David Chu

14. 12. 2022

Dobrý spánek je klíčem k tomu, aby se vaše tělo zotavilo z každodenní námahy. Časté noční návštěvy toalety však spánek přerušují a způsobují fyzické i psychické vyčerpání.

Ačkoli časté noční močení (nokturie) není závažné onemocnění, může zhoršit kvalitu spánku a dokonce ohrozit zdraví. Mnoho lidí si myslí, že nokturie je typická pro starší lidi, ale ve skutečnosti jí mohou trpět i mladí lidé.

Guo Yijie, odbornice na tradiční čínskou medicínu (TČM), ve svém příspěvku na Facebooku napsala, že celkové množství moči během spánku v noci je asi čtvrtinové až třetinové ve srovnání s močí během dne.

Podle Mezinárodní společnosti pro kontinenci je „nokturie“ definována jako projev „probuzení za účelem vymočení během hlavního období spánku“.

Po usnutí tělo vylučuje „antidiuretický hormon“, který v noci snižuje množství moči, aby se usnadnil dobrý spánek. Pokud je však vylučování tohoto hormonu z jakéhokoli důvodu sníženo, množství a frekvence močení v noci se zvýší a spánek se přeruší.

Podle ní je normální jedno nebo dvě noční močení během průměrné doby spánku (7-8 hodin). Pokud se však budíte více než dvakrát a pokaždé, když se probudíte, máte silné nutkání močit, považuje se to za abnormální a je na čase, abyste to řešili a zjistili příčinu.

Tělesné tekutiny z pohledu TČM

Podle TČM se tělesné tekutiny nejprve dostávají do žaludku, kde se přeměňují a rozdělují na čisté a nečisté. Čistá část putuje do sleziny a nečistá část do tenkého střeva, kde se dále oddělí. Plíce řídí distribuci čisté části tělesných tekutin (ze sleziny) do prostoru pod kůží a část tekutin posílají dolů do ledvin a močového měchýře.

Ledviny jsou pro fyziologii krevních tekutin nesmírně důležité. TČM popisuje tvorbu moči v ledvinách a močovém měchýři jako „proces odpařování“. Odpařovací funkce ledvin zajišťuje správné rozložení tělesných tekutin a vylučování moči močovým měchýřem.

Podle teorie TČM je vše na sobě závislé a vzájemně se ovlivňuje. Tvorbu a vylučování moči podporuje každá část celého vnitřního systému. Kromě ledvin závisí také na slezině, plicích a játrech, které koordinují funkce trávení a vstřebávání. Guo uvádí, že jeden příznak lze jen stěží připsat pouze jednomu jedinému faktoru. Kromě doplnění ledvinové čchi je třeba zlepšit i stav dalších orgánů.

V TČM jsou qi, krev a tělní tekutiny nejdůležitějšími základními látkami nezbytnými pro život. Pojem „čchi“ (q) lze chápat jako „energii“ nebo „vitalitu“, která tvoří život v těle. Tato energie proudí celým tělem a udržuje životní aktivity. Nemoci nebo jiné nesprávné stavy se objevují pouze tehdy, když je v těle nerovnováha nebo nedostatek čchi.

„Krev“ je v teorii TČM zodpovědná především za výživu a udržování vlhkosti v těle. Vnitřně cirkuluje do orgánů a zevně proudí do kůže, masa, kostí a svalů. Nedostatek krve dává vzniknout mnoha příznakům, které ukazují na špatný krevní oběh, nízkou energii a sníženou vitalitu.

Tři běžné druhy nokturie a jak je rozpoznat

1) stagnace jater a nedostatek krve: příznaky se projevují tím, že se v noci často budíte kvůli močení, ale pokaždé močíte pouze malé množství. Stav často doprovází emoční stres, suchá kůže, sucho v ústech, suché oči, tvrdá stolice, a dokonce i pocit působení sucha a tepla.

2) nedostatek sleziny a vlhkosti: nokturie je častá, ale objem moči je normální, pokaždé asi 200 až 300 mililitrů tekutiny. Stav doprovází příznaky pocházející ze sleziny a žaludku: sklon k nadýmání, nevolnost, malá chuť k jídlu, průjem, bledý jazyk a s bílým a tlustým povlakem na jazyku. U tohoto typu se nokturie zhoršuje po pití studených nápojů.

