Samantha Flom Steve Lance

a 3. 4. 2023

Podle bývalého šéfa americké pohraniční stráže Rodneyho Scotta drogové kartely využívají historicky nejvyšší počet nelegálních migrantů na americko-mexické hranici.

V rozhovoru se Stevem Lancem z NTD News 28. března Scott poznamenal, že lidé překračující hranici slouží jako dokonalé „krytí“ pro operace kartelů.

„Kartel využívá tyto lidi jako lidské štíty k tomu, aby velmi systematicky ovlivňoval dění na hranici a zcela zahltil všechny orgány činné v trestním řízení v daných oblastech, aby mohl přinést další hrozby – lidi, kteří jsou ochotni zaplatit více peněz za to, že nenarazí na agenta pohraniční stráže, nebo narkotika, fentanyl, který vidíme, jak se valí do našich měst po celé zemi,“ řekl. „To jsou hrozby, pro které je nelegální přistěhovalectví zástěrkou nebo maskou.“

Migranti dle Scotta často zaplatí cenu mnohem větší než jen tu peněžní – tím, že slouží jako štít kartelů – a uvedl nedávné incidenty, kdy byly skupiny migrantů nalezeny zavřené uvnitř železničních vagonů v podmínkách, které měly za následek hospitalizaci či smrt.

„Těmto událostem se věnuje velká pozornost, když jsou čísla vysoká, ale k úmrtím spojeným s nelegální migrací a aktivitou kartelů na naší jihozápadní hranici dochází každý den,“ řekl Scott.

Tragédie, které se dá předejít

„Každá ztráta života je tragédií,“ prohlásil bývalý šéf pohraniční stráže. „A opravdu hrozné a smutné je, že se tomu dá předejít. Tedy ne každému úmrtí, ale spoustě z nich by se dalo předejít, kdybychom na našich hranicích obnovili zákon a pořádek a zbavili se chaosu, který tato administrativa vytvořila.“

Scott, který sloužil jak v Trumpově, tak v Bidenově administrativě, tvrdil, že Bidenův návrat k politice „chyť a propusť“ z Obamovy éry, kdy se nelegální migranti propouštěli do Spojených států ještě před soudním stáním, které rozhodne o jejich statusu, fakticky posloužil jako „prodejní trhák“ pro ty, kteří se snaží obejít legální imigrační proces.

„Oni [migranti] to prostě považují za výhru,“ řekl. „Takže dokud to bude pokračovat a lidé neuvidí okamžitý důsledek za nezákonné jednání, bude tento tok lidských bytostí pokračovat v proudění přes naše hranice.“

„Partnerství“

Podle Scotta se přes hranice valí také nebezpečné drogy, jako je fentanyl, a to díky partnerství, které mexické kartely uzavřely s Čínou.

„Hrozba, kterou dnes vidíme více než kdykoli předtím, spočívá v tom, že Čína systematicky spolupracuje s kartely a posílá do Mexika chemické prekurzory,“ vysvětluje Scott. „Kartely v Mexiku vyrábí fentanyl, a protože je zisk tak vysoký a ta komodita má malý objem, je snazší ji pašovat.“

Podle představitelů amerického Úřadu pro potírání drog (DEA) naprostou většinu fentanylu, který se dostává do Spojených států, vyrábějí dva mexické kartely, kartel Sinaloa a kartel Jalisco, a potřebné chemikálie k tomu získávají téměř výhradně z Číny.

Mnozí politici či pozorovatelé mají za to, že hlavní motivací tohoto vztahu pro Čínu je negativně ovlivňovat Američany fentanylem – a zdá se, že tato komunistická země je v tomto poslání úspěšná.

Podle údajů Centra pro kontrolu a prevenci nemocí se předávkování fentanylem stalo v roce 2019 hlavní příčinou úmrtí dospělých Američanů ve věku 18 až 45 let a jen v roce 2021 zabil více než 70 000 Američanů.

Scott poznamenal, že mexické drogové kartely vytvořily v rozsáhlých oblastech Mexika „stát ve státě“, a že této situace budou moci využívat, dokud bude americká pohraniční stráž zahlcena neustálým přílivem nelegálních migrantů na hranicích.

„Nemáme ponětí, co do země přichází,“ řekl Scott. „Ale co víme, je, že ve městech a obcích této země není nedostatek fentanylu, a že zabíjí více lidí … než padlo v našich válkách – než 11. září 2001.“

„Je to hrozba pro národní bezpečnost, A musíme ji řešit tímto způsobem.“

Překlad a redakční úprava původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.