Matt McGregor

7. 4. 2023

Státní kongresmanka Severní Karolíny Tricia Cothamová oznámila, že přechází od demokratů k republikánům, díky čemuž získají republikáni z dolní komory tzv. super-většinu a budou moci přehlasovat demokratického guvernéra Roye Coopera, který již vetoval rekordní počet republikánských legislativních návrhů.

V projevu na tiskové konferenci republikánu Cothamová uvedla, že jejím důvodem je to, že současná demokratická strana je pro ni „a mnoho dalších k nepoznání“.

„Strana chce udělat padouchem každého, kdo má svobodné myšlení, svobodný úsudek, má řešení, kdo se chce pustit do práce pro zlepšení našeho státu, a ne jen sedět na schůzi, a má workshop za workshopem, ale chce skutečně pracovat s jednotlivci, aby se věci podařily, protože to dělají skuteční státní úředníci,“ řekla Cothamová. „Pokud nebudete dělat přesně to, co po vás demokraté chtějí, budou se vás snažit šikanovat; budou se vás snažit zavrhnout.“

Cothamová uvedla, že když v lednu 2023 nastoupila jako zákonodárkyně, začalo být patrné, že se musí řídit Cooperovými pokyny.

„Nenechám se nikým ovládat,“ řekla Cothamová. „Vždycky jsem byla svobodomyslná, věřící žena, člověk s nezávislým úsudkem a zdravým rozumem. Od prvního dne jsem se vždy snažila pracovat napříč stranami a jsem na tuto práci hrdá, protože to znamená, že pracujeme společně jako státníci a státnice.“

Řekla, že v rámci demokratické strany je bohužel práce napříč politickými tábory pouze řečněním s malým počtem činů.

Sdělila také, že od té doby, co se dostala do legislativního sboru, „zažila mnoho útoků“ ze strany demokratů, včetně takových, které byly zaměřeny na její děti.

„To je špatné a já to nebudu tolerovat,“ řekla. „Nenechám se zastrašovat a budu chránit své děti a svou rodinu.“

Cothamová uvedla, že jako zákonodárkyně má podle svého názoru povinnost vyslechnout všechny strany, než se rozhodne, jak bude hlasovat; demokraté se však začali „bát nezávislého myšlení“.

„Možná se jim nelíbí to, co nemohou kontrolovat,“ řekla. „Hned první den v legislativním sboru mi bylo jasné, že jde o ovládání.“

„Frustrovaní z vlastní strany“

Předseda státní Sněmovny reprezentantů, republikán Tim Moore, na tiskové konferenci uvedl, že Cothamová není jedinou demokratkou, s níž hovořil o její nespokojenosti s Demokratickou stranou, a jako důvod uvedl pronikání woke ideologií, které způsobují frustraci mezi členy strany.

„Myslím, že na druhé straně uličky je mnoho lidí, kteří jsou frustrovaní z vlastní strany,“ řekl Moore.

Republikánský státní senátor Phil Berger řekl, že Cothamová je jednou z mnoha, kteří veřejně prohlásili, že Demokratická strana opustila své dřívější hodnoty.

Potenciální dopad rozhodnutí Cothamové

Andy Jackson, ředitel Civitas Center for Public Integrity při Nadaci Johna Locka – nezávislého výzkumného institutu v Severní Karolíně, který zkoumá otázky svobody, osobní odpovědnosti a omezení vlády – řekl deníku The Epoch Times, že její změna dává republikánům ve státní Sněmovně reprezentantů super-většinu.

Ve volbách v roce 2022 získali republikáni takovouto super-většinu ve státním Senátu a nyní, s přechodem Cothamové, ji mají i ve Sněmovně reprezentantů. S ní tak budou moci přehlasovat všechna veta.

„Republikáni teď mohou udělat mnohem víc, než mohli udělat před týdnem,“ řekl Jackson.

„Podvod nejvyššího řádu“

Předseda Demokratické strany Severní Karolíny Anderson Clayton a předsedkyně Demokratické strany okresu Mecklenburg Jane Whitleyová označili rozhodnutí Cothamové za „podvod nejvyššího řádu“.

„Rozhodnutí kongresmanky Cothamové je zradou na obyvatelích [volebního obvodu] HD-112 s důsledky nejen pro obyvatele jejího obvodu, ale pro celý stát Severní Karolína,“ uvedli předsedové demokratů ve společném prohlášení. „Pokud již nemůže reprezentovat hodnoty, které jí její voliči svěřili, měla by okamžitě odstoupit.“

Překlad a redakční zkrácení původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.