3) nedostatek ledvinové qi: kromě toho, že v noci vylučujete velké množství moči, kolem 17. až 19. hodiny, kdy se meridiány setkávají s meridiánem ledvin, je patrné časté močení, které je často doprovázeno ledvinovými příznaky, jako je bolestivost pasu, kolen, dolní části zad, svalů a kostí a podobně. Častými příznaky tohoto druhu nokturie jsou hučení v uších (tinnitus), závratě a snadná unavitelnost.

Tradiční čínská medicína zjistila, že v lidském těle existuje systém tzv. meridiánů, který je zodpovědný za distribuci čchi a krve po celém těle. Tyto dvě látky cirkulují, aby udržovaly rovnováhu a stabilitu v různých tkáních a orgánech.

Existuje 12 hlavních meridiánů, které odpovídají 12 vnitřním orgánům, z nichž cirkulují dále směrem k rukám, nohám, hlavě a obličeji. Když se něco pokazí s některým z vnitřních orgánů, objeví se nepříjemné pocity na různých místech podél příslušných meridiánových drah.

Dvanáct hlavních meridiánů se řídí určitým časovým rozvrhem a cestami. Čchi neustále cirkuluje meridiány v denním cyklu. V určitých obdobích mají čchi i krev v jednotlivých meridiánech maximální průtok.

Například od 3 do 5 hodin ráno proudí meridiánová čchi převážně plicním meridiánem a lidé s plicními problémy mají v této době obvykle silný kašel. Od 17. do 19té hodiny proudí čchi hlavně ledvinovým meridiánem a tato doba je vhodná pro cvičení a pomáhá ledvinám vylučovat toxiny.

V TČM se věří, že „člověk a příroda jsou jedno“. Proto roční, sezónní, denní a časové změny cyklu v přírodě úzce souvisejí se změnami cyklu v lidské fyziologii a patologii. Tato teorie je podobná „biologickým hodinám“ dnešní vědy.

Podle teorie TČM, pokud dokážete dodržovat tyto cykly, dosáhnete efektu zachování zdraví.

Několik nejčastějších příčin nokturie

  • Nedostatečná sekrece antidiuretického hormonu v noci a zvětšená prostata u starších mužů, která stlačuje močový měchýř a močovou trubici, což má za následek časté močení i špatné močení.
  • Chronická onemocnění, jako je cukrovka nebo hypertenze.
  • Nežádoucí účinky léků.
  • U mladých lidí, kteří jsou často úzkostní a nervózní, dochází k časté nokturii, pokud před spaním vypijí příliš mnoho vody nebo pijí povzbuzující nápoje, jako je cukrem slazený čaj nebo káva.
  • Možnými příčinami jsou také zánět nebo infekce.

Léčba, která by mohla zabrat

  • Pijte správné množství vody ve správný čas: Doporučené množství pitné vody za den je asi 6 až 8 šálků (1,5 – 2 litry), nicméně množství lze podle okolností (např. horkém počasí) zvýšit.  Vodu je však lepší pít pomalu a po malých doušcích. Tři nebo čtyři hodiny před spaním je lepší pít méně vody.
  • Omezte některé nápoje: Omezte povzbuzující nápoje, jako je čaj, káva a sladké, ledové nápoje.
  • Jezte méně ovoce: Ovoce obsahuje hodně vody a cukru a většina z nich je studená. Vyhýbejte se zejména konzumaci citrusových plodů.
  • Více pohybu a pobytu na slunci: Podporuje relaxaci a krevní oběh, což může pomoci zlepšit jangovou čchi a stabilizovat noční spánek.
  • Teplé obklady na spodní část břicha („dantian“): Zahřívání spodní části břicha upraví a povzbudí ledvinovou čchi.
  • Řešte chronická onemocnění: Například cukrovku a hypertenzi a dobře pečujte o zdravotní problémy, jako je hypertrofie prostaty.

Doktorka Guo uvádí, že lidem, kteří trpí nokturií, se doporučuje dodržovat výše uvedených šest rad, které mohou časté noční močení omezit. Pokud se však váš stav po vyzkoušení těchto tipů nezlepší, doporučuje se poradit se s lékařem TČM, který váš celkový stav posoudí a předepíše nejvhodnější lék na nokturii.

anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.