Zdenka Danková

27. 1. 2023

Holocaust je slovo, které podle Alexandra Tamanského pochází z názvu obětního oltáře v Jeruzalémě, v Prvním chrámu archy úmluvy. Mělo jít o „velký mosazný oltář pro zápalné oběti, na kterém byla obětována zvířata… Výraz Holocaust pochází odsud“.

27. leden je Světový den památky obětí holokaustu. Po druhé světové válce vyšlo najevo, jak nacisté záměrně vyvražďovali židovské obyvatelstvo a způsobili tak smrt milionům lidí a celým jejich rodinám.

78 let po osvobození Osvětimi si celý svět připomíná hrůzy nacistického režimu. Právě 27. ledna 1945 odpoledne dorazily do koncentračního tábora Osvětim jednotky sovětské armády. Vojáci na místě našli zhruba 7 tisíc vyčerpaných, vyhladovělých a umírajících vězňů převážně židovského původu.

Nacisté tábor opustili 10 dní předtím. Při odchodu se pokusili zničit důkazy o tom, že v táboře zavraždili přes 1,1 milionu lidí – vyhodili do povětří krematoria, vzali s sebou nakradený majetek a skoro 60 000 vězňů. Ty se snažili přesunout do jiných vyhlazovacích táborů. Pochody smrti, jak se jim dnes říká, nepřežilo téměř 15 000 z nich. Osvobození Osvětimi ale představovalo teprve začátek, který měl později odhalit hrůzné nacistické praktiky a obrovský počet obětí, které za sebou tento režim zanechal.

Česká republika z iniciativy České rady pro oběti nacismu, Federace židovských obcí v ČR a mnoha dalších organizací vyhlásila 27. leden významným dnem již v roce 2000. Během ustanovení Mezinárodního dne vzpomínky na oběti holocaustu na půdě OSN předseda valného shromáždění Jan Eliason mimo jiné prozíravě zmínil, že konec války a utrpení vězňů v koncentračních táborech neznamenají automaticky konec zločinů proti lidskosti.

A – jak zpívá David Koller ve své písni o středověku: „Středověk neskončil, středověk trvá“, dá se i v současné době říci, že „holocaust neskončil, holocaust trvá“.

Bez slitování, i dnes

Čína – web Minghui.org 27. ledna 2023 hlásí: „V roce 2022 bylo zaznamenáno 172 úmrtí praktikujících Falun Gongu v důsledku pronásledování jejich víry. Těchto 172 zesnulých praktikujících pocházelo z 23 provincií a obcí. Nejvíce úmrtí hlásil Liaoning, kde počet k smrti pronásledovaných praktikujících dosáhl 32. Následovalo 22 případů úmrtí v Heilongjiangu a 16 případů v Sichuanu. Hebei, Hunan a Hubei zaznamenali 14, 10 a 10 úmrtí. Zbývajících 17 oblastí hlásilo od 1 do 8 úmrtí. Mnozí ze zesnulých praktikujících pracovali jako státní zaměstnanci, inženýři, profesoři, novináři, učitelé, účetní a finanční manažeři.“

A to je pouze za jeden jediný rok a jen to, co se podařilo dosvědčit důkazy. V Číně není válka. V míru se tam odehrává holocaust.

„Pozorujeme, že mnozí Číňané nyní říkají, že komunistická strana napáchala už mnoho zla, v důsledku takzvané karmické odplaty popisované ve školách buddhismu se nyní podle některých lidí virus ´zaměřuje na členy komunistické strany´,“ říká komentátor Čchin Pcheng o účincích covidu-19 v Číně pro epochtimes.cz dne 25. ledna 2023.

Co se týče dnešní role OSN – ke 25. červnu 2018 správní rada organizace DAFOH oznámila ukončení své petice Vysokému komisaři OSN pro lidská práva. Petice vyzývá k ukončení nucených odběrů orgánů vězňům svědomí hnutí Falun Gong v Číně a dodává, že „během posledních pěti let navštívili zástupci DAFOH dvakrát OSN v Ženevě, aby předali více než 3 miliony podpisů a diskutovali o těchto zločinech proti lidskosti. Do června roku 2018 se nesetkali s ověřitelnými kroky, které by OSN podnikla v reakci na tuto petici reprezentující vůli lidí z celého světa“.

Londýnský tribunál složený ze sedmi expertů, jemuž předsedal sir Geoffrey Nice, v polovině června 2019 vynesl konečný rozsudek poté, co vyslechl více než padesát svědků, vědců, zdravotních profesionálů, novinářů a přeživších vězňů svědomí:

„Členové Tribunálu jsou si jisti – jednohlasně a bez jakýchkoli pochybností – že v Číně je po dlouhé časové období praktikován nucený odběr orgánů od vězňů svědomí, zahrnující velmi mnoho obětí…“, sdělil tribunál 17. června 2019 v rámci konečného rozsudku.

Jeden z výsledných závěrů tribunálu obsahuje prohlášení, že každý, kdo jedná s čínskými představiteli, úřady a vládou, by si měl být vědom toho, že jedná se zločinným režimem.

Holocaust neskončil. Holocaust trvá.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.