Victoria Kelly-Clark

14. 9. 2022

Čínský velvyslanec v Austrálii prohlásil, že Tchajwanci, kteří usilují o nezávislost, by byli potrestáni, pokud by Čína převzala kontrolu nad oblastí.

Velvyslanec Siao Čchien uvedl, že secesionisté, kteří se snaží posunout Tchaj-wan k nezávislosti, budou potrestáni čínským režimem, až se země „sjednotí“ s pevninou.

„Budou potrestáni podle zákona,“ řekl. „Podílejí se na odtržení Tchaj-wanu od Číny. Takže to není otázka vzdělání nebo převýchovy. Budou potrestáni podle zákona.“

Tyto výroky navazují na poznámky, které velvyslanec pronesl během vystoupení v Australském národním tiskovém klubu 10. srpna, kdy australští novináři tlačili na představitele Komunistické strany Číny (KS Číny) ohledně současného napětí v Tchajwanském průlivu.

Velvyslanec komunistické strany uvedl, že podle jeho osobního chápání by v případě úspěšné invaze byli tchajwanští občané podrobeni „převýchově“.

Uvedl, že Tchaj-wan byl po mnoho desetiletí řízen „regionálním režimem“ a že „jejich pohled“ na pevninskou Čínu může mít odlišné názory, což vyžaduje „proces, aby lidé na Tchaj-wanu správně pochopili Čínu“.

Velvyslancovy komentáře odrážejí ty, které 7. srpna pronesl čínský velvyslanec ve Francii Lu Shaye, který pro francouzské médium LCI uvedl, že pokud by Peking převzal vládu nad Tchaj-wanem, jeho 23 milionů obyvatel by podstoupilo převýchovu – což by odpovídalo situaci, které čelí Ujguři v Sin-ťiangu.

„Převýchova“, kterou strana v současnosti využívá k udržení politické moci

Používání termínu „převýchova“ vyvolalo celosvětové znepokojení poté, co reporty OSN zjistily, že rozsah a brutalita zadržování, které orgány komunistické strany rámují jako povinné převýchovné tábory nebo „střediska pro výuku odborných dovedností“, se pravděpodobně kvalifikují jako zločin proti lidskosti.

„Rozsah svévolného a diskriminačního zadržování příslušníků ujgurských a dalších převážně muslimských skupin … může představovat mezinárodní zločiny, zejména zločiny proti lidskosti,“ uvádí se ve zprávě.

Zpráva vycházela ze statistické analýzy, satelitních snímků, dokumentů ČKS a 40 rozhovorů s Ujgury a dalšími postiženými osobami.

Komunistický režim využívá převýchovné tábory jako prostředek represe vůči skupinám, které považuje za hrozbu. V průběhu komunistické vlády byli cílem převýchovy Ujguři, muslimské etnické menšiny jako Kyrgyzové, Uzbekové a Kazaši, Tibeťané, stoupenci náboženství včetně domácích křesťanů a Falun Gongu a političtí disidenti.

V rozhovoru pro The Epoch Times v programu American Thought Leaders komisař americké Komise pro mezinárodní náboženskou svobodu (USCIRF) Nury Turkel uvedl, že KS Číny používá myšlenkovou transformaci jako způsob, jak si zajistit udržení kontroly nad obyvatelstvem Číny.

„Čínská vláda, a zejména současná vláda pod vedením Si Ťin-pchinga, vidí cokoli, co vyvolává odpor vůči čínské vládě nebo cokoli jiného, než co vláda prosazuje konkrétně v ideologickém směru … za zdroj potenciálních nepokojů. Výzvy k budoucí nestabilitě komunistické strany,“ řekl Turkel.

„Pro čínský stát je stabilita prvořadým zájmem. Udělají pro to cokoli.“

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. (jas)

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.