Michal Cabejšek

10. 11. 2020

Praha – Pražské domovy pro seniory mají připravené speciální návštěvní místnosti. Ty splňují přísná protiepidemická kritéria, senioři by se tak mohli zase vídat se svými blízkými.

Pražská radní Milena Johnová upozorňuje, že frustrace a deprivace seniorů je při náročné situaci a bez umožnění osobního kontaktu s blízkými velmi vysoká a s přibývajícím časem před vánočními svátky bude situace neudržitelná.

„Osobní kontakt nejde nahradit a senioři strádají a chřadnou. Apeluji na vládu, aby seniorům ukázala ‚světlo na konci tunelu‘ a návštěvy opět umožnila,” řekla Milena Johnová, radní pro oblast zdravotnictví a sociální politiky. Ministru zdravotnictví Janu Blatnému a hlavní hygieničce Jarmile Rážové zaslala dopis minulý týden.

Domovy duchodcu
Pražské domovy pro seniory mají připravené speciální návštěvní místnosti, ilustr. foto. (praha.eu)

Speciální návštěvní místnost má již připravenou například Domov pro seniory Kobylisy. Zde je pro účely setkávání seniorů s jejich blízkými vyčleněna zimní zahrada.

Průběh návštěvy bude mít jasná pravidla: návštěvy smějí vstoupit pouze venkovním vstupem přes vrátnici, kde bude každému návštěvníkovi změřena teplota. Personál domova poté návštěvu odvede k separátnímu vchodu přímo do prostor zimní zahrady. Zde musí všichni použít dezinfekci a gumové rukavice. Nasazený respirátor FFP 2 po celou dobu pobytu v areálu je samozřejmostí.

Klienti domova pak mohou strávit hodinu se svými blízkými ve zmíněné zimní zahradě nebo u stolečků v otevřené části zimní zahrady. Na průběh návštěv bude dohlížet personál. Vše je nachystáno tak, aby mohly být dodržovány dvoumetrové rozestupy. Poté se místnost, stoly a židle vydezinfikují, aby mohli přijít další návštěvníci.

Také další pražské domovy pro seniory jsou nachystané nebo se na znovuzavedení návštěv připravují. Na Chodově už je k dispozici místnost s plexisklem a mikrofonem, stejně tak i v domově pro seniory v Krči. Na Hájích plánují zbudovat krytý altánek s plexisklem a mikrofonem, do nějž by byl pro návštěvy separátní vstup z venku.

Praha bude také zvažovat možnost využití armádních stanů vhodně upravené pro potkávání , tak jak to již zavedlo sousední Slovensko.

Testování seniorů

Část domovů pro seniory a dalších pobytových sociálních zařízení dnes obdržela sady k plošnému testování na koronavirus. V ostravském zařízení Iris tak už mohli s testováním začít. Jinde ale na testovací sady stále marně čekají. Například v Královéhradeckém kraji je obdržela zhruba třetina zařízení a v Plzeňském kraji je dopoledne neměli v žádném z oslovených domovů pro seniory. Vyplývá to ze zjištění krajských redaktorů ČTK.

Nařízení o plošném testování na koronavirus začalo platit v půlce minulého týdne. První kolo testů se mělo provést do této středy. Martin Nesrsta ze společnosti Avenier, jež má distribuci testů na starosti, dnes řekl, že firma za pondělí a dnešek rozveze testy do skoro poloviny z 2000 zařízení, pro která jsou určeny. Distribuce bude pokračovat ve středu.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“