost o komentář nereagovali.

Během slyšení v Kongresu loni v říjnu Birxová prohlásila, že Atlasovy teorie jsou „nebezpečné“ a „bezohledné“.

Birxová během slyšení vypověděla, že Atlas se domnívá, že „každému, kdo nepatří do zranitelné skupiny, by mělo být umožněno zvýšit aktivity bez omezení, protože nezáleží na tom, zda se nakazí covidem. … Myslím, že se domníval, že riziko pro kohokoli je téměř nulové, pokud to nebude mít za následek hospitalizaci nebo smrt.“

Na únorovém brífinku tisková mluvčí Bílého domu Jen Psakiová uvedla, že Bidenova administrativa „neprotlačuje lockdowny“. Tvrdila, že k většině lockdownů došlo za Trumpovy administrativy.

V Národním plánu připravenosti na covid-19 prezidenta Joea Bidena, který byl zveřejněn počátkem tohoto měsíce, se rovněž uvádí, že cílem administrativy je „zabránit ekonomickým a vzdělávacím uzávěrám“.

Fauci, Bidenův hlavní lékařský poradce, však nedávno naznačil, že lockdowny mohou být v budoucnu stále nutné.

„Pokud skutečně dojde k obratu a opětovnému oživení (viru), musíme být schopni se otočit a vrátit se k jakémukoli stupni omezení, který odpovídá situaci,“ řekl Fauci minulý týden televizi CNN.

Odpovědnost vedoucích pracovníků federálních zdravotnických agentur a velkých farmaceutických společností

Atlas uvedl, že za neúspěšnou reakci na covid-19 by se měli zodpovídat také vedoucí představitelé veřejného zdravotnictví a lidé ve velkých farmaceutických firmách.

„Jedním z největších selhání [Národního ústavu zdraví (NIH)] a [Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA)] zde během této pandemie bylo naprosté selhání při rychlém provádění klinických zkoušek léků, které již byly na jaře 2020 schváleny FDA,“ řekl Atlas.

Na začátku pandemie někteří lékaři tvrdili, že hydroxychlorochin a ivermektin, oba schválené úřadem FDA, jsou účinné při léčbě pacientů s covidem-19. Od té doby totéž tvrdí i další lékaři a studie. FDA však tyto dva léky pro léčbu pacientů s covidem-19 neschválil. V pokynech NIH pro léčbu covidem-19 se uvádí, že existující údaje nepodporují použití těchto dvou léků proti covidu-19.

Tablety ivermektinu balené pro humánní použití. (Natasha Holt / The Epoch Times)

„Už to trvá dva roky a stále jsme tyto studie neprovedli,“ řekl Atlas.

NIH na žádost o komentář nereagoval. Úřad FDA uvedl, že agentura pomohla „výrazně urychlit“ vývoj léčebných postupů během pandemie.

„Jakmile vědci začali zkoumat potenciální léčbu covidu-19, FDA se snažil rychle soustředit své zdroje na podporu vývoje nových léků. Za tímto účelem jsme v březnu 2020 zahájili Program urychlení léčby koronaviru neboli CTAP,“ uvedl mluvčí FDA v e-mailu pro The Epoch Times.

„Úsilí programu CTAP pomohlo vývojářům léků překonat problémy a výrazně urychlit vývoj léčebných postupů během pandemie covidu-19. V rámci programu CTAP se podařilo získat podporu pro vývoj léků. K 11. březnu 2022 bylo zahájeno více než 470 klinických studií a dalších více než 600 klinických studií je ve fázi plánování. Mezi zkoumané produkty patří antivirotika, imunomodulátory, neutralizační protilátky a další.“

Za netransparentnost jsou odpovědní také lidé ve velkých farmaceutických společnostech a CDC, řekl Atlas.

