Milan Kajínek

19. 12. 2023

Německý europoslanec Michael Gahler (CD/CDU) vyzývá k odepřením víz a zabavení majetku čínským úředníkům, kteří se podílejí na pronásledování příznivců meditační praxe Falun Gong.

„Taková současná vlna procesů ‚na oko‘ nesmí zůstat bez povšimnutí,“ píše Gahler na svém X účtu, v reakci na zatýkání příznivců Falun Gongu v Číně. „Struktury Komunistické strany Číny by si měly uvědomit, že i podle čínských zákonů pronásledují lidi bez právního základu. Měli bychom pachatele sankcionovat odepřením víz a zabavením jejich majetku v zahraničí.“

Gahler své prohlášení napsal po setkání s Le-pinem Tingem, kterého okolnosti přinutily požádat během studií v Německu o azyl. Jeho rodiče, pěstitelé čaje, byli zatčeni 12. května brzy ráno spolu s dalšími 70 místními obyvateli, na které se vládnoucí režim zaměřil při potlačování příznivců meditační praxe Falun Gong.

Pan Le-pin Ting, který s myšlenkou na záchranu svých rodičů podnikl cesty do Paříže, Athén, Bratislavy, České republiky a dalších evropských zemí, se snaží hledat pomoc u mezinárodních představitelů, aby ochránil své rodiče.

„Měli bychom pachatele sankcionovat tím, že jim odepřeme víza a zabavíme majetek v zahraničí.“

— Michael Gahler, poslanec Evropského parlamentu

Pan Ting zdůrazňuje, že případ zatčení jeho rodičů nemá žádný právní základ, protože jeho otec a matka pouze praktikovali Falun Gong, tradiční praxi pro rozvoj těla a mysli, která obsahuje meditační cvičení a nauky o rozvoji charakteru.

Úředníci orgánů činných v trestním řízení „nevysvětlili, jaký zákon [jeho rodiče] porušují, protože vědí, že to, co dělají, je nezákonné“, řekl 27. listopadu deníku The Epoch Times pan Ting, který pracuje v advokátní kanceláři a zároveň studuje na Humboldtově univerzitě v Berlíně.

Ting, který vyrůstal v Číně, konstatuje, že komunistická strana stojí v Číně nad zákonem.

Sankce

Europoslanec Gahler drží výzvu za propuštění rodičů Le-pina Tinga.

Evropská unie již na některé čínské úředníky skutečně sankce uvalila ve spojitosti s pronásledováním Ujgurů. Ministři zahraničních věcí EU se 22. března rozhodli zařadit na sankční seznam EU čtyři zástupce komunistické strany Číny a zástupce regionů a také jednu organizaci z provincie Sin-ťiang.

Po sankcích unie uvalilo vedení komunistické stany odvetné sankce na deset jednotlivcům a čtyři organizace. Mezi sankcionovanými osobami je pět členů Evropského parlamentu, včetně německých poslanců Reinharda Bütikofera (Zelení) a Michaela Gahlera (CDU).

Ve spojitosti s pronásledováním příznivců meditační praxe Falun Gong uvalili v květnu 2021 sankce na čínského úředníka také Spojené státy. Ministerstvo zahraničí USA oznámilo sankce proti funkcionáři čínské komunistické strany Jü Chuejovi (Yu Hui), bývalému řediteli „Úřadu 610“ ve městě Čcheng-tu v provincii S’-čchuan. Tato osoba podle ministerstva zahraničí již nesmí vstoupit na území Spojených států. Sankce se vztahují i ​​na jeho nejbližší rodinu.

Zhroutí se „čínské gestapo“ po smrti svého zakladatele? Historie Úřadu 610
Nechvalně proslulá tajná policie nacistického Německa je dávno pryč, ale jak to je s organizací, kterou nazval renomovaný čínský advokát „čínským gestapem“, jehož jediným posláním je pronásledovat nevinné civilisty považované za nepřátele státu? Agentura, o které je řeč, se jmenuje „Úřad 610“, který byl založen v roce 1999. Více…

Tvrdé pronásledování Falun Gongu zahájil bývalý vůdce komunistické strany Ťiang Ce-min v roce 1999 poté, co čínské úřady odhadovaly zvýšení počtu příznivců Falun Gongu v Číně na 70 až 100 milionů. V té době měla komunistická strana 60 milionů členů a Falun Gong existoval pouze jako lidové hnutí bez vedení členství, chrámů, vybírání poplatků nebo organizační administrativy.

Ťiang Ce-min osobně vydal příkaz k „vymýcení“ Falun Gongu, protože považoval jeho rostoucí popularitu za hrozbu absolutní moci strany nad každodenním životem čínských obyvatel. Zatímco 96letý Ťiang Ce-min loni v prosinci zemřel na mnohonásobné selhání orgánů, jeho nástupci postoj k této duchovní disciplíně nikdy nezměnili.

Příznivci meditační praxe Falun Gong se účastní shromáždění u příležitosti 24. výročí pronásledování této duchovní disciplíny čínským režimem ve Washingtonu 20. července 2023. (Samira Bouaou / The Epoch Times)

Pan Ting, žijící v Německu, říká, že zkušenost jeho rodičů je pouze střípkem událostí ve více než dvě desetiletí trvající pronásledování stoupenců Falun Gongu po celé Číně. Za setrvání v jejich víře jim neustále hrozí zatčení, mučení nebo otrocká práce.

A nejen to… Několik let po spuštění pronásledování se začaly objevovat informace o režimem „posvěceném“ zabíjení praktikujících pro orgány. Početnými případy zneužívání zadržovaných příznivců Falun Gongu, jako nedobrovolných dárců orgánů ke komerčním transplantacím v čínských vojenských nemocnicích, se zabýval nezávislý soudní soudní tribunál v Londýně v roce 2019.

Le-pin Ting apeluje na mezinárodní společenství, aby věnovalo pozornost případu jeho rodičů, kterým hrozí uvěznění, kvůli jejich víře ve Falun Gong, na shromáždění v Německu 1. srpna 2023. (The Epoch Times)

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.