Alexander Zhang

29. 10. 2020

V neděli 25. října tisíce aktivistů podporujících potraty narušily zákaz shromažďování (kvůli zabránění šíření wuchanského koronaviru) a začaly narušovat bohoslužby po celém Polsku, skandovaly během mše, konfrontovaly kněze obscénnostmi a spreji stříkaly slogany na církevní budovy.

V pondělí protestující blokovali ve většině měst na několik hodin dopravu a také se scházeli před kostely, skandovali oplzlosti proti vedoucím katolické církve a vyzývali ženy, aby si vybojovaly právo volby rozhodovat o potratu (usmrcení nenarozeného dítěte).

Demonstrace byly zahájeny poté, co polský Ústavního soud ve čtvrtek 22. října 2020 vydal rozhodnutí stanovující, že uskutečnit potrat kvůli vrozeným vadám plodu je protiústavní. Rozhodnutí soudu zpřísňuje polský zákon, který je jedním z nejpřísnějších evropských zákonů o potratech. Respektive zákonů, které chrání nenarozené děti před svévolným usmrcováním.

Jakmile zákon vstoupí v platnost, bude interrupce povolena pouze v případě, pokud těhotenství bude ohrožovat zdraví matky nebo bude žena těhotná následkem trestných činů, jako je znásilnění nebo incest.

Ve videonahrávce na Facebooku, zveřejněné v úterý 27. října 2020, předseda polské vládnoucí strany Jaroslaw Kaczynski uvedl, že rozhodnutí soudu je v souladu s ústavou a že kostely je třeba chránit. Kaczynski, jehož konzervativní strana převzala vládu v Polsku po volbách v roce v roce 2015, slíbila, že do veřejného života vrátí zpět tradiční hodnoty. Mezi jeden z kroků patří ochrana životů nenarozených dětí jako součást úcty k životu.

Polský ministr vnitra Mariusz Kaminski ve středu 28. října 2020 uvedl, že policie použije „rozhodný postup“, pokud bude stát „tváří v tvář dalším pokusům o podobné projevy agrese a znesvěcování vyhlašovaných vůdci a organizátory protestů“.

Řekl, že v souvislosti s protesty v kostelech bylo zadrženo 76 osob a státní zástupci zahájili v této věci řízení ve 101 případech.

Původní článek newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.


Problematika potratů

„Skrývat potraty znamená tolerovat je,“ říkají zakladatelé iniciativy pro boj proti potratům. Postoje k umělým potratům rozdělují společnost již delší dobu. Existují jak jejich odpůrci, tak zastánci. Někteří jsou lhostejní.

Umělým potratem bylo jen v České republice podle shromážděných statistik od roku 1957 zabito již více než tři milióny nenarozených dětí. V celosvětovém kontextu je číslo mnohonásobně větší, než je známý počet obětí II. světové války.

Některé studie uvádějí, že Evropské obyvatelstvo vymírá. Ve skutečnosti, kdybychom nezabíjeli nenarozené děti, počet obyvatel Evropy by neustále stoupal.

Je něco ve společnosti špatně nebo je současnýstav „normální“? A jak se máme dívat na téma potratů? Zavřít oči, nedívat se na praktické důsledky a fotografie zabitých embryí nebo vystavit lidem na oči obrazy tvrdé reality?

Tyto otázky jsme otevřeli v rozhovoru s Tomášem Vrbatou, členem iniciativy Stop genocidě…

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.