Ondřej Horecký

28. 1. 2022

Když jsem přemýšlel, co udělat s úrodou mrkve zakoupenou od kamaráda, hned mě napadl mrkvový dortík nebo buchta, chcete-li (Slováci by to obligátně nazvali koláč). Zkrátka starý dobrý carrot cake, tak jak ho znám z Anglie.

Najdete ho v lepší či horší kvalitě v každém britském supermarketu a na spoustě dalších míst. Tradičně se vyrábí jen s krémovou polevou nahoře, takže spíš připomíná buchtu. Méně častěji pak i s krémem uprostřed, a pak jde o dort.

Jestli ho upečete v dortové formě, zapékací formě nebo na menším plechu, záleží jen na vás. Já osobně preferuji buchtový styl, na který mi přijde vhod zapékací forma 20×20 cm.

V lednici vám buchta vydrží bez problémů několik dnů a popravdě řečeno, s tím, jak se všechny ingredience uleží, je den ode dne chutnější a chutnější. Navíc mrkev, ořechy, koření a rozinky z koláče dělají nejenom dobrý, ale i zdravý dezert.

V receptu uvádím 2 varianty polevy (krému) – jedna s mascarpone, druhá s máslem a Lučinou, záleží jen na vás, kterou si zvolíte. Osobně mi přijde rychlejší a chutnější poleva s mascarpone.

Tisknout

Recept: Mrkvový koláč

Chod Dezert
Kuchyně anglická
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 45 minutes
Celkový čas 1 hour 5 minutes

Ingredience

  • 150 g třtinového cukru
  • 180 ml slunečnicového oleje
  • 180 g mouky (špaldové, hladké nebo polohrubé)
  • 180 g mrkve nastrouhané najemno
  • 3 větší vejce
  • 30-50 g rozinek
  • 30-50 g vlašských ořechů nasekaných nahrubo
  • 2 zarovnanou lžičky prášku do pečiva
  • 1 zarovnanou lžičku jedlé sody
  • 1 zarovnanou lžičku mlet0 skořice
  • 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče (lze vynechat)

Poleva s mascarpone

  • 250 g mascarpone
  • 1-2 lžíce moučkového cukru

Poleva s Lučinou

  • 100 g másla pokojové teploty
  • 200 g Lučiny
  • 30-50 g cukru dle chuti

Postup

  1. Zapněte troubu na 180°C (160°C s ventilátorem). Vymažte formu máslem nebo olejem, anebo použijte pečící papír.

  2. Do větší mísy nasypte cukr, přilijte olej a vejce. Zlehka promíchejte. Přihoďte mrkev, hrozinky, pomerančovou kůru a ořechy (hrst si nechte na posypání na konci).

  3. V misce nebo talíři si smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a koření. Přes jemné sítko vše přesijte do mísy s ostatními ingrediencemi a všechno to lehce vařečkou promíchejte. Výsledné těsto by mělo být téměř tekuté.

  4. Směs přelijte do připravené zapékací formy. Pečte 30 – 40 min. nebo dokud není buchta hnědá (střed vyzkoušejte špejlí – pokud se na ni nic nelepí, je čas ji vytáhnout). Když zmáčnete střed buchty, měl by být pružný.

  5. Počkejte pět minut a pak buchu vyklopte na mřížku, aby vychladla a spodek se nezapařil.

  6. V misce mezitím smíchejte všechny ingredience na polevu. Elektrický šlehač vám urychlí práci. Zkuste, zda je krém dost sladký (nemusíte to přehánět, buchta samotná je sladká dost), a jste-li spokojeni, můžete vychladlý buchto-dortík natřít vrstvou krému. Nahoru pro ozdobu nasypejte zbylé ořechy.

Poznámky

S rozinkami a ořechy to nepřežeňte, ať se vám buchta moc nerozpadá a udrží si svou konzistenci. 

S konzumací pokud možno počkejte minimálně do druhého dne, až se buchta uleží, zpevní a chuť všech surovin se krásně rozloží.

Chcete-li krém trochu dokysela, přidejte do polevy šťávu z citronu.

Upečený dort lze po vytažení z trouby a vychladnutí uložit v mrazničce. Polevu pak přidáte až před podáváním.

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.