Michal Cabejšek

28. 3. 2023

Včerejší jednání obou představitelů v ústředí NATO v Bruselu bylo dle Ministerstva zahraničí příležitostí k přípravě na nadcházející summit NATO ve Vilniusu a k projednání aktuálních témat, zejména „ruské agrese proti Ukrajině“. Ministr Jan Lipavský nabídl generálnímu tajemníkovi Stoltenbergovi Prahu jako místo pro neformální jednání ministrů zahraničí NATO v roce 2024.

Lipavský dle slov ministerstva ocenil „pokrok probíhající vojenské transformace a posilování obranyschopnosti NATO“ a dle jeho tweetu informoval NATO o tom, že „dostojíme závazku vydávat na obranu 2% HDP již v roce 2024.“ Ministerstvo dále uvedlo, že dle Lipavského je vláda České republiky „otevřená úvahám ohledně jeho dalšího navýšení závazku“.

Stoltenberg řekl, že je třeba zvýšit „praktickou schopnost obrany a odstrašení na východním křídle Aliance“.

„Za českou vládu jsem zmínil, že již v příštím roce dosáhneme nebo máme cíl dosáhnout výdajů dvou procent HDP na obranu. V tomto kontextu jsem zmínil i připravované strategické dokumenty Česka, jejichž klíčovým sdělením bude mimo jiné  potřeba všestranně investovat do vlastní i sdílené bezpečnosti a obrany,“ řekl Lipavský.

Šéf české diplomacie a generální tajemník Stoltenberg podrobně diskutovali vývoj „ruské agresivní války na Ukrajině“ i nevojenskou podporu, kterou NATO Ukrajině poskytuje a podle Stoltenberga dále významně rozšíří.

Lipavský v tomto kontextu vyzdvihl „význam jednotného přístupu Západu a sílu a význam úsilí NATO a EU“.

Jedním z témat byly i hrozby související s působením Číny.

Lipavský během návštěvy Bruselu jednal i s komisařem NATO pro spravedlnost Didierem Reyndersem a s komisařem pro řešení krizí Janezem Lenarčičem, s nimiž projednával možnosti „další podpory Ukrajiny, potrestání válečných zločinů páchaných na jejím územím, humanitární pomoc a posilování odolnosti Evropské unie včetně její role ve světě“.

Tiskové oddělení Ministerstva zahraničí také uvedlo, že se Lipavský setkal také s „významnými Češkami v institucích EU“, se kterými údajně hovořil o „sladění osobního a profesního života a způsobu, jak podpořit větší zapojení Čechů do evropských institucí“.

Související články

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.