Emma Tekstra

13. 10. 2024

Výzkumy zaměřené na houby ukazují, že ergothionein významně přispívá k lidskému zdraví, a někteří tvrdí, že by měl být považován za „vitamín dlouhověkosti“.

Houby, dlouho ceněné pro svou výživovou hodnotu, mohou skrývat klíč k delšímu životu. Často jsou vyzdvihovány pro svůj obsah vitamínu D (zejména ty, které byly vystaveny slunečnímu záření) a vysoké dávky antioxidantu glutathionu (nezbytného pro podporu detoxikace).

I přes všechny tyto výhody může být skutečným tajemstvím jejich širokého zdravotního přínosu méně známý antioxidant ergothionein (ergo). Moderní zemědělské metody nás však možná připravují o ergo, které v naší stravě potřebujeme.

Komplexní směs živin

Léčivé houby jsou v současné době velmi populární, neboť se zkoumají jejich zdravotní účinky u druhů, jako jsou reishi, cordyceps, lví hříva, čaga a maitake. Byly dokonce označeny jako „funkční potraviny“ a přidávány do nejrůznějších doplňků stravy, které mají řešit konkrétní zdravotní problémy nebo poskytovat léčebnou podporu.

Zájem o houby je oprávněný. Stovky klinických studií prokázaly, že houby mají protizánětlivé, protivirové, preventivní účinky, metabolismus regulující, imunitu posilující a protirakovinné.

Široká škála bioaktivních látek v houbách zahrnuje různé vitaminy a minerály, polyfenoly, flavonoidy a aminokyseliny. Obzvláště vysoký je obsah beta-glukanů, které jsou zodpovědné za většinu imunitních účinků hub, stejně jako za jejich pozitivní účinky na zdraví metabolismu a protinádorovou aktivitu. Pokud jde o obsah antioxidantů, největší pozornost se obvykle věnuje glutathionu.

Glutathion je často označován jako „hlavní detoxikátor“ vzhledem k jeho zásadní roli při ochraně buněk před oxidačním poškozením a toxicitou spojenou s chemickými látkami a infekčními agens. Úloha glutathionu v organismu byla zdůrazněna během covidové pandemie, kdy bylo zjištěno, že N-acetylcystein, prekurzor umožňující tělu syntetizovat glutathion, je účinnou prevencí a léčbou covidu-19.

Jedinečný houbový „vitamín dlouhověkosti“

Houby, plodnice některých druhů hub, jsou jedinečné svou biologií, protože nevyužívají chlorofyl ani fotosyntézu jako rostliny, ani nepřijímají potravu jako živočichové, ale žijí z rozkládající se hmoty. To sice vede k jedinečnému nutričnímu profilu, ale většinu živin, které obsahují, lze nalézt v jiných potravinách.

Podle přehledu zveřejněného v časopise Nutrition Research Reviews však ergo syntetizují pouze houby a některé bakterie, nikoli rostliny, zvířata nebo lidské tělo.

Profesor Robert Beelman z Penn State řekl pro Epoch Times, že právě tento téměř výhradní zdroj erga činí houby tak fascinujícími a potenciálně významnými pro lidské zdraví. Beelman strávil většinu své kariéry studiem hub a jejich vlivu na zdraví.

Přestože ergo bylo objeveno již před desítkami let, jeho význam byl rozpoznán až v roce 2005, kdy vědci učinili zásadní objev, že lidé (a další savci) mají specializovaný transportní protein pro ergo. Ukázalo se, že tato bílkovina je zodpovědná za rychlé a účinné získávání erga z potravy ve střevech a jeho přenos do červených krvinek, které ho roznášejí po těle.

Výzkum publikovaný v nadcházejícím čísle časopisu Biochemical and Biophysical Research Communications prokázal, že ergo se dostává přímo do buněčných mitochondrií. Mitochondrie jsou elektrárny každé buňky, které vytvářejí veškerou energii potřebnou pro buněčné funkce. Výzkum také zjistil, že ergo chrání buňky před nemocemi a zabraňuje poškození mitochondrií.

Beelman podporuje hypotézu, kterou poprvé navrhl známý biochemik a molekulární biolog Bruce Ames, že ergo by mělo být považováno za „vitamín dlouhověkosti“. Částečně je to proto, že nedostatek ergo je spojen s řadou degenerativních onemocnění, včetně úbytku kognitivních funkcí, neurologických onemocnění, kardiovaskulárních chorob a poruch mitochondrií.

Ames v článku publikovaném v PNAS v roce 2018 uvedl, že ergo „působí jako adaptivní antioxidant pro ochranu poškozených tkání“ a může hrát důležitou roli při ochraně buněk před oxidačním poškozením.

