Redakce Epoch Times

28. 4. 2022

Autumn Spredemann

Celkem 22 zemí po celém světě od ledna letošního roku zrušilo povinnost nosit obličejové respirátory.

V době, kdy se debaty o respirátorech vrátily také do Spojených států, v důsledku toho, že místní soud zrušil federální nařízení o nošení respirátorů pro mezistátní cestování, se USA připojily k téměř desítce zemí, které letos ukončily rozsáhlá roušková a pandemická opatření.

Britský premiér Boris Johnson 19. ledna oznámil zrušení povinnosti nosit roušky na veřejných místech s odvoláním na informace vládních výzkumníků, podle nichž nejhorší případy onemocnění variantou omikron již vyvrcholily.

Kromě toho již v Anglii není zákonem vyžadováno zakrytí obličeje ve veřejné dopravě.

Skotsko 18. dubna provedlo dříve diskutované změny týkající se roušek a upustilo od zákonného požadavku na většině vnitřních míst a ve veřejné dopravě.

Totéž platí i pro zbytek Spojeného království včetně Severního Irska a Irska: Masky již nejsou povinné, ale na některých místech uvnitř budov se doporučují.

Výjimkou jsou však zdravotnická zařízení, kde je nošení ochranné pokrývky obličeje stále vyžadováno.

V Latinské Americe ukončily vládou nařízené požadavky na nošení roušek Brazílie, Uruguay, Paraguay, Chile a Dominikánská republika.

Také Mexiko se ve většině států vzdalo požadavku na zakrývání obličeje.

Dominikánská republika, oblíbená karibská turistická destinace, se v únoru 2022 vzdala povinnosti nosit roušky poté, co vláda v říjnu 2021 zrušila výjimečný stav v důsledku onemocnění covid-19.

„Je čas obnovit všechny naše svobody a způsob života,“ řekl prezident Dominikánské republiky Luis Abinader.

V dubnu oznámilo ukončení stavu nouze v oblasti zdraví několik zemí, včetně Paraguaye, Brazílie, Itálie a Jihoafrické republiky.

Itálie, která byla v prvních měsících pandemie jednou z nejhůře postižených zemí, co se týče závažných případů a úmrtí na covid-19, k ukončení mandátů přistupuje s velkou obezřetností.

Zahalování obličeje již nebude povinné venku, ale v uzavřených prostorách bude stále vyžadováno až do 30. dubna poté, co italský premiér Mario Draghi slíbil postupný návrat k normálu.

„Naším cílem je znovu plně otevřít, a to co nejdříve,“ řekl Draghi během únorového projevu předneseného z italské Florencie.

Zdravotničtí odborníci nejsou jednotní v názoru na možné důsledky zrušení povinnosti nosit obličejové roušky a omezení preventivních opatření v souvislosti s onemocněním covid-19.

Dr. Shruti Gohil, zástupkyně lékařského ředitele pro epidemiologii a prevenci infekcí na lékařském středisku Kalifornské univerzity v Irvine, o povinném nošení masek řekla: „Jednou to ukončit musíte.“

S příchodem subvarianty BA.2 Omicron se někteří odborníci domnívají, že se vlády při rušení povinných masek unáhlily.

Dr. Deepti Gurdasaniová, epidemioložka z Queen Mary University of London, říká, že ačkoli se souvislost mezi případy onemocnění covidem-19 a závažnými následky oddělila, nové varianty by neměly být brány na lehkou váhu.

„Ačkoli některá [úmrtí po pozitivním testu] jsou náhodná, existuje velmi velký podíl těch, která jsou způsobena úmrtím v důsledku covidu-19. V případě, že se jedná o úmrtí v důsledku covidu-19, je to velmi znepokojivá situace,“ řekl Gurdasani.

Nicméně to nezastavilo dominový efekt, způsobující, že další země uvolňují své občany z povinnosti nošení roušek. Švýcarsko, Norsko, Dánsko, Švédsko, Island a Nizozemsko tyto požadavky zrušily.

Základní výjimkou zůstávají zdravotnická zařízení ve všech zemích.

Mezinárodní turistická centra, která pandemické lockdowny ekonomicky zasáhly, jako jsou Maledivy a Aruba, následovala jejich příkladu, zrušila povinnost nosit roušky a oslovila širší síť cestovatelů.

K dalším evropským zemím, které se přidaly, patří Polsko, Lotyšsko, Chorvatsko a Česká republika. Dokonce i Francie zmírnila svůj přísný přístup k povinnému používání obličejových masek, s výjimkou veřejné dopravy a zdravotnických zařízení.

Ve Spojených státech se o rouškové politice prezidenta Joea Bidena strhla bitva poté, co federální soudce 18. dubna 2022 pozastavil výkon tohoto opatření.

Americká okresní soudkyně Kathryn Kimball Mizelleová rozhodla, že americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), které původně mandát vydalo, překročilo své pravomoci a před vydáním mandátu si nevyžádalo připomínky veřejnosti. Více…

Pokud jde o povinné nošení obličejových masek, zdravotničtí odborníci tvrdí, že primárním účelem je zabránit přenosu covidu-19.

Epidemioložka Dr. Shruti Gohil si myslí, že ukončení mandátu neznamená, že svět již navždy skoncoval s maskami.

„Až se míra výskytu zvýší, měli bychom tyto masky opět nasadit, a až se míra výskytu sníží, mohli bychom být liberálnější,“ řekla.

U nové subvarianty BA.2 údaje neukazují, že by úmrtnost rostla stejným tempem jako při nedávných případech ve většině zemí, což odpovídá původnímu kmeni omikron objevenému v listopadu 2021.

CDC označilo variantu omikron a její subvarianty za více přenosné, ale zároveň uvádí, že u pacientů způsobují méně závažná onemocnění než dřívější kmeny covidu-19.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“