Starší hospodyně ji budou znát. Někomu drožďová polévka nevoní, jinému zase velmi. Polévka se vaří zpravidla z čerstvého pekařského droždí (béžová, drolící se kostka), ne ze sušeného droždí (instantních kvasnic).

Dříve u nás platilo, že oběd s polévkou je lepší než bez ní, protože: ,Polévka je grunt, a kdo ji nejí, je špunt!´

A tak, když jsem v pekařství objevila, že mají čerstvé droždí v prodeji, neváhala jsem a starý recept jsem si zopakovala. Také můžete. Přece – nezůstaneme špunti. Droždí má navíc vysoký obsah vitamínů B.

Nyní si můžete dávný recept vyzkoušet s námi.

Tisknout

Recept: Drožďová polévka

Chod polévka
Kuchyně česká
Pro 2 osoby

Ingredience

  • 100 g čerstvého pekařského droždí
  • 2-3 lžíce tuku (sádlo, máslo, Hera)
  • mrkev, hrášek
  • starší krajíc chleba
  • máslo na smažení chleba
  • sůl

Postup

  1. Starší chléb nakrájíme na kostičky, které osmažíme na másle v pánvi do křupava. Přesypeme do podávací misky.

  2. Na rozpuštěné máslo na dně kastrolu dáme osmahnout nastrouhanou mrkev, nadrobíme droždí a mícháme. Dolijeme studenou vodou, osolíme a přivedeme k varu. Přidáme hrášek a odstavíme z plamene.

  3. Osmažené kostičky chleba vhodíme do talíře těsně před pojídáním polévky, jinak by se zbytečně rozmočily. Nemáme-li chléb, můžeme použít jinou zavářku. Já jsem použila rýžové nudle. Polévka je opravdu rychle hotová. Její vůni a chuť oceníte sami.

Poznámky

Do polévky je možné samozřejmě osmažit i cibulku nebo jakoukoliv jinou zeleninu. Dobrá je i špetka tymiánu. Výběru koření se meze nekladou.