Sinopsis

9. 9. 2022

Analytický komentář: Tobiáš Lipold 

Generální tajemník Si Ťin-pching v projevu ke 100. výročí vzniku jednotné fronty vyzval stranu, aby se více snažila získat podporu Číňanů z celého světa, včetně Tchaj-wanu a Hongkongu.

Na konci července proběhla v Pekingu za účasti celého stálého výboru politbyra konference ke stému výročí vzniku jednotné fronty, během níž generální tajemník Si Ťin-pching připomněl důležitost jednotné fronty při prosazování zájmů KS Číny v zahraničí.

Zatímco Čína v reakci na návštěvu Nancy Pelosi na Tchaj-wanu eskaluje napětí v Tchajwanské úžině a hrozí invazí ostrova, mluvil Si Ťin-pching o nutnosti využití taktiky práce na jednotné frontě k získání sympatií obyvatel nejen Tchaj-wanu, ale i všech etnických Číňanů po celém světě za cílem národního sjednocení a dosažení „velké obrody čínského národa“ (伟大复兴).

Potřeba posílení jednotné fronty přichází podle generálního tajemníka v době velkých změn ve světě, které je třeba reflektovat i v jejím fungování, například zesílením aktivit v kyberprostoru.

Magická zbraň

Jednotná fronta je leninská taktika, kterou začala KS Číny využívat k získání kontroly nad nekomunistickými složkami společnosti uvnitř Číny i v zahraničí již před sto lety. V tu dobu se ještě velmi slabí čínští komunisté na popud poradců Kominterny spojili s národně buržoazním Kuomintangem, který částečně infiltrovali.

Spojenectví s KMT se sice brzy rozpadlo, strana ale od taktiky jednotné fronty neupustila a nadále spolupracovala i s politiky mimo své řady. Svou roli pak jednotná fronta sehrála i při vzniku ČLR, kterou pod vedením komunistů zakládaly i další nekomunistické strany. Ty mají, obdobně jako dříve nekomunistické strany československé národní fronty, své marginální postavení v ČLR dodnes.

V posledních desetiletích zůstala role jednotné fronty poněkud v pozadí, její význam se vrátil až s nástupem generálního tajemníka Si Ťin-pchinga k moci. Ten stejně jako Mao Ce-tung mluví o jednotné frontě jako o jedné ze tří „magických zbraní“ KS Číny (三大法宝), přičemž zbylé dvě jsou Čínská lidově osvobozenecká armáda a strana samotná.

Mezi Číňany žijícími v zahraničí pod jejím vlivem v posledních letech značně vzrostl nacionalismus, který se v čínském kontextu silně překrývá s věrností straně. K mobilizaci diaspory dochází primárně skrze hustou síť krajanských organizací napojených na Oddělení pro práci na jednotné frontě ÚV KS Číny, ústřední stranický orgán řídící všechny aktivity spojené s jednotnou frontou.

Organizační strukturu pak dále doplňují obdobně řízená média pro čínské zahraniční komunity nebo informační kanály na platformě WeChat, která je pro Číňany hlavním zdrojem komunikace uvnitř ČLR i v zahraničí. Intenzivní aktivity jednotné fronty se v posledních letech zaměřují i na ovlivňování zahraničních politiků ve prospěch Číny, zejména kooptací elit, na což čím dál více upozorňují odborníci i zpravodajské služby.

V některých západních zemích se pak osoby napojené na čínskou jednotnou frontu prosazují i ve vrcholné politice.

Získávání srdcí

Ve svém projevu mluvil Si Ťin-pching o získání srdcí obyvatel Tchaj-wanu, Hongkongu a všech „synů a dcer čínského národa.“ Jak takové získávání srdcí vypadá, lze pozorovat na příkladu Hongkongu, kde od potlačení prodemokratického hnutí veškerý společenský a politický život funguje pouze v intencích jednotné fronty, na níž se mohou podílet jen „vlastenecké“ síly.

Na Tchaj-wanu jednotná fronta působí dlouhodobě, její aktivity se soustřeďují především na infiltraci a rozdělování společnosti kultivací pro-pevninsky naladěných skupin, ekonomických subjektů a politických stran. Lze předpokládat, že tyto snahy budou dále sílit a při případné invazi ostrova budou komunisté jednotnou frontu využívat ruku v ruce s druhou „magickou zbraní“, tedy armádou.

Na druhou stranu s rostoucí asertivitou pekingského režimu roste i ostražitost vůči jeho vlivovým operacím jak na Tchaj-wanu, tak i v dalších zemích. Zároveň silně ubývá potenciálně kooptovatelných tchajwanských sil ochotných jednat s Čínou o konceptu „jedna země, dva systémy“, kdy Peking sliboval Tchajwancům zachování vlastních politických pravidel i po případném „sjednocení“.

Tato představa se pro většinu ostrova rozplynula po likvidaci zbytků demokracie v Hongkongu, který měl fungovat pod stejným heslem. Není tedy příliš pravděpodobné, že by KS Číny byla v získávání tchajwanských srdcí v blízké době úspěšnější než doposud.

Zdroj: Sinopsis

Výše vyjádřené názory a postoje jsou názory autora článku a nemusejí se shodovat s postoji deníku The Epoch Times.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.