Isabel van Brugen

22. 6. 2021

Bidenova administrativa nepodnikne okamžité kroky vůči Číně, aby vyvinula tlak na tamější komunistický režim a umožnila nezávislé vyšetřování, zda covid-19 pochází z laboratoře ve Wu-chanu, uvedl 20. června poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Během vystoupení v pořadu „State of the Union“ na CNN Sullivan uvedl, že na Peking nebude v této věci okamžitě vyvíjen žádný nátlak, a vysvětlil, že administrativa prezidenta Joea Bidena pracuje „na dvou kolejích“, pokud jde o snahu zjistit původ onemocnění covid-19, které způsobuje wuchanský koronavirus.

Součástí této snahy je podle Sullivana i hodnocení americké zpravodajské komunity, které s 90denní lhůtou nařídil prezident, a mezinárodní vyšetřování vedené Světovou zdravotnickou organizací (WHO).

Naznačil, že administrativa vyvine na Čínu další tlak, až dojde k „mezinárodnímu konsenzu“.

„V tuto chvíli nehodláme vydávat hrozby nebo ultimáta. Budeme pokračovat ve shromažďování podpory v rámci mezinárodního společenství,“ sdělil Sullivan moderátorce Daně Bashové. „A pokud se ukáže, že Čína odmítá dostát svým mezinárodním závazkům, budeme muset v tu chvíli zvážit naše reakce, a to ve shodě se spojenci a partnery.“

„Není to otázka času, Dano. … Nacházíme se uprostřed procesu využívání našich vlastních kapacit, našich vlastních možností, abychom si začali vytvářet jasnější představu. A za druhé, abychom kolem této otázky mohli vytvořit takový mezinárodní konsenzus, který bude zapotřebí k vyvinutí dalšího tlaku na Čínu, to vyžaduje diplomatickou práci.“

Spojené státy se „nehodlají jednoduše smířit s tím, že Čína řekne ne“, uvedl Sullivan a poznamenal, že administrativa bude v období od nynějška do doby, kdy bude probíhat „druhá fáze“ vyšetřování vedeného Světovou zdravotnickou organizací, pracovat na tom, aby se v mezinárodním společenství dosáhlo „co nejsilnějšího konsenzu“.

„Protože právě z této silné pozice budeme schopni s Čínou jednat nejlépe,“ dodal.

Bidenova administrativa přichází s těmito kroky v době, kdy se dostává širšího uznání hypotéze, že koronavirus mohl být zmanipulován v čínském Wuchanském institutu virologie.

První zprávy o výskytu koronaviru se ve Wu-chanu poprvé objevily koncem roku 2019, kdy státem kontrolovaná média informovala o výskytu případů, které měly souviset s místním mokrým trhem. O více než rok později zůstává původ viru neznámý, ačkoli se stále více prosazuje možnost, že virus unikl z laboratoře wuchanského virologického institutu.

Ministr zahraničí Antony Blinken 13. června prohlásil, že Peking musí spolupracovat při dalším vyšetřování původu viru. Poznamenal, že neschopnost Číny spolupracovat byla jedním z důvodů, proč původní zpráva WHO nedopadla dobře.

Blinken uvedl, že původní zpráva – studie z první fáze, kterou WHO zveřejnila v březnu – měla „skutečné problémy a jedním z nich byla i neschopnost Číny spolupracovat“. Zpráva vycházela ze zjištění vyšetřovacího týmu pod vedením WHO, který na začátku letošního roku prováděl terénní výzkum ve Wu-chanu.

Peking odmítl vyšetřovacímu týmu poskytnout hrubá data o prvních případech covidu-19. Kritici také upozornili, že vyšetřování WHO nebylo dostatečně nezávislé, protože někteří členové týmu měli vazby na čínskou komunistickou stranu.

Původní zpráva se držela Pekingem preferovaných postojů k původu viru a dospěla k závěru, že možnost, že by virus mohl uniknout z laboratoře, je „extrémně nepravděpodobná“. Peking prosazoval přirozenou zoonotickou hypotézu – tedy že se virus přenesl na člověka ze zvířecího hostitele.

V samostatném rozhovoru pro Fox News Sullivan varoval Čínu, že pokud nebude spolupracovat při budoucím vyšetřování, bude čelit „izolaci v rámci mezinárodního společenství“.

Nakonec bude Čína podle Sullivana čelit „těžké volbě“.

„Buď zodpovědně vpustí dovnitř vyšetřovatele, aby skutečně zjistili, odkud to pochází, nebo bude čelit izolaci v mezinárodním společenství,“ řekl.

Na této zprávě se podílel Frank Fang.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce Epoch Times.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.