Snadný recept na chutný sezónní salát z hrušek, nivy a vlašských ořechů obalených v cukru. Zastoupeny jsou sladká, kyselá i slaná chuť, které se spolu krásně snoubí.
Tento francouzský recept ocení každý gurmán a přitom je velice jednoduchý. V letech, kdy je hodně hrušek a ořechů (což je i letos) vás navíc příprava této chuťové vychytávky nebude ani stát velký peníz.
Hrušky můžete použít loupané i neloupané, záleží na vašich preferencích. Nejlépe je použít zralé, poloměkké ovoce. Alternativy k některým uváděným surovinám najdete na konci receptu.
Salát s hruškami, sýrem a ořechy
Ingredience
- 2-3 hrušky
- 1 hlávka salátu
- 100 g sýru Niva
- 50-80 g vlašských ořechů
- 50 g cukru
- 2 lžíce vody
Na dresink:
- 3 lžíce ořechového (popř. olivového) oleje
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička francouzské hořčice
Postup
-
Rozehřejte pánev na střední stupeň. Dejte do ní cukr s vodou a ořechy. Míchejte, dokud se voda nevypaří a ořechy se v cukru neobalí. Odložte na talíř nebo do misky a např. vařečkou rozbijte (rozdrťte) na menší kousky.
-
Smícháme všechny uvedené ingredience na dresink.
-
Ve velké míse smícháme salát, nivu, hrušky a ořechy, přelijeme dresinkem a můžeme servírovat.
-
Pro pěknější prezentaci můžete vyskládat dno mísy či talíře salátovými listy, na ně položit hrušky s ořechy, posypat sýrem a polít dresinkem.
Poznámky
Místo salátu zkuste použít řeřichu.
Pokud nemáte zrovna ocet, nahraďte ho šťávou z citronu, cukr lze nahradit medem. Jestli je niva na vás moc silná, můžete ji nahradit fetou, kvalitním balkánským sýrem, popř. sýr vynechat úplně.
Po zkaramelizování ořechů si dejte pánev pod horkou vodu, ať cukr nezaschne. Pokud už se tak stane, rychle jej odstraníte vařící vodou z konvice.
Jste milovníkem salátů? V tom případě určitě najdete inspiraci v receptech na dresinky bez éček.