Sheramy Tsai

20. 2. 2024

Experiment vědce z Harvardu ukázal, že sušenky Oreo snižují hladinu cholesterolu v krvi lépe než běžné léky na cholesterol.

Podle odborných odhadů trpí v Německu zhruba 4,8 milionu lidí ischemickou chorobou srdeční. Tu podporují rizikové faktory, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka a lipometabolické poruchy (zejména vysoká hladina LDL cholesterolu).

V současné době nabývá na významu nový model interpretace metabolismu lipidů v lidském těle. Tento model, známý jako lipidově-energetický model, se zabývá účinkem léků snižujících hladinu lipidů (tuků), jako je rosuvastatin ze skupiny statinů. Tyto léky, které jsou v Německu široce užívány, se v souladu s mezinárodními doporučeními používají k prevenci srdečních infarktů a mozkových příhod tím, že snižují hladinu lipidů v krvi na někdy až nepřirozeně nízké hodnoty.

Dr. Nicholas Norwitz, vědec s doktorátem v oboru metabolismu a výživy z Oxfordské univerzity, zkoumal nové způsoby kontroly cholesterolu v inovativním experimentu. Jeho experiment zpochybňuje tradiční předpoklady o metabolismu cholesterolu a tuků a porovnává účinky běžných potravin, na příkladu sušenek Oreo, s účinky léků na hladinu cholesterolu.

Tato inovativní oblast výzkumu má potenciál zásadně změnit léčbu a prevenci srdečních onemocnění.

Cholesterol: nezbytný, ale také nebezpečný

Téma cholesterolu často vyvolává ve zdravotnictví bouřlivé diskuse. Cholesterol je mnohými považován za hlavní faktor srdečních onemocnění, ale zároveň se jedná o základní stavební prvek, který je nezbytný pro tělesné funkce.

V centru této debaty je LDL-C, cholesterol v lipoproteinech o nízké hustotě, často označovaný jako „špatný“ cholesterol. Samotný LDL však není cholesterol, ale jeho transportér. Částice LDL fungují jako dodávkové vozy, které rozvážejí tuky a stavební kameny pro buňky v těle.

Lékaři tradičně spojují nadbytek LDL s hromaděním plaku v tepnách a zvýšeným rizikem infarktu a mrtvice.

Již nějakou dobu se léčba vysoké hladiny LDL cholesterolu provádí především pomocí statinů. Tyto léky snižují produkci cholesterolu v játrech. Do roku 2021 činil celosvětový trh se statiny téměř 14 miliard eur a očekává se, že do roku 2032 vzroste na přibližně 20 miliard eur.

Sušenky Oreo snižují hladinu lipidů v krvi

Dr. Norwitz provedl experiment, jehož cílem bylo ověřit, zda sušenky Oreo při nízkosacharidové ketogenní dietě mohou snižovat LDL-C podobně jako statinové léky. Tento přístup vychází z fenoménu „hyperreaktorů štíhlé hmoty“ (LMHR), kdy někteří jedinci reagují na nízkosacharidovou dietu prudkým zvýšením LDL-C. Dr. William Cromwell, odborník v oblasti poruch metabolismu lipidů, vysvětluje, že tento specifický stav organismu se vyznačuje vysokou hladinou LDL cholesterolu („špatného“ cholesterolu) a HDL cholesterolu („dobrého“ cholesterolu) a nízkou hladinou triglyceridů (dalšího typu tuku v krvi).

Vysvětlení těchto změn nabízí Lipidový energetický model (LEM): Při nízkosacharidové dietě tělo využívá více tuků jako zdroj energie, což může vést ke zvýšení LDL-C a HDL-C. Experiment doktora Norwitze naznačuje, že přidání sacharidů, ať už prostřednictvím banánů, brambor nebo sušenek Oreo, může snížit hladinu LDL-C u osob s hyperreaktivní svalovou hmotností.

Experiment

Dr. Norwitz provedl experiment, při kterém zpočátku dodržoval svou obvyklou dietu, kterou popisuje jako ketogenní s nízkým obsahem sacharidů. Ketogenní dieta je typ stravovacího plánu, který výrazně omezuje konzumaci sacharidů. Místo toho se zaměřuje na konzumaci vysokého množství tuků a mírného množství bílkovin. Cílem této diety je uvést tělo do stavu zvaného ketóza. V ketóze tělo využívá jako hlavní zdroj energie místo sacharidů tuky, což může vést k různým zdravotním přínosům. Experiment doktora Norwitze tedy začal tímto typem diety s nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem tuků.

Pak vyzkoušel něco nového: Po dobu 16 dní jedl 12 sušenek Oreo denně, což mu přidalo dalších 100 gramů sacharidů. Aby se udržel v ketóze, užíval ketolátky. Po tříměsíční přestávce na návrat do původního stavu zahájil druhou část experimentu. V této fázi užíval denně lék na snížení cholesterolu zvaný rosuvastatin a zároveň pokračoval v ketogenní dietě.

Výsledky byly jasné: před experimentem měl LDL cholesterol 384 mg/dl. Po přidání sušenek Oreo do jídelníčku klesl na 111 mg/dl, což představuje snížení o 71 %. Po přestávce a při léčbě statiny klesl jeho LDL cholesterol ze 421 mg/dl na 284 mg/dl, což představuje snížení o 32,5 %.

Dr. Cromwell vysvětlil, že tyto výsledky ukazují, jak účinné může být u některých jedinců zvýšení příjmu sacharidů pro rychlé snížení LDL cholesterolu. Doporučuje, aby štíhlí lidé, kteří reagují na ketogenní dietu zvýšením LDL cholesterolu, nejprve zvážili změnu svého jídelníčku, než se uchýlí k lékům.

Další výzkum naznačuje, že klíčovým faktorem pro zvýšení LDL cholesterolu při nízkosacharidové dietě může být nízký index tělesné hmotnosti než nasycené tuky.

Omezení experimentu Oreo

Experiment doktora Norwitze vzbuzuje zájem, ale je důležité si uvědomit jeho omezení. Studie Dr. Norwitze je založena pouze na jeho vlastních zkušenostech člověka, který reaguje zvláštním způsobem na nízkosacharidovou dietu s vysokým obsahem tuků, tzv. „Lean Mass Hyper-responder“. To znamená, že jeho tělo reaguje jinak než u průměrného člověka. Při této dietě má abnormálně vysokou hladinu cholesterolu, přestože je štíhlý a svalnatý. Je důležité si uvědomit, že výsledky této studie jsou specifické pro jeho osobní situaci a nemusí se nutně vztahovat na širokou veřejnost.

Dr. Norwitz zdůrazňuje, že tento experiment nenaznačuje, že sušenky Oreo jsou zdravé pro srdce, ale spíše vyvolává nepříjemné vědecké otázky.

Základní lipidově-energetický model jeho studie je stále ve vývoji a dosud nedosáhl obecného vědeckého konsenzu. Nabízí pohled na to, jak může nízkosacharidová strava v konkrétních případech ovlivnit hladinu cholesterolu, ale nepostihuje všechny faktory, které ovlivňují hladinu LDL cholesterolu v různých dietách a populacích.

Tento článek nenahrazuje lékařské doporučení. V případě jakýchkoli zdravotních otázek se obraťte na svého lékaře nebo lékárníka.

Článek původně vyšel na stránkách německé redakce Epoch Times.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.