Bill Pan

1. 11. 2022

Italští zdravotníci, kteří byli suspendováni za odmítání vakcín proti covidu-19, se budou moci brzy vrátit do práce, uvedl 28. října nejvyšší představitel evropského zdravotnictví.

Orazio Schillaci, který byl nově vzniklou italskou vládnoucí koalicí jmenován do čela ministerstva zdravotnictví, uvedl, že jeho úřad pracuje na opatření, které by umožnilo neočkovaným lékařům a zdravotním sestrám návrat do práce ještě před koncem roku.

„Šest měsíců po pozastavení výjimečného stavu a s ohledem na míru nákazy covidem-19 považuje ministr zdravotnictví Orazio Schillaci za nezbytné zahájit postupný návrat k normálu v činnosti a chování na základě kritérií odpovědnosti a dodržování platných zákonů,“ uvádí se v prohlášení na internetových stránkách ministerstva.

Schillaci rovněž oznámil, že ministerstvo již nebude poskytovat denní bulletin s počty případů infekce covidem-19, hospitalizací a úmrtí. Místo toho budou tyto informace aktualizovány každý týden.

Toto oznámení alespoň částečně souvisí se „znepokojivým nedostatkem zdravotnického personálu“, jak uvádí ministerstvo.

Změny znamenají odklon od politiky Schillaciho předchůdce Roberta Speranzy, který umožňoval zaměstnavatelům nemocnic pozastavit bez nároku na mzdu práci každému zaměstnanci, který se odmítl nechat očkovat.

Za Speranzy a předchozího premiéra Maria Draghiho, jehož vláda se rozpadla uprostřed energetické krize a zhoršujících se hospodářských vyhlídek, museli všichni zaměstnanci veřejného i soukromého sektoru před nástupem do práce získat covidovou „zelenou kartu“. Italové, kteří nařízení ignorují a jdou do práce bez dokladu o očkování nebo negativním testu či uzdravení z nemoci, jsou suspendováni bez nároku na mzdu a pokutováni až do výše 1 500 eur.

Politika „zelené propustky“ byla považována za jednu z nejpřísnějších v Evropě. Zatímco některé evropské země zavedly pro své zdravotnické pracovníky povinné očkování proti covidu-19, žádná z nich nezavedla systém očkovacích pasů pro všechny zaměstnance.

„Tato rozhodnutí činíme proto, abychom co nejvíce omezili neočkované, protože právě to způsobuje zátěž našeho nemocničního systému,“ řekl Speranza médiím na začátku letošního roku.

Nová premiérka Giorgia Meloniová přislíbila, že nebude pokračovat v pandemické strategii Draghiho administrativy, a uvedla, že navzdory tvrdým omezením uvaleným na miliony občanů země přesto trpí nejvyšší úmrtností a počtem nakažených covidem-19 v Evropě.

„Něco tam zjevně nefungovalo,“ řekla Meloniová 25. října ve svém vůbec prvním projevu v parlamentu ve funkci premiérky. „Proto chci říci, že tento model v žádném případě nebudeme napodobovat.“

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. (jas)

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.