Zachary Stieber

8. 12. 2021

Podle nedávno publikované studie mají osoby, které prodělaly onemocnění covid-19, pouze malou pravděpodobnost, že chorobu opět dostanou a že bude mít vážný průběh.

Vědci z Kataru zkoumali s využitím národních databází vzorek více než 353 tisíc osob, které se covidem-19 nakazily v období od 28. února 2020 do 28. dubna 2021, přičemž infekce byla potvrzena PCR testem.

Opětovné infekce byly započítány, pokud byla osoba pozitivně testována nejméně 90 dní po první infekci.

Po vyloučení přibližně 87 500 osob se záznamem o očkování vědci zjistili, že u osob, které získaly imunitu díky prodělání covidu-19, bylo riziko reinfekce nebo vážného průběhu onemocnění malé.

V celém relevantním vzorku osob bylo zjištěno pouze 1 304 reinfekcí. To znamená, že covidem-19 se nakazilo podruhé pouze 0,4 % jedinců s přirozenou imunitou, kteří nebyli očkováni.

Pravděpodobnost závažného průběhu onemocnění byla podle studie 0,1krát vyšší než u primární infekce. Byly zjištěny pouze čtyři takové případy. Navíc, mezi osobami, které se nakazily podruhé, nebyl zaznamenán žádný případ úmrtí.

Studie byla publikována v časopise New England Journal of Medicine. Byla financována společností Weill Cornell Medicine-Qatar, katarským ministerstvem zdravotnictví, společností Hamad Medical Corp. a společností Sidra Medicine.

Výzkumníci, Laith Abu-Raddad z Weill Cornell Medicine-Qatar a Dr. Robert Bertolini z katarského ministerstva zdravotnictví, již dříve vyhodnotili účinnost přirozené imunity proti opětovné infekci jako 85 % nebo vyšší.

„Je třeba zjistit, zda taková ochrana proti závažnému průběhu onemocnění při reinfekci trvá delší dobu, obdobně jako imunita, která se vyvíjí proti jiným sezónním „chřipkovým“ koronavirům, které vyvolávají krátkodobou imunitu proti lehké reinfekci, ale dlouhodobou imunitu proti vážnějšímu průběhu při reinfekci. Pokud by tomu tak bylo i v případě SARS-CoV-2, mohl by virus (nebo alespoň dosud studované varianty) při endemickém výskytu nabýt mírnějšího průběhu infekce,“ uvádí se ve studii.

Doktorka Monica Gandhiová, lékařka infekčních nemocí na Kalifornské univerzitě v San Francisku, k tomu napsala na Twitteru: „Důležitá studie, která ukazuje, jak vzácná je reinfekce a závažný průběh onemocnění po vyléčeném covidu.“

Studie podle ní doplňuje rostoucí počet vědeckých výzkumů, které prokazují, že lidé, kteří se z covidu-19 vyléčili, mají vysokou míru imunity proti reinfekci, a ještě vyšší ochranu proti těžkému průběhu onemocnění a úmrtí.

Přeloženo z článku newyorské redakce.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“