Švédská studie zabývající se kardiovaskulárními chorobami u 3 236 osob sledovala více než 100 různých metabolitů, aby zjistila, zda některý z nich může předpovídat srdeční rizika. Bylo zjištěno, že vyšší hladina ergothioneinu je nezávislým markerem nižšího rizika kardiovaskulárních onemocnění a úmrtnosti.

Tyto studie ergothioninu také ukázaly, že se v těle vytváří postupně a vylučuje se velmi pomalu. Tato skutečnost spolu se specializovaným transportním proteinem naznačuje, že má důležitou fyziologickou roli, i když rozsah jeho funkcí není dosud zcela znám.

Zatímco mnoho studií se zaměřovalo na zdravotní účinky hub obecně, tyto novější studie se zaměřují na ergo – jeho působení v těle a dostupnost pro buňky.

Souvislost mezi půdou a lidským zdravím

S laskavým svolením Carol Vadenais

Když se zamyslíte nad úlohou hub a bakterií v naší půdě, je to ještě zajímavější. Zdravá nedotčená půda se hemží biliony bakterií a myceliem hub a podhoubí. Mycelium je podobné kořenovému systému rostlin a skládá se z propletené hmoty drobných hyf (rozvětvených vláken), které z půdy přijímají živiny. Poté předávají živiny do dalších částí kolonie prostřednictvím složité výměny s kořeny rostlin.

Tento mechanismus zřejmě ukládá ergo do zdravé půdy, kterou pak přijímají rostliny nebo plodiny, uvedl Beelman. Může to také vysvětlovat, jak je možné, že zvířata chovaná na pastvinách, která jedí trávu vypěstovanou na neobdělávané půdě s bohatou sítí hub pod ní, mají ergo ve svých buňkách, ale zvířata chovaná v továrnách ne, dodal.

Studie ukázaly, že ergo se nachází v několika rostlinných potravinách, zejména v tempehu, což je sójový produkt fermentovaný pomocí hub. Menší množství se nachází v některých druzích chřestu v závislosti na podmínkách, v nichž se pěstuje. V některých fazolích a ovsu je jeho množství měřitelné. Tyto potraviny sice nedokážou syntetizovat ergo, ale jsou schopny ho přijímat z půdy.

Ačkoli zájem o regenerativní zemědělství roste, klade se důraz spíše na udržitelnost půdy a na vyhýbání se chemickým pesticidům, které jsou pro člověka toxické. To je sice ušlechtilá snaha, ale podle Beelmana je třeba do této diskuse zahrnout i zvyšování úrovně ergo.

Regenerační postupy zahrnují omezení narušování půdy prostřednictvím bezorebných postupů, pěstování krycích plodin a střídání plodin, což přispívá k vytváření a rozmanitosti organické hmoty.

Pokusy zaměřené na postupy obdělávání půdy (orbu) používané v průmyslovém zemědělství ukazují, že větší intenzita obdělávání půdy vede k souvisejícímu snížení biomasy hub a snížení koncentrace erga v pěstovaných plodinách. Beelman uvedl, že by uvítal další výzkum v této oblasti, stejně jako výzkum koncentrace erga v ekologických produktech a v celé potravinové nabídce.

Rostoucí povědomí o významu erga pro lidské zdraví dále zdůrazňuje potřebu vědět, odkud vaše jídlo pochází, jak je popsáno v knize „What Your Food Ate“ (Co snědla vaše potravina) od geologa Davida Montgomeryho a bioložky Anne Bikle. Podle Beelmana by tato kniha měla být doporučenou četbou pro každého, kdo se zabývá zemědělstvím, zejména pokud chce zlepšit udržitelnost a nutriční kvalitu pěstovaných potravin.

V současné době sice neexistují komerčně dostupné testy, které by nám měřily hladinu erga, jako je tomu například u vitaminu D, ale Beelman se domnívá, že by se to mělo změnit.

Jak zvýšit hladinu erga

1. Jezte houby

Nejjednodušší je jíst houby co nejčastěji, vzhledem k jejich jedinečné roli při tvorbě erga. Všechny houby obsahují ergo, ale některé ho mají mnohem větší množství než jiné. Dobrou volbou jsou hlívy žluté, hříbky a shiitake. Komerčně pěstované žampiony bílé a portabello, což jsou vlastně stejné druhy hub, obsahují nejmenší množství erga ze všech druhů hub.

Vzhledem k tomu, že houby obzvláště dobře absorbují veškeré kontaminující látky v půdě nebo ve vzduchu, například pesticidy, měly by pokud možno pocházet z farmářských trhů nebo z míst, o kterých víte, že jsou čistým zdrojem.

