Grilovací sezóna je v plném proudu a každý by si chtěl udělat něco chutného na ohni. Pro vegetariány je volba omezenější, a i když mohou sáhnout po sýru nebo grilované zelenině, přeci jen takový burger do bulky potěší tak nějak víc.
Aby ani naši nemasoví milovníci nepřišli zkrátka, máme tu pro ně recept na fazolové burgery. Chutnají výtečně a jsou snadné na přípravu. Nejvíce času zabere vaření fazolí, ale i to jde urychlit použitím tlakového hrnce, který výrazně zkrátí dobu potřebnou na uvaření fazolí. A pokud chcete být super rychlí, stačí si koupit předvařené fazole v plechovce.
Co se týče druhu fazolí, záleží jen na vašich preferencích, dokonce můžete smíchat několik druhů nebo přidat jiné luštěniny. Například taková cizrna je v burgerech naprosto báječná. Aby celá směs nebyla příliš mazlavá a burgery skončily měkké a rozplizlé, máme pro vás jeden trik (viz postup).
U koření, bylinek či dochucovadel se nemusíte striktně řídit surovinami v rozpisu. Pro každého z nás funguje něco jiného, takže si fazole prostě dochuťte podle svého. Feta sýr lze nahradit jiným sýrem nebo vynechat úplně, ale rozhodně ho doporučuji. Dodává totiž burgerům plnější chuť, jsou šťavnatější.
Návod: Fazolové burgery
Ingredience
- 400 g vařených fazolí
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
- ½ papriky (kapie), nakrájená nadrobno
- 2-3 stroužky česneku, rozdrceného
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička semínek fenyklu
- 1 lžička čili
- 1/2 lžičky uzené papriky
- hrst strouhanky nebo jemných vloček
- 100 g feta sýru, rozdrobeného najemno
- 2 vejce
- 1 lžíce sojové omáčky, worcesterské omáčky nebo jiného dochucovadla
- 2 lžíce kečupu,
- sůl, pepř
Postup
Uvařené fazole nechejte odkapat a pak vyložte v rovnoměrné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem. Strčte plech do trouby vyhřáté na 160°C na cca 15 minut, aby fazole lehce proschly.
Mezitím si na pánvičce nebo v hrnci osmahněte na oleji cibulku a kápii, po chvilce přidejte česnek a semínka fenyklu. Pár minut restujte, dokud cibulka nezesklovatí.
Fazole smíchejte v míse s orestovanými ingrediencemi a všemi dalšími surovinami. Když nemáte mixér, na rozmačkání a smíchání postačí i vidlička.
Vytvořte ze směsi placičky rozumné velikosti (moc velké se budou rozpadat) o tloušťce asi 1,5 cm. Když se bude směs příliš lepit, namočte si lžíci do vody a placičky jí vyhlaďte/vytvarujte.
Burgery můžete buď osmahnout na pánvi, upéct v troubě nebo ugrilovat. V troubě pečte na 190°C na pečícím papíru asi 10 minut z každé strany. Při grilování položte burgery na olejem lehce pomazaný alobal, aby se nepřipékaly, a grilujte z každé strany asi 8 minut na 180-200°C. Pokud má váš gril kryt, o to lépe, burgery budou šťavnatější. Skvělé jsou z keramického grilu!
Poznámky:
Fazolové burgery jsou vhodné i pro děti, pokud vynecháte čili. Vyzkoušel jsem to na své ani ne dvouleté dcerce, které nečekaně moc chutnaly.
Jdou burgery zamrazit?
Předpřipravenou směs na fazolové burgery si můžete zmrazit a ušetřit si tak práci v den grilování. Buď si zmrazíte celou směs, nebo již vytvarované burgery, což je daleko praktičtější. Při balení burgerů do mrazáku si jednotlivé kusy oddělte např. pečícím papírem, abyste je později nemuseli odlepovat.