Daksha Devnani

9. 9. 2022

Podle modelky Sumayi Hazarikové je „největším zločinem“ zkažení základní morálky lidí.

Modelka Sumaya Hazariková se srdcem zakořeněným v tradici a víře pochází z kopcovité severovýchodní Indie a rychle si získává jméno ve světě módy. Mladá modelka, která se na newyorském týdnu módy Saint Sintra 2022, objevila na módním molu, pracovala v Londýně, Los Angeles, Dubaji, Indii a Tokiu. Svojí poslední módní kampaň vytvářela pro známou italskou módní značku Tod’s.

Odvážná modelka se, ale pohybuje i mimo svět módy a neostýchá se promlouvat o palčivých tématech nebo odhalovat závažné porušování lidských práv ze strany čínského režimu, který ovládá sousední stát.

„Podle mě módu a styl stimuluje naše pravé já, které je bez námahy (nenucené), a díky tomu oslňuje,“ říká Hazarika v rozhovoru pro deník The Epoch Times. „V materialistickém světě, jako je ten náš, je pro nás všechny velmi snadné nechat se strhnout věčnou potřebou vylepšovat život a ta honba je vždy něčím vnějším. Pro mě je však důležitá vnitřní cesta za objevováním pokladů uvnitř mě samotné.“

Začátkem letošního roku Hazarika předváděla pro Artist Fashion nastupující značku, která má více než desetileté zkušenosti s navrhováním oděvů pro tanečníky souboru Shen Yun Performing Arts.

„Cílem Artist Fashion je připomenout všem a přimět lidi, aby si uvědomili potřebu nadčasových univerzálních hodnot, jako je pravda, soucit a snášenlivost,“ pochvaluje si modelka spolupráci na módním projektu, se kterým vnitřně souzní. „Vytváří oblečení pro aktivní tanec a nyní zavádí i oblečení pro volný čas.“

Hazarika se narodila v indickém státě Nagaland, vyrůstala v tradiční rodině a kariéra ve světě módy nikdy nebyla na jejím seznamu přání.

„Ani v nejdivočejších snech mě nenapadlo, že se stanu modelkou,“ říká dnes při rozhovoru v New Yorku. „Protože většina indických rodin se věnuje spíše akademickému studiu než čemukoli jinému, vždycky jsem si myslela, že si najdu normální práci a usadím se stejně jako oni.“

Pak ale přišel zlom. Když Hazarika studovala v indickém hlavním městě Dillí, plánovala se svými přáteli účast na Mood Indigo Festivalu, kulturním a charakteristickém festivalu Indického technologického institutu v Bombaji. Přestože její přátelé na poslední chvíli od účasti ustoupili, Hazarika odletěla do Bombaje, srdce indického filmového průmyslu, a akce se zúčastnila.

Tento jediný krok rozhodl o všem.

Okouzlující Hazarika plná života upoutala pozornost společnosti Anima Creatives, firmy zabývající se talent managementem, která výhradně zastupuje indické a mezinárodní modelky, fotografy, stylisty, kadeřníky a vizážisty.

Hazarika říká, že začátek její módní kariéry byl překvapivě hladký a plný práce. Nedlouho poté však začala bojovat s pochybnostmi o sobě samé.

„Stejně jako při každé jiné práci jsem i došla na své nezbytné dno,“ vzpomíná indická modelka. „Tehdy jsem začala pochybovat o všem v životě a o tom, jestli jsem neudělala chybu, když jsem se impulzivně pustila do této profese. Dnes už vím, že to byla úzkost, kterou jsem nikdy předtím nezažila.“

„Pro absolventku vysoké školy, která hledala nezávislý životní styl, byl modeling dobrým začátkem. Nebyla jsem ale připravená na stinné stránky této profese, což mě tvrdě zasáhlo a způsobilo, že jsem začala pochybovat sama o sobě,“ říká Hazarika.

Přibližně v té době, v roce 2017, pořádala Anima Creatives sezení zaměřená na cvičení pro rozvíjení mysli a těla, které nabízí metoda Falun Gong (známá také jako Falun Dafa). Zúčastnila se, aby se naučila meditační cvičení, a přitom pocítila hmatatelnou změnu v úrovni své energie.

„Bylo pro mě ohromující, jak veškerá negativita, kterou moje mysl skrývala, hned po tomto sezení zmizela,“ vzpomíná modelka.