„Potřebujeme, aby se zodpovídali lidé ve farmaceutických firmách, kteří plně neukázali všechna data,“ řekl Atlas. „Nemáme úplný soubor údajů od CDC o komplikacích způsobených vakcínami. Proč ne?“

„Byly [podány] stovky milionů dávek těchto vakcín, (a přesto) zatím nemáme úplný soubor údajů o komplikacích. Proč? Co je to za vědecký postup?“

První várka údajů, kterou FDA zveřejnil v polovině listopadu 2021, odhalila, že během prvních tří měsíců zavádění vakcíny proti covidu společnost Pfizer zdokumentovala 1 223 úmrtí mezi 158 893 nežádoucími účinky. Mluvčí FDA Alison Huntová v prosinci agentuře AFP sdělila, že „přezkumy FDA a CDC zjistily, že naprostá většina hlášených úmrtí není přímo přičitatelná vakcínám“.

„Dochází k souběhu zájmů,“ řekl Atlas. „Upřímně řečeno, není to jen jedna motivace. Podle mého názoru jde o souběh různých zájmů. Jsou tu finanční zájmy farmaceutických firem a lidí, kteří z toho mají prospěch – těch na poradenských pozicích v těchto společnostech. Moc, arogance, nekompetentnost a možná i zakrývání hrubých chyb.“

Epoch Times se obrátil s žádostí o komentář na CDC a tři hlavní výrobce vakcín proti covidu, společnosti Pfizer, Moderna a Johnson & Johnson.

Správný směr před námi

Podle Atlase existují „obecné věci a konkrétní věci“, které umožňují posun vpřed správným směrem, který je proaktivní a pozitivní.

„Obecnou věcí je zajistit, aby lidé z CDC, lidé z veřejného zdravotnictví vystoupili a ukázali data, že lockdowny selhaly. To se už nebude opakovat. Potřebujeme přiznání chyby. Potřebujeme, aby se to vysvětlilo veřejnosti,“ řekl Atlas. „Už jen tato transparentnost veřejnost uklidní, že zde existuje určitá upřímnost.“

Jednou z konkrétních věcí, kterou musíme udělat, je podle Atlase následovat ty západoevropské země, které tato omezení zrušily.

Švédsko, Norsko a Dánsko zmírnily své covidové restrikce ještě v loňském roce. Velká Británie a Irsko začátkem ledna oznámily ukončení většiny svých covidových omezení. Jejich kroky brzy následovaly další země.

„Zadruhé, u těchto variant musí být mezi veřejností nastavena očekávání. To je důležitý bod, který jsem se snažil prosadit v Bílém domě,“ řekl Atlas. „Veřejnost musí mít očekávání: tato nemoc, tato infekce, tento virus nezmizí. Nezmizí jako mávnutím kouzelného proutku. Je iracionální si myslet, že by díky těmto zmírňujícím opatřením zmizela.“

„Žijeme s určitými riziky, která musí být veřejnosti artikulována, stejně jako je tomu u jiných nemocí, stejně jako je tomu u jízdy po dálnici, stejně jako je tomu u chřipky, kde máme přibližně 50 000 úmrtí ročně. A tato úmrtí se nám nelíbí. Děláme vše pro to, abychom tyto lidi ochránili a nechali je, ať se chrání sami. Ale neuzavíráme se. Nepřikazujeme očkování proti chřipce, aby se chodilo do školy. Netestujeme neustále na virus, který bude mít mírný průběh.“

Atlas však má zároveň za to, že ti lidé, kteří jsou za to zodpovědní, své chyby otevřeně nepřiznají.

„Myslím si proto, že to břemeno je na jednotlivcích, aby se stali kriticky myslícími lidmi, aby viděli, kdo mluví důsledně o faktech a datech. Aby důvěřovali lidem nejen na základě jejich titulu, ale na základě toho, co říkají, a aby si do jisté míry ty údaje sami zjišťovali. Myslím, že zde potřebujeme více individuálně řízené reakce,“ dodal Atlas. „Jinak se zříkáte odpovědnosti vůči své rodině a svému dítěti, pokud to neuděláte.“

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložila JaS.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.