Janita Kan

2. 6. 2021

Texaský guvernér Greg Abbott vyhlásil na jižní hranici stav katastrofy, aby zajistil dodatečné zdroje pro vypořádání se s humanitární krizí – ilegální migrací a kriminálními aktivitami.

„Politika otevřených hranic prezidenta Bidena vydláždila cestu pro nebezpečné gangy a kartely, převaděče a dovoz smrtelných drog jako fentanyl, které proudí do našich komunit,“ uvádí ve svém stanovisku Abbott.

„Zároveň s tím je vlastníkům nemovitostí podél hranic na denní bázi ničen a poškozován majetek a Bidenova vláda nedělá nic pro jejich ochranu. Texas neustále zvyšuje snahy o vypořádání se s krizí na hranicích namísto federální vlády, ale musí se toho udělat více.“

Vyhlášení stavu (pdf) umožní použít zdroje k ochraně vlastníků půdy a jejich majetku. Abbott také nařídil státní policii (Texas Department of Public Safety) zvýšit snahy v prosazování federálních a státních zákonů týkajících se pašování, převaděčství a narušení vlastnických práv.

Jako další opatření zakázal texaskému Výboru pro zdravotní a sociální služby vydávat státní licence zařízením pro péči o děti, které mají kontrakt s federální vládou pro přichýlení nebo zadržování ilegálních imigrantů.

Abbott také nařídil vězeňským a policejním výborům poskytnout okresům vedení k tomu, aby byly flexibilnější při vytváření alternativních zadržovacích zařízení či rozšiřování těch současných.

Vyhlášení stavu přichází v době výrazného nárůstu nelegální migrace za posledních několik měsíců, obzvláště od nástupu prezidenta Bidena do funkce. Statistiky Pohraniční stráže uvádějí 173 000 zadržených migrantů v březnu a o několik tisíc více v dubnu.

Nezletilých bez doprovodu bylo v dubnu zadrženo zhruba 17 100, což je o něco méně než 18 900 v březnu, ale téměř dvojnásobek únorových statistik.

V březnu spustil guvernér Abbott „operaci Lone Star“ ve snaze tlumit krizi na hranicích. Díky dodatečným zdrojům operace se dle něj povedlo zatknout 1 300 kriminálníků, 35 000 ilegálních migrantů navíc, zabavit 4,5 tuny drog a přes sto zbraní.

Republikánští zákonodárci již dlouho upozorňují, že vzrůstající krize je výsledkem Bidenova rozhodnutí o zrušení několika migračních opatření z Trumpovy éry, díky nimž se povedlo snížit příliv nelegální migrace. Jedním z takových opatření byl Migrant Protection Protocol, který ukončil Obamovu politiku „chytni a propusť“ a efektivně snížil nárůst nelegální migrace v roce 2019.

Bidenova administrativa se vrací k Obamově politice, která usnadňuje systém „chyť a propusť“, a opět pouští do země nezletilé bez doprovodu. Zákonodárci tvrdí, že Bidenův zákon byl interpretován jako signál pro potenciální migranty, aby cestovali do Spojených států.

Bidenova administrativa se naopak snaží přenést vinu na vládu bývalého prezidenta Donalda Trumpa, přičemž ministr vnitřní bezpečnosti Alejandro Mayorkas již dříve uvedl, že Trumpova administrativa „zlikvidovala řádný, humánní a účinný způsob, jak umožnit dětem, aby uplatnily své nároky podle práva Spojených států ve své vlastní zemi“.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."