Zdenka Danková

19. 5. 2023

V pátek 19. května 2023 se ministr Jan Lipavský setkal s ministrem zahraničních věcí a evropských záležitostí Slovenské republiky Miroslavem Wlachovským. Šlo o první zahraniční pracovní cestu po jmenování členem slovenské vlády, sděluje Tereza Baumannova, referentka z tiskového oddělení Ministerstva zahraničních věcí České republiky.

„Úroveň vztahů našich dvou zemí je světovým unikátem a děláme vše proto, aby to tak zůstalo i nadále,“ ocenil tradiční vysokou úroveň vzájemných vztahů ministr Lipavský.

„Čechy a Slovensko tradičně pojí mimořádné vztahy, o které chceme dál pečovat. Také o tom jsme mluvili se slovenským kolegou Wlachovským při jeho návštěvě na MZV ČR. Řešili jsme také regionální spolupráci, situaci na Ukrajině a dezinformace,“ tweetnul na svém profilu Jan Lipavský.

Slovenský ministr na svém Twitteru uvedl:

„Moja 1. pracovná cesta smerovala do ČR. Nielen preto, že je to tradícia. Niet pre nás bližšieho priateľa, partnera, spojenca než je ČR. Náš vzťah nemá vo svete obdobu, musíme sa oň však starať a posilňovať spoluprácu. S Janem Lipavským a kolegami sme rozvíjali, ako.“

Ministři potvrdili společný zájem na pokračování regionální spolupráce, a to zejména ve formátech S3 a V4. Shodli se také na pokračování v podpoře Ukrajiny, na přípravě její poválečné obnovy, na dalších dodávkách vojenského materiálu a také na eliminaci energetické závislosti na Rusku, sdělil tiskový odbor MZV.

Podle ministerstva je „důležitá česko-slovenská spolupráce v bezpečnostní oblasti, kdy má Česko důležitou roli vedoucího státu v bojovém uskupení NATO na Slovensku, kde v současné době působí 447 českých vojáků“.

„Jsem hrdý na to, že mnohonárodní bojové uskupení NATO na Slovensku funguje právě pod velením sil Armády ČR,“ dodal šéf české diplomacie.

„S ministrem Wlachovským jsme zajedno i v otázce dalšího rozšiřování EU. Země Západního Balkánu nejsou v žádném případě stranou našeho zájmu,“ uvedl k dalšímu bodu jednání Lipavský.

Ministři si vyměnili zkušenosti z oblasti dezinformací, kdy pro Česko, stejně jako pro Slovensko, představují dezinformace jednu ze zásadních bezpečnostních hrozeb, kterým v současnosti čelí. Český ministr uvítal prohlubující se spolupráci mezi českým a slovenským StratComem v oblasti výměny know-how ohledně boje proti dezinformacím.

Konzulární praxe

O intenzivní spolupráci mezi oběma státy svědčí i česko-slovenské konzultace z oblasti konzulární praxe, které proběhly v úterý 16. května.

Zástupci českých a slovenských konzulárních a vízových odborů hovořili o „chystané bilaterální dohodě o spolupráci při poskytování konzulárních služeb a o možnosti prohloubení vzájemné spolupráce v oblasti evidence obyvatelstva a rodných čísel“.

V zájmu obou zemí je také smluvně zakotvit přeshraniční spolupráci záchranných složek. Česko a Slovensko si vyměnily zkušenosti z oblasti digitalizace konzulárních agend, uznávání elektronických podpisů, elektronické identifikaci v konzulární praxi, či o průběhu zastupování ve vydávání schengenských víz, informuje tiskový odbor MZV.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“