Povzbuzena silným zážitkem se rozhodla, že se bude metodě dále věnovat. Prý se naučila přijímat realitu toho, co se kolem ní děje, a zaměřit svou pozornost dovnitř, podívat se na své myšlenky a vědomě ovládnout všechny negativní emoce, které se v ní probouzejí při řešení obtížných situací.

„To byla důležitá lekce, kterou jsem si z praxe odnesla,“ říká Hazarika, která se metodě Falun Gong věnuje již více než šest let.

Falun Gong je duchovní systém vycházející z buddhistické tradice. Jeho základními principy jsou pravdivost, soucit a snášenlivost. V současné době jej podle některých pramenů praktikuje více než 100 milionů lidí v 80 zemích světa. Zaujal je prý zdravotní přínos a morální učení, které metoda obsahuje.

„Fyzicky se cítím plná energie a duševně spokojená,“ říká Hazarika. „A jakkoli to zní jednoduše, je to zcela mimořádný pocit, zejména v dnešním světě, který je bohužel značně chaotický.“

Jako úspěšná modelka v neustále se měnícím světě módy nezapomíná na své kořeny a oblíbila si jednoduché věci.

„Ráda žiji jednoduše,“ říká Hazarika a dodává, že to je pravděpodobně důvod, proč se cítí být povznesená tradiční čínskou kulturou. „Učení čínštiny mě naučilo tolik o lidech a jejich vrozené povaze. Každý znak v čínském slovníku za sebou skrývá nesmírně hluboké a jedinečné významy.“

Svět módy jí poskytuje příležitost setkávat se s novými lidmi s různorodým smýšlením a odlišným kulturním zázemím, ale při tom všem se snaží být věrná hodnotám, kterým věří.

„Vím, že mám být věrná sama sobě a chovat se ke každému laskavě za všech okolností, a také být tolerantní a nenechat se vyvést z míry třenicemi,“ říká mladá indická modelka.

„Když mám pocit, že je všechno v háji a budoucnost se nezdá být tak jasná, snažím se právě tento pocit brát jako připomínku toho, že to přejde, jakmile situace dosáhne svého účelu, protože věřím, že všechno má svůj účel.“

Hazarika uvedla, že ji znepokojují události v současné Číně, která je sousedem její rodné země. Některé věci souvisejí přímo s ničením tradiční kultury.

„Být dobrým člověkem a šířit laskavost je pro člověka přirozené,“ míní modelka a kritizovala komunistický režim v Číně za ničení morálních hodnot, které považuje za „podstatu lidství“ a jejich ničení za „největší zločin“.

„Ve vší upřímnosti se v politice jakéhokoli druhu nevyžívám, ale když slyším o tom, co všechno Komunistická strana Číny udělala, aby zničila nejstarší a nejuctívanější čínskou kulturu a její vzácné historické pozůstatky v zemi, je mi nad slunce jasné, že komunistický režim není pro zemi, a dokonce ani pro svět dobrý.“

Hazarika také prý lituje toho, že čínský režim se nakonec obrátil i proti lidem, kteří se věnují Falun Gongu, který pochází z Číny a cítí nutkání z celého srdce hledat způsoby, jak pomoci ukončit násilné represe a potlačování lidí, kteří nikomu neubližují.

Sumaya Hazarika (uprostřed) se 13. května 2022 zapojila do protestního průvodu za ukončení pronásledování Falun Gongu Komunistickou stranou Číny. (Zhang Xuehui / The Epoch Times)

„Ve světě, kde si lidé každým dnem více a více uvědomují svá práva a mohou svobodně věřit věcem, kterým chtějí, v Číně je obyvatelům tvrdě vymýván mozek a zakazováno znát fakta o vlastních pravdách a tragédiích,“ říká modelka, která se setkává i s čínskými modelkami a vidí na nich důsledky státní výchovy a omezeného přístupu k informacím.

Když se poprvé dozvědí o věcech, které v Číně za státních médiích nemohou slyšet, obvykle se potýkají s mentální blokádou způsobenou „propagandistickými zprávami čínského režimu“ a mají potíže tomu věřit, přestože jsou v zahraničí. Ale Hazarika byla postupem času svědkem i toho, že u těchto lidí postupně nastala změna postoje, když se setkali s necenzurovanými informacemi.

„Jsem si jistá tím, že pronásledování tak čisté praxe, jako je Falun Gong, brzy skončí. A všechno, co je tak proti přírodě a lidskosti, jako komunismus a čínský režim, musí časem padnout,“ míní indická modelka, která poskytla rozhovor pro newyorskou redakci deníku The Epoch Times.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“