Zdenka Danková

30. 3. 2023

Na Ministerstvu zahraničních věcí došlo ve čtvrtek 30. března k podpisu smlouvy s vítězem architektonické soutěže na národní pavilon EXPO 2025. Akce se účastnil ministr zahraničních věcí Jan Lipavský, generální komisař české účasti na EXPO 2025 Ondřej Soška, Michal Gabaš ze studia Apropos Architects a japonský velvyslanec Hide Suzuki, sdělil tiskový odbor Ministerstva zahraničních věcí (MZV).

Dle Lipavského je EXPO celosvětově nejvýznamnější marketingovou akcí a jedna z klíčových součástí budování brandu Česka ve světě.

„Vítězný pavilon, který vybrala porota v čele s přední architektkou Evou Jiřičnou, považuji za mimořádně vizuálně i funkčně atraktivní a jsem přesvědčen, že nabídne důstojný domov pro ambiciózní českou národní prezentaci na EXPO 2025,” uvedl ministr Lipavský.

„Od zahájení výstavy EXPO 2025 nás dnes dělí pouhých 744 dní a časový harmonogram je velice napjatý. Jsem proto rád, že se nám daří úspěšně posouvat důležité milníky, jakým je i dnešní podpis smlouvy s vítězem architektonické soutěže,” doplnil k podpisu generální komisař české účasti na EXPO 2025 Ondřej Soška.

„Apropos Architects předložili takovou nabídku na realizaci architektonické studie a projektové dokumentace národního pavilonu, kterou odborná komise vyhodnotila k akceptaci,” vysvětluje dále Soška.

Apropos Architects budou na přípravě projektové dokumentace spolupracovat s japonským studiem Kino Architects tak, aby byly zohledněny a garantovány legislativní a projektové předpisy požadované pro schválení na japonském území a aby následná realizace českého pavilonu na EXPO 2025 proběhla hladce, informovalo MZV. Výsledkem jejich práce by pak dle ministerstva měla být projektová příprava pro výběrové řízení na zhotovitele stavby.

„Je nám jasné, že nás čeká velice intenzivní práce, moc se na ni ale těšíme. Projektovat český pavilon pro světovou výstavu považujeme za nesmírně prestižní záležitost a příležitost ukázat světu českou architekturu, která se zrovna v Japonsku těší velmi dobré pověsti,” přibližuje jednatel architektonického studia Apropos Architects Michal Gabaš.

„Máme na co navazovat. Naše vítězství v architektonické soutěži v konkurenci dalších 37 skvělých týmů představuje obrovský závazek,” informoval dále Gabaš.

O české účasti na EXPO 2025

Česká republika se jako samostatný stát zúčastní světové výstavy EXPO pošesté. Funkci generálního komisaře zastává od září 2022 Ondřej Soška, který vloni na jaře vyhrál výběrové řízení Ministerstva zahraničních věcí se svou koncepcí a tématem „Talent a kreativita pro život“.

Česko by se v Ósace mělo prezentovat nejen tím, co Japonci velmi dobře znají a dlouhodobě obdivují, například českým sklem a vážnou hudbou, ale zejména českými inovacemi, nanotechnologiemi, perspektivními startupy a talenty z regionů.

Rozpočet české účasti na EXPO 2025 počítá s částkou přibližně 500 milionů korun s tím, že vláda ČR schválila rozpočet ve výši 290,2 milionu korun na období 2023 až 2026. Další finanční krytí bude pocházet ze zdrojů soukromých firem, organizací a institucí, a to v plánovaném rozmezí 170–220 milionů korun.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.