Caden Pearson

17. 2. 2023

Po dvou týdnech od vykolejení vlaku s chemikáliemi v Ohiu vyzval republikánský senátor Marco Rubio ve čtvrtek k okamžité rezignaci ministra dopravy USA Peta Buttigiege a zpochybnil jeho schopnosti zajistit bezpečnost veřejnosti.

V dopise (pdf) prezidentovi Joeu Bidenovi z 16. února Rubio Buttigiege obvinil, že opakovaně projevuje „hrubou nekompetentnost a apatii“, která ohrožuje bezpečnost a prosperitu amerického lidu.

Rubio poukázal na nedávné vykolejení vlaku v East Palestine ve státě Ohio a na několik dalších příkladů krizí a problémů v dopravním systému, které Buttigieg dle něj bagatelizoval nebo ignoroval.

„Američanům je bolestně jasné, že ministr Buttigieg věnuje jen malou pozornost povinnostem ministra dopravy,“ napsal Rubio.

„Nikdy to nebylo tak zřejmé jako v posledních dvou týdnech. Ministr Buttigieg odmítal vzít na vědomí katastrofu v East Palestine v Ohiu, dokud jeho záměrná ignorance nebyla již déle udržitelná,“ pokračoval. „Dokonce i poté, co tragédii uznal, se nadále vyhýbá jakékoli odpovědnosti za bezpečnost našeho národního železničního systému.“

Ve čtvrtek Buttigieg v reakci na záběry ze setkání obyvatel East Palestine uvedl, že ministerstvo dopravy čeká na závěry vyšetřování Národního úřadu pro bezpečnost dopravy (NTSB) ohledně vykolejení vlaku v Ohiu.

„Podívejte se, bezpečnost na železnici je něco, co se v průběhu let hodně vyvinulo, ale je zřejmé, že je třeba udělat ještě více, protože i když se této hrozné situaci dostalo obzvlášť velké pozornosti, ročně dojde zhruba k 1000 případů vykolejení vlaku,“ řekl Buttigieg v rozhovoru pro Yahoo.

Pro Rubia je však vykolejení vlaku v Ohiu jen dalším příkladem toho, co označil za znepokojující dvouletý vzorec zanedbávání. Uvedl, že okolnosti, které vedly k nedávnému vykolejení, ukazují na „jasný nedostatek dohledu“ a „vyžadují angažovanost nejvyššího představitele naší země v oblasti dopravy“.

Požadavek na dohled

Rubio zaslal Bidenovi dopis den poté, co spolu se senátorem J. D. Vancem, také republikánem,  napsali Buttigiegovi společný dopis, v němž ministra dopravy vyzvali, aby se zodpovídal z „dohledu“ nad systémem nákladních vlaků v důsledku vykolejení z 3. února.

Dne 3. února krátce před 21. hodinou vykolejil v East Palestine ve státě Ohio nákladní vlak společnosti Norfolk Southern s 50 vagony, který převážel nebezpečné materiály, jako je rakovinotvorná chemikálie vinylchlorid. Ve vagonech byly i další potenciálně nebezpečné chemikálie.

Podle záběrů z bezpečnostních kamer hořely části vlaku již krátce před vykolejením.

Aby se zabránilo možnému výbuchu, provedla společnost Norfolk Southern 6. února „řízené uvolnění“ chemikálií, které spočívalo v jejich spálení a vypuštění výparů do ovzduší.

Rubio a Vance vyzvali Buttigiege, aby do 30 dnů podal vysvětlení ohledně postoje ministerstva dopravy k několika bezpečnostním problémům.

Dopad na prostředí

V dopise Buttigiegovi z 15. února senátoři tvrdili, že kromě vinylchloridu, který byl spálen, se do okolního ovzduší a vody dostaly další chemikálie.

Ve čtvrtek se Vance vydal do East Palestine a u nedalekého potoka natočil video, na němž demonstroval přítomnost chemikálií ve vodě. Na videu Vance škrábe klackem po dně potoka, na což se na hladině mělké vody objevuje neznámá olejovitá látka. Na dalších záběrech je zachycen podobný případ.

Federální agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) ve svém prohlášení ze 14. února uvedla, že spolupracuje se svým ohijským protějškem na posouzení dopadů úniku na povrchové a podzemní vody, a že státní a místní úřady provádějí testy v řece Ohio, aby bylo zaručeno, že zdroje pitné vody nejsou ohroženy.

Důvěra

V dopise Bidenovi, v němž vyzval Buttigiege k rezignaci, Rubio ministra rovněž obvinil ze zneužívání prostředků daňových poplatníků tím, že si pronajímal soukromá letadla nad rámec povolených limitů a pro potenciální politické cesty, a že byl „zcela nepřítomen“ během přerušení námořní a pozemní dopravy v roce 2021. Vyčetl mu také, že během hrozící stávky na železnici v roce 2022 jel Buttigieg na dovolenou a neopomněl ani nedávné problémy v letecké dopravě.

„Nemám důvěru v to, že ministr Buttigieg je schopen zajistit bezpečnost amerického lidu,“ napsal Rubio.

Senátor vyzval prezidenta Bidena, aby Buttigiegovi vyměřil stejnou odpovědnost jako každému veřejnému činiteli a dodržel svůj slib o transparentnosti a odpovědnosti.

Deník Epoch Times se obrátil na ministerstvo dopravy s žádostí o komentář.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.