Starší hospodyně ji budou znát. Někomu drožďová polévka nevoní, jinému zase velmi. Polévka se vaří zpravidla z čerstvého pekařského droždí (béžová, drolící se kostka), ne ze sušeného droždí (instantních kvasnic).
Dříve u nás platilo, že oběd s polévkou je lepší než bez ní, protože: ,Polévka je grunt, a kdo ji nejí, je špunt!´
A tak, když jsem v pekařství objevila, že mají čerstvé droždí v prodeji, neváhala jsem a starý recept jsem si zopakovala. Také můžete. Přece – nezůstaneme špunti. Droždí má navíc vysoký obsah vitamínů B.
Nyní si můžete dávný recept vyzkoušet s námi.
Recept: Drožďová polévka
Ingredience
- 100 g čerstvého pekařského droždí
- 2-3 lžíce tuku (sádlo, máslo, Hera)
- mrkev, hrášek
- starší krajíc chleba
- máslo na smažení chleba
- sůl
Postup
Starší chléb nakrájíme na kostičky, které osmažíme na másle v pánvi do křupava. Přesypeme do podávací misky.
Na rozpuštěné máslo na dně kastrolu dáme osmahnout nastrouhanou mrkev, nadrobíme droždí a mícháme. Dolijeme studenou vodou, osolíme a přivedeme k varu. Přidáme hrášek a odstavíme z plamene.
Osmažené kostičky chleba vhodíme do talíře těsně před pojídáním polévky, jinak by se zbytečně rozmočily. Nemáme-li chléb, můžeme použít jinou zavářku. Já jsem použila rýžové nudle. Polévka je opravdu rychle hotová. Její vůni a chuť oceníte sami.
Poznámky
Do polévky je možné samozřejmě osmažit i cibulku nebo jakoukoliv jinou zeleninu. Dobrá je i špetka tymiánu. Výběru koření se meze nekladou.