Máte rádi hranolky, ale po návštěvě rychlého občerstvení máte výčitky a bolesti břicha? Pak vyzkoušejte tuto chutnější a zdravější alternativu. Pokud máte celer domácí, ze zahrádky, pak jde o velice levný pokrm.
Pokud budete podávat celerové hranolky jako hlavní jídlo (ano, i to jde), zkuste si k nim dát kysanou smetanu, zakysané mléko nebo podmáslí.
Celer jako rostlina je zdravý přítel. Poskytuje bílkoviny silice, glycidy, cholin, vitamíny B1, B2, B3 (niacin) a C, z minerálních látek hlavně vápník, sodík, draslík, hořčík a fosfor.
V kuchyni se používá jak bulva (tu použijeme na hranolky), tak řapík a listy. Listy se dají dobře uchovat zmrazením (doporučuji předem nasekat nadrobno).
Recept: Celerové hranolky
Ingredience
- 2 větší celery (bulvy)
- 1-2 lžíce oleje
- 1-2 lžíce koření (kari, drcený kmín, paprika, chilli, kurkuma atp.)
- sůl
Postup
Celer okrájejte, abyste ho zbavili tlusté slupky. Pak ho nakrájejte na hranolky přibližně o velikosti a tloušťce prstu.
Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Až vře, vhoďte celer a vařte 2 minuty. Sceďte.
Hranolky vraťte zpátky do hrnce, přidejte olej a koření, přikryjte pokličkou a dobře protřepte, aby se vše promíchalo.
Vyskládejte na plech a pečte na 210 stupňů asi 30 minut, dokud nejsou hranolky pěkně dozlatova.
Poznámky
Použít můžete různé koření. Kari je už předpřipravená směs a proto jednodušší, ale nebojte se experimentovat i s jinými kořeními. Kurkuma (která je obsažena i v kari) dodá hranolkům nažloutlou barvu.
Pokud se rozhodnete hranolky dělat ve fritovacím hrnci, už je vařit nemusíte.