2. Vybírejte organické a regenerativně pěstované potraviny

Regenerativně pěstované produkty obvykle pocházejí z malých místních farem, které používají přírodní metody a vyhýbají se používání hnojiv a pesticidů nebo je minimalizují. To znamená, že sítě houbového mycelia v půdě mohou zůstat neporušené a lépe přeměňovat rozkládající se rostlinnou hmotu na důležité živiny, jako je ergo. Dobrou volbou jsou také ekologické a pastevní chovy.

3. Doplňky

Stejně jako každá jiná identifikovaná živina je i ergo k dispozici v komerčních doplňcích. Ujistěte se, že jste prozkoumali způsob, jakým se ergo získává, a jeho měřitelnou biologickou dostupnost ve vašem těle. Přesto se nevzdávejte snahy jíst houby pro všechny jejich další fantastické vlastnosti a zdravotní přínosy.

Jak jíst více hub

  • Přidejte trochu nadrobno nakrájených hub shiitake nebo cremini do mletého hovězího masa v téměř jakémkoli receptu.
  • Přidejte si do koktejlů proteinový prášek s houbami.
  • Vyzkoušejte nádherné hlívy ústřičné z místního farmářského trhu, osmažené na česneku a másle, a dejte je na steak z masa krmeného trávou.
  • Pusťte se do projektu pěstování vlastních hub doma. Pro jistotu je nejlepší začít se sadou od renomované společnosti.

ete

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Americká cla na ocel české výrobce přímo neohrozí. Přesto jejich dopad pocítí

Uvalení 25% cla na dovoz oceli do USA, které hodlá americký prezident zavést od 4. března, se českých výrobců nedotkne přímo. Navzdory tomu negativní dopad očekávají.

Průmysl i stavebnictví zaznamenaly v roce 2024 meziroční pokles

Rok 2024 byl pro český průmysl a stavebnictví rokem výzev. Podle nedávno zveřejněných údajů Českého statistického úřadu došlo v naší zemi k mírnému poklesu produkce jak v průmyslu, tak ve stavebnictví.

Mladí se musí učit snést nějakou míru diskomfortu, vydržet nepřízeň, říká Nadační fond dobrodružné výchovy v přírodě

Už jste slyšeli o Nadačním fondu dobrodružné výchovy v přírodě? Podobných iniciativ vzniká v poslední době více. Prý vnímají naléhavou situaci – „epidemii duševních poruch“ a zřejmě „slabší úroveň odolnosti mladší generace“.

Problém pro drogové kartely. Mexiko nevyloučilo, že Spojené státy provádí u hranice s ním špionážní lety

Mexiko nevyloučilo, že Spojené státy v posledních týdnech provádí u hranic s ním špionážní lety. Stanice CNN uvedla, že cílem těchto armádních letů je sběr informací o aktivitách drogových kartelů v Mexiku.

Zelenskyj navrhuje výměnu území s Ruskem jako součást mírových jednání zprostředkovaných Trumpem

Pokud americký prezident Donald Trump dostane Ukrajinu a Rusko k jednacímu stolu, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj plánuje nabídnout Moskvě výměnu obsazených území.

Od ledna 2026 začnou platit nové povolenky ETS2, které neúnosně zdraží benzín a naftu stejně jako vytápění obydlí uhlím a plynem a zásadně zvýší inflaci.
Zavedení nových emisních povolenek na PHM a topení zdevastuje ekonomiku a vyhrotí inflaci

Kapsy spotřebitelů v cenách hlavně za energii rabují od roku 2005 emisní povolenky ETS1. Od ledna 2026 začnou platit nové povolenky ETS2, které neúnosně zdraží benzin a naftu stejně jako vytápění obydlí uhlím a plynem a zásadně zvýší inflaci.

Vědomí neumírá – kam tedy po smrti odchází?

Přesahuje vědomí mozek? Studie naznačují, že vědomí může přežívat mimo tělo, cestovat mezi dimenzemi a ovlivňovat příjemce orgánů.

Od malebných břehů francouzského pobřeží k přírodě a tradicím Slovácka. Rozhlasoví symfonici bodovali

Smetanovu síň rozezněla ikonická díla Debussyho, Strausse a Nováka. Zpracování tvorby průkopníků hudebního impresionismu, pozdního romantismu a české moderny obstálo posluchačským standardům.

Erat se ohradil vůči obvinění, že řídil opilý. Objasnil svou verzi nehody

Bývalý hokejový reprezentant Martin Erat se ohradil proti tvrzením, že v USA řídil v opilosti a od nehody ujel.