Katabella Roberts

28. 11. 2022

Klaus Schwab, zakladatel Světového ekonomického fóra (WEF), v rozhovoru pro čínská státní média prohlásil, že systém Komunistické strany Číny je „velmi atraktivním vzorem“ pro ostatní národy.

Schwab se tak vyjádřil v rozhovoru pro čínskou státní televizi CGTN na margo summitu generálních ředitelů zemí APECu, který se konal 19. listopadu v thajském Bangkoku.

„Vážím si úspěchů Číny, které jsou za posledních více než 40 let od zahájení politiky ekonomické otevřenosti a reforem obrovské. Myslím, že je vzorem pro mnoho zemí,“ řekl Schwab a dodal, že podle něj by země měly mít možnost vybrat si, v jakém systému chtějí žít, ale že „čínský model je pro mnoho zemí určitě velmi atraktivním modelem“.

„Velmi se těším, že v Davosu [ve Švýcarsku, kde se WEF koná] zazní silný čínský hlas, který světu ještě lépe vysvětlí, co znamená stranický sjezd, který stanovil zásady politiky [a] co to skutečně znamená pro globální spolupráci a globální rozvoj,“ dodal Schwab.

Schwabovy komentáře přicházejí krátce poté, co si čínský vůdce Si Ťin-pching zajistil třetí funkční období v čele vládnoucí komunistické strany za situace stále napjatějších vztahů mezi Pekingem a Washingtonem.

Čína od počátku epidemie covidu-19 zavedla přísná opatření k omezení šíření nemoci. Vydává očkovací pasy, provádí hromadné testování a uzavírá rozsáhlé oblasti země. Mnozí odborníci označili tato opatření za „problematická“ kvůli ekonomice. Mnozí obyvatelé nemohli pracovat a v některých případech neměli přístup k základním potravinám a zdravotnickému materiálu.

V posledních dnech vypukly kvůli restrikcím v Číně rozsáhlé protesty v reakci na událost v hlavním městě Sin-ťiangu Urumči na severozápadě Číny, kde zemřelo nejméně 10 lidí poté, co se zdravotníci, zřejmě kvůli restrikcím, nemohli dostat do hořícího bytu.

Tvrdá ruka režimu vůči Ujgurům v Sin-ťiangu není novinkou. Pronásledování čínským režimem, včetně politické převýchovy, nucených prací, mučení a nucené sterilizace na základě jejich náboženství a etnického původu, odsoudili i světoví představitelé.

Schwab na CGTN také prozradil, že je „velmi spokojen“ s tím, že vidí zvýšený potenciál pro zlepšení vztahů mezi Čínou a Evropskou unií.

Na setkání skupiny G-20 v Indonésii na začátku listopadu se Si Ťin-pching setkal se západními lídry a dohodli se, kromě jiného, na podpoře globální metody prokazování očkování, která by pomohla zastřešit „usnadnění bezproblémové mezinárodní cestování“, a „důvěryhodné globální digitální zdravotní sítě“, které by vycházely ze stávajících digitálních systémů očkovacích pasů proti covidu-19.

„Jsem velmi rád, že hovoříme nejen o čínsko-amerických vztazích, ale opět také o evropsko-čínských vztazích, a mám pocit, že přes všechny otazníky a do jisté míry opatrný přístup, který vidíme v Evropě, se domnívám, že mezi Čínou a Evropou mohou být opět navázány velmi úzké vazby, protože jejich ekonomiky jsou tak provázané,“ řekl Schwab.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků
Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků

Česká televize si nedůvěru vysvětluje jako následek hybridní války a dezinformační kampaně.

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky
Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsaný na úterý.

Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok
Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok

Trump si podle průzkumu mezi registrovanými voliči udržuje podporu asi 49 procent dotazovaných, Biden má podle průzkumu nyní mírně nižší podporu, a to 43 procent dotazovaných, zatímco v lednu to bylo 45 procent.

TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum
TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) čtyři kandidáty, tři muže a ženu.

Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce
Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce

Jak ovlivnit klima na Zemi? Přečtěte si o záměrném vysušování stratosféry a jeho potenciálu ovlivnit energetickou nerovnováhu...