Jessie Zhang

10. 8. 2022

Australská střední škola informovala o dramatickém zlepšení chování studentů, ke kterému došlo za pouhých osm týdnů po zavedení přísného zákazu mobilních telefonů.

Mezi studenty sedmých až desátých tříd (ve věku 12 až 16 let) zaznamenal ředitel Davidsonovy střední školy 90procentní snížení problémů s chováním v souvislosti s telefony ve škole, jako jsou šikana, vzájemná konfrontace dětí a vyloučení ze školy.

„Po téměř osmi týdnech používání jsou studenti o přestávkách aktivnější, hojně se hraje házená a basketbal,“ uvedl ředitel Rule ve školním zpravodaji.

„V knihovně jsem svědkem karetních her, deskových her a také skupinek studentů, kteří sedí v kruhu a povídají si.“

„Ve třídách se přestalo telefonovat, což umožnilo zaměstnancům soustředit se na vzdělávání studentů.“

Zkušební provoz začal na konci dubna 2022, kdy škola dala studentům na telefony uzamykatelná pouzdra, kde je měli během dne odložené. Na začátku dne je zamknou a odemknou je až při odchodu ze školy.

Mobilní telefony jsou před zahájením výuky uzamčeny v takovýchto pouzdrech. (Angela Weiss / Getty Images)

„Vnímám to jako pozitivní krok k tomu, aby se studenti navzájem propojili a byli aktivnější,“ řekl Rule.

„Je to také příležitost pro školu sledovat případné problémy v oblasti sociálních médií, které se obvykle objevují pravidelně každý týden.“

Australská psychologická společnost zjistila, že téměř 60 procent mladých Australanů je intenzivními uživateli sociálních médií, kteří se připojují více než pětkrát denně, přičemž téměř čtvrtina je připojena neustále.

Podle australského vládního zmocněnce pro elektronickou bezpečnost 40 % australských teenagerů uvádí, že v posledních šesti měsících zažili na internetu negativní zkušenost, například obdrželi výhrůžky nebo byli obtěžováni.

První škola, která se dostala na titulní strany novin se zákazem telefonů

Wauchope Public School se stala první školou v Austrálii, která v roce 2019 vyzkoušela zamykání telefonů. Její rozhodnutí navazovalo na výsledek nezávislé kontroly, která v souvislosti s mobilními zařízeními zjistila nárůst kyberšikany, sdílení explicitních obrázků a nesoustředěnost ve třídách.

Ředitel školy Glen Sawle uvedl, že spíše než o zákaz telefonů jde o strategii řízení času stráveného u displejů v době, kdy žáci získávají znalosti a dovednosti.

„Používáním uzamykatelných pouzder jsou studenti během dne méně rozptylováni sociálními sítěmi a mají mnohem větší soustředění a pozornost na výuku, která probíhá ve třídě,“ řekl Sawle.

Překlad původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.