Milan Kajínek

11. 5. 2021

„Spíte dobře? Měli byste být ve velkém stresu, když jdete po ulici,“ napsal nedávno ředitel čínského Konfuciova institutu v Bratislavě Ľuboslav Štora slovenskému expertovi na Čínu. Výhružný e-mail obdržel Matej Šimalčík ze Středoevropského institutu asijských studií (CEIAS).

Ředitele Konfuciova institutu údajně vyprovokovala zpráva, která uvádí, že „několik čínských korporací je zapojeno do sledování a represí muslimské menšiny v Číně“ v oblasti Sin-ťiang.

„Čína si buduje vliv v akademickém světě a snaží se potlačit svobodnou a kritickou debatu o svém režimu,“ říká Matej Šimalčík z institutu asijských studií CEIAS, a jak je z praxe patrné, účinně zapojuje do svého politického programu i místní obyvatele.

Ľuboslav Štora, který v minulosti působil jako ředitel čínské společnosti ZTE na Slovensku, ve výhružném dopise dále uvedl: „To nemůžete brát vážně, že několik čínských korporací je zapojených do sledování a represí muslimské menšiny v Číně. Kdo vám tyto hlouposti financuje?“

18. listopadu 2020 se setkal Výbor pro lidská práva německého Spolkového sněmu. Předmětem veřejného slyšení byla situace v oblasti lidských práv v Číně.

„Měla jsem tu čest zúčastnit se jako znalkyně a podávat zprávy o centrech vymývání mozků v Číně. Sotva jednání skončilo, čínské velvyslanectví v Berlíně zveřejnilo na svém webu pobouřené prohlášení,“ uvádí novinářka Lea Zhou, autorka pořadu Jak to vidí Lea.

Velvyslanectví prohlásilo: „Situace v oblasti lidských práv v Číně je nyní nejlepší v čínské historii, s níž jednomyslně souhlasí 1,4 miliardy lidí v Číně.“

Benedict Rogers, zakladatel Hong Kong Watch a místopředseda komise pro lidská práva britské Konzervativní strany, nedávno komentoval novou zprávu komise s názvem Temnota se prohlubuje.

Podle zprávy v dnešní Číně vidíme vynucená přiznání v přímých přenosech státní televize, stát, který masově sleduje své občany, zneužívání zadržovaných příznivců meditační praxe Falun Gong pro jejich orgány a to, co mnozí označují za genocidu ujgurského národa. 

Podle Rogerse je 83 světových značek, včetně velkých amerických společností, provázáno s nucenými pracemi v Číně.

Podle zprávy OSN je v provincii Sin-ťiang internováno v takzvaných pracovně-převýchovných táborech na jeden milion Ujgurů. Podle výpovědí svědků a obětí „převýchovy“ jsou v táborech nuceni vzdát se vlastní kultury, víry a jazyka.

Čínský režim výše uvedené zprávy popírá o tvrdí, že se jedná pouze o „vzdělávací zařízení“, nikoliv koncentrační tábory. Podobně označuje obvinění z genocidy jako neopodstatněná, neboť se podle úřadů komunistické strany jedná o „opatření v boji proti hrozbě terorismu“.

Organizace Human Rights Watch zveřejnila 19. dubna svoji nejnovější zprávu o stavu lidských práv v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. V jejím názvu příznačně parafrázuje formulaci z uniklého interního dokumentu čínské vlády: „Zpřetrhejte jejich pokrevní vazby, přesekněte jejich kořeny“.

Ve zkratce podle projektu Sinopsis zpráva shrnuje současný čínský „civilizační projekt“ v Sin-ťiangu, jehož cílem je jednoduše počínštění turkického a obecně muslimského obyvatelstva a jeho „převýchova“ v čínské vlastence.

Čínský režim vyhrožuje také v ČR

V oblasti České republiky se událo hned několik případů vyhrožování ze strany čínského režimu. Série výhrůžek přišla v souvislosti s plánovanou cestou předsedy Senátu Jaroslava Kubery na Tchaj-wan, který cestu nakonec neuskutečnil, protože krátce před plánovým odjezdem za nejasných okolností zemřel.

Nejvyšší ústavní činitelé ČR se tehdy proti výhrůžkám z čínského velvyslanectví v Praze oficiálně ohradili.

Další výhrůžky přišly směrem k nově zvolenému předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi, který nakonec původně plánovanou Kuberovu zahraniční cestu uskutečnil.

V listopadu 2020 dostali novináři z Aktuálně.cz nevyžádaný e-mail ze Švýcarska se zprávou, že Miloš Vystrčil za svou cestu na Tchaj-wan obdržel od tamní vlády čtyři miliony dolarů. Projekt Sinopsis ve spolupráci se švýcarským sinologem Ralphem Weberem odhalili, že zpráva pochází od vydavatelů  čínsko-anglického webu EurAsia Info sídlícího ve Švýcarsku.

Ten je součástí Světového svazu čínských masmédií, který je propojen s čínským propagandistickým systémem prostřednictvím svého partnera – Všečínského svazu novinářů pod Oddělením propagandy Ústředního výboru Komunistické strany Číny. Více zde…

V časopisu China Brief vydávaném nadací Jamestown Foundation vyšla studie s názvem „How the CCP Mobilized a Cross-Border Disinformation Campaign Against the Czech Senate Speaker“. Její autoři, ředitel projektu Sinopsis Martin Hála a analytici Filip Jirouš a Petra Ševčíková, v ní na příkladu chování čínských diplomatů a vlivových organizací v souvislosti s cestou předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan popisují mechanismy fungování čínské propagandy a dezinformací.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.