Naveen Athrappully

2. 1. 2023

Studie, která se zabývala mírou úmrtnosti po infikování se (MÚI) covidem-19 u různých věkových skupin, zjistila, že tato míra je u mladých lidí extrémně nízká.

„Medián MÚI byl 0,0003 % pro věkovou skupinu 0-19 let, 0,002 % pro věkovou skupinu 20–29 let, 0,011 % pro věkovou skupinu 30–39 let, 0,035 % pro věkovou skupinu 40–49 let, 0,123 % pro věkovou skupinu 50–59 let a 0,506 % pro věkovou skupinu 60–69 let,“ uvádí studie provedená ve 29 zemích. „Na celosvětové úrovni mohla [průměrná] MÚI před očkováním činit 0,03 % u osob ve věku 0–59 let a 0,07 % u osob ve věku 0–69 let.“

Cílem studie bylo přesněji odhadnout MÚI covidu-19 u populace (vyjma důchodového věku 70+), která nebyla očkovaná anebo do té doby nebyla infikovaná.

Bylo zjištěno, že za každých dalších 10 let věku se MÚI zvyšuje zhruba čtyřikrát. Po zahrnutí údajů z dalších devíti zemí činil medián MÚI pro věkovou skupinu 0–59 let 0,025 – 0,032 % a pro věkovou skupinu 0–69 let 0,063 – 0,082 %.

Analýza ve studii naznačuje, že MÚI před očkováním je „mnohem nižší“, než se dříve předpokládalo. Velké rozdíly, které byly zjištěny mezi jednotlivými národy, byly přisouzeny rozdílům ve faktorech, jako je komorbidita (přítomnost více nemocí u pacienta – pozn. překl.).

Nebezpečí očkování u mladých

Nedávno zveřejněná studie, která analyzovala děti ve věku od 5 do 17 let, které byly očkovány vakcínou zamýšlenou proti covidu-19 od společnosti Pfizer, zjistila zvýšené riziko zánětu srdce u dětí již ve věku 12 let.

Bezpečnostní riziko zánět myokardu a osrdečníku bylo signalizováno u dětí ve věku 12 až 17 let po druhé a třetí dávce. Tato srdeční onemocnění mohou způsobit dlouhodobé problémy a dokonce i smrt.

„Zjištěná indikace pro myokarditidu/perikarditidu odpovídá zveřejněným recenzovaným publikacím, které prokazují zvýšené riziko myokarditidy/perikarditidy po mRNA vakcínách, zejména u mladších chlapců ve věku 12–29 let,“ uvedli vědci.

V lednovém rozhovoru pro televizi Fox News výzkumnice Stephanie Seneffová z MIT uvedla, že je „pobuřující“ očkovat anticovidovými vakcínami mladé lidi, protože u nich existuje „velmi, velmi nízké riziko“ úmrtí na tuto infekci.

Dodala, že při pohledu na potenciální škodlivost těchto vakcín pro děti to nedává „žádný smysl“, a při opakovaných posilovacích dávkách bude taková léčba z dlouhodobého hlediska „zničující“. Doporučila, aby rodiče udělali „naprosto vše, co mohou“, aby své děti nenechali očkovat.

Očkování dětí

Některé země své programy pro očkování dětí proti covidu-19 zastavily. V říjnu přestal švédský úřad pro veřejné zdraví doporučovat očkování dětí ve věku 12 až 17 let s výjimkou zvláštních okolností. Úřad uznal, že virem bylo vážně postiženo jen velmi málo zdravých dětí.

„Celkově vidíme, že potřeba péče byla mezi dětmi a mladými lidmi v důsledku covidu-19 během pandemie nízká a od doby, kdy se začala šířit varianta viru omikron, se ještě snížila,“ řekl Soren Andersson, vedoucí oddělení Úřadu pro veřejné zdraví, pro televizní stanici SVT. „V této fázi pandemie nevidíme, že by v této skupině bylo nadále potřeba očkování.“

Ve Spojených státech ale Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) protlačuje očkování dětí a povolil mimořádné schválení vakcín od společností Pfizer a Moderna pro děti starší šesti měsíců.

Z údajů amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vyplývá, že právě očkovaná populace tvořila většinu (58,6 %) srpnových úmrtí na covid-19. Ještě v lednu tvořila úmrtí na covid-19 mezi očkovanými osobami 41 % z celkového počtu úmrtí.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.