Donna Martelli

14. 4. 2022

Tanec je taková zábava, že snadno zapomenete, jak úžasné věci přináší vaší mysli, tělu i duši. Mohla by to být ta nejlepší forma cvičení. Nabízí dynamický pohyb, povznášející hudbu a možnost sociálního kontaktu. Změna cvičebního režimu, která překvapí vaše tělo i mysl, je zásadní a tanec je ideální způsob, jak toho dosáhnout.

Dříve jsem bývala profesionální baletkou v Harkness Ballet of New York a ředitelkou Fitness Arts ve společnosti LivRite Fitness v Indianapolis, takže toho o tanci vím hodně. Tanec je skvělý způsob, jak se dostat do formy, a proto se v mnoha fitness centrech pořádají taneční lekce.

Step

Nadine Eganová tančí celý život a je vynikající instruktorkou několika tanečních technik. Absolvovala jsem dvě osmitýdenní lekce Nadinina stepu v LivRite a zjistila jsem, že kromě všech výhod, které zmiňuje níže, je step vynikající i pro můj mozek. Mysl i tělo mi usilovně pracovali na tom, aby přišli na to, jak provádět pohyby, které jsem po nich požadovala. Po hodině jsem se cítila fyzicky i psychicky vyšponovaná, nemluvě o uvolnění a štěstí!

Nadine říká, že mezi výhody stepu patří zvýšení kardiovaskulární kondice, síly, flexibility, koordinace (pro mě hodně těžké!) a pružnosti kyčlí, kolen a kotníků.

Stepování skvěle rozvíjí smysl pro rytmus a načasování. Spaluje přibližně 315 kalorií za hodinu a zlepšuje rovnováhu a držení těla. Při přecházení z jedné nohy na druhou je nutné mít dobrou rovnováhu. Abyste mohli efektivně provádět pohyby, musíte udržovat váhu nad chodidly a používat hluboké posturální svaly.

Nadine začíná u barre s poklepy, přešlapováním, klapkáním a patami. Nebojte se, pokud nevíte, co to je, dobrý instruktor vás to trpělivě naučí. A jakmile se tyto věci naučíte, učitel je bude skládat do zábavných, leč náročných kombinací.

Zumba

Zumba je tanec speciálně navržený kolem fitness. Brandy Samsonová, instruktorka v LivRite a dalších fitness klubech, je krásná, energická osoba, od které se ji můžete naučit.

„Já jsem pro zumbu nesmírně zapálená a jsem pyšná na to, co dělám, abych každému ze svých účastníků nabídla autentickou lekci,“ říká Brandy.

Cílem zumby je nabídnout účastníkům atmosféru taneční párty se snadno naučitelnou choreografií. Instruktoři jsou vyškoleni tak, aby choreografie byla jednoduchá a mohli se do ní zapojit účastníci s jakoukoli mírou pokročilosti.

Student by měl být schopen přijít na jakoukoli hodinu zumby v jakékoli zemi a na jakémkoli místě a očekávat stejný zážitek: zažít zábavu, vzrušení a radost a odcházet s pocitem úspěchu, svobody a energie.

Brandy si dává záležet na hudbě, kterou na hodinách používá. „Pro mě osobně je seznam skladeb nesmírně důležitý, protože má potenciál ukázat mou osobnost, mé hodnoty a má vliv na to, jak bych chtěla, aby pocitově působila na mé studenty. Hudba nám promlouvá do duše a je tepem naší třídy.“

Hudba má také emocionální dopad, který dodává tanečním fitness programům další rozměr. „Hudba dokáže přesvědčivě pohnout našimi emocemi. Dokáže v nás vyvolat radost, smutek, drzost, vášeň a celou řadu dalších pocitů. Navíc nás může přimět čelit skrytým zranitelnostem, kterých jsme si nebyli vědomi nebo jsme se jim báli čelit sami. Se správným instruktorem má zumba fitness úžasnou schopnost být fyzickým, mentálním, emocionálním a duchovním zážitkem,“ míní Brandy.

Na její hodině ze mě kapal pot a věděla jsem, že jsem si procvičila každý sval na těle.

Společenský tanec

tango
Starší pár tančí tango v argentinském Buenos Aires. (volné dílo)

Společenský tanec je romantický a krásný. Jistě, buduje koordinaci a sílu, ale je náročný v tom, že vás a vašeho partnera učí vzájemné koordinaci.

Společenský tanec vám pomůže:

  • snížit krevní tlak a hladinu cukru v krvi
  • podpořit metabolismus aerobní aktivitou s nízkou zátěží (za 30 minut můžete spálit 200 až 400 kalorií)
  • zhubnout 0,5 – 1 kg týdně
  • zvýšit svalovou sílu a vytrvalost
  • zvýšit flexibilitu a zdraví kloubů

Podle výzkumů je tanec při hubnutí stejně účinný jako jízda na kole a běhání. Může být také skvělým způsobem, jak se zotavit z nemoci nebo si zlepšit kvalitu života. Jedna studie publikovaná v roce 2020 zjistila, že rekreační společenský tanec může zlepšit kvalitu života a kognitivní funkce u osob s roztroušenou sklerózou.

Tanec pro duševní pohodu

Tanec je fantastický způsob, jak se uzdravit a udržet se v dobré kondici. Studie zjistily, že tanec přispívá ke zdravému mozku a může podnítit růst v oblasti hipokampu.

Další studie zjistily, že tanec může pomoci zlepšit paměť, bdělost, uvědomění, soustředění a koncentraci, zabránit vzniku demence a výrazně zlepšit prostorovou paměť u starších pacientů, pomoci vytvořit složitější nervové dráhy a odvrátit oslabení synapsí, které často přichází se stářím, a s tím, jak budete lepší a zdatnější, posílit sebevědomí.

V sociální oblasti může tanec také rozšířit smysl pro sociální „propojení“, což snižuje úroveň stresu a deprese. A z emocionálního hlediska tanec poskytuje možnost vyjádřit své pocity prostřednictvím pohybů těla s vášní a nadšením.

Bývalá profesionální tanečnice Harknessova baletu v New Yorku je autorkou tří knih, příruček ke kurzům, blogů, článků a duchovních textů. Donna píše na základě svých vlastních rozmanitých životních zkušeností jako tanečnice, instruktorka, úřednice, majitelka firmy, realitní makléřka, manželka a matka. Jejím cílem při psaní je pomáhat lidem dosáhnout plného potenciálu v tomto životě. Žije v Indianapolis v Indianě, je vdaná, má pět dětí a dvanáct vnoučat. Je autorkou knih „Když Bůh řekne zahoď to“ (When God Says Drop It) a „Proč ten tanec“. Zdroj překladu.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.