Ondřej Horecký

28. 1. 2022

Když jsem přemýšlel, co udělat s úrodou mrkve zakoupenou od kamaráda, hned mě napadl mrkvový dortík nebo buchta, chcete-li (Slováci by to obligátně nazvali koláč). Zkrátka starý dobrý carrot cake, tak jak ho znám z Anglie.

Najdete ho v lepší či horší kvalitě v každém britském supermarketu a na spoustě dalších míst. Tradičně se vyrábí jen s krémovou polevou nahoře, takže spíš připomíná buchtu. Méně častěji pak i s krémem uprostřed, a pak jde o dort.

Jestli ho upečete v dortové formě, zapékací formě nebo na menším plechu, záleží jen na vás. Já osobně preferuji buchtový styl, na který mi přijde vhod zapékací forma 20×20 cm.

V lednici vám buchta vydrží bez problémů několik dnů a popravdě řečeno, s tím, jak se všechny ingredience uleží, je den ode dne chutnější a chutnější. Navíc mrkev, ořechy, koření a rozinky z koláče dělají nejenom dobrý, ale i zdravý dezert.

V receptu uvádím 2 varianty polevy (krému) – jedna s mascarpone, druhá s máslem a Lučinou, záleží jen na vás, kterou si zvolíte. Osobně mi přijde rychlejší a chutnější poleva s mascarpone.

Tisknout

Recept: Mrkvový koláč

Chod Dezert
Kuchyně anglická
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 45 minutes
Celkový čas 1 hour 5 minutes

Ingredience

  • 150 g třtinového cukru
  • 180 ml slunečnicového oleje
  • 180 g mouky (špaldové, hladké nebo polohrubé)
  • 180 g mrkve nastrouhané najemno
  • 3 větší vejce
  • 30-50 g rozinek
  • 30-50 g vlašských ořechů nasekaných nahrubo
  • 2 zarovnanou lžičky prášku do pečiva
  • 1 zarovnanou lžičku jedlé sody
  • 1 zarovnanou lžičku mlet0 skořice
  • 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče (lze vynechat)

Poleva s mascarpone

  • 250 g mascarpone
  • 1-2 lžíce moučkového cukru

Poleva s Lučinou

  • 100 g másla pokojové teploty
  • 200 g Lučiny
  • 30-50 g cukru dle chuti

Postup

  1. Zapněte troubu na 180°C (160°C s ventilátorem). Vymažte formu máslem nebo olejem, anebo použijte pečící papír.

  2. Do větší mísy nasypte cukr, přilijte olej a vejce. Zlehka promíchejte. Přihoďte mrkev, hrozinky, pomerančovou kůru a ořechy (hrst si nechte na posypání na konci).

  3. V misce nebo talíři si smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a koření. Přes jemné sítko vše přesijte do mísy s ostatními ingrediencemi a všechno to lehce vařečkou promíchejte. Výsledné těsto by mělo být téměř tekuté.

  4. Směs přelijte do připravené zapékací formy. Pečte 30 – 40 min. nebo dokud není buchta hnědá (střed vyzkoušejte špejlí – pokud se na ni nic nelepí, je čas ji vytáhnout). Když zmáčnete střed buchty, měl by být pružný.

  5. Počkejte pět minut a pak buchu vyklopte na mřížku, aby vychladla a spodek se nezapařil.

  6. V misce mezitím smíchejte všechny ingredience na polevu. Elektrický šlehač vám urychlí práci. Zkuste, zda je krém dost sladký (nemusíte to přehánět, buchta samotná je sladká dost), a jste-li spokojeni, můžete vychladlý buchto-dortík natřít vrstvou krému. Nahoru pro ozdobu nasypejte zbylé ořechy.

Poznámky

S rozinkami a ořechy to nepřežeňte, ať se vám buchta moc nerozpadá a udrží si svou konzistenci. 

S konzumací pokud možno počkejte minimálně do druhého dne, až se buchta uleží, zpevní a chuť všech surovin se krásně rozloží.

Chcete-li krém trochu dokysela, přidejte do polevy šťávu z citronu.

Upečený dort lze po vytažení z trouby a vychladnutí uložit v mrazničce. Polevu pak přidáte až před podáváním.

Související články

Přečtěte si také

čipy
Česko v druhé lize: USA omezují vývoz AI čipů a rozdělí Evropu na dvě skupiny

Spojené státy omezí vývoz čipů v oblasti umělé inteligence, aby tato vysoce pokročilá technologie zůstala mimo dosah Ruska a Číny.

„Nejvýraznější změna v českém vzdělávání za posledních 20 let.“ Ministerstvo školství představilo nové programy pro výuku

Místo bezduchého memorování bude kladen větší důraz na propojení znalostí s dovednostmi, uvedl ministr školství Mikuláš Bek. Podle něj jde o „nejvýraznější změnu v českém vzdělávání za posledních 20 let“.

Požár restaurace v Mostě má sedmou oběť, v nemocnici zemřela žena

Požár restaurace U Kojota v Mostě má sedmou oběť. V nemocnici Královské Vinohrady v Praze zemřela v noci žena s vážnými popáleninami.

Ústavně-právní výbor Senátu nepřijal vypuštění kontroverzního paragrafu o „činnosti pro cizí moc“

Senátní výbory dnes diskutovaly legislativu, která obsahuje, kromě jiného, změnu v trestním zákoníku zaměřenou na postihování „činnosti pro cizí moc“.

Správci elektrické sítě v Německu chtějí vypínat solární elektrárny na dálku, aby neohrožovaly soustavu

Provozovatelé přenosové soustavy v Německu požadují, aby měli možnost řídit solární systémy na dálku v případě krizových situací.

Vědci CESNET a ČVUT vytvořili sadu dat pro boj s kyberhrozbami

Vědci ze sdružení CESNET a ČVUT vytvořili sadu dat, kterou lze využít pro dlouhodobou detekci a obranu proti kybernetickým hrozbám v počítačových sítích. Data popisují roční provoz v národní akademické síti CESNETu a je možné je prostřednictvím umělé inteligence využít pro výzkum a detekci hackerských útoků.

Čínský režim je „určující hrozbou naší generace“, říká odstupující šéf FBI

Odstupující ředitel FBI vydal poslední varování před hrozbou, kterou podle jeho slov představuje Čína pro USA.

Kofein si od vás může půjčovat energii – zde je důvod

Ranní šálek kávy může navodit pocit, že vám nápoj dodává energii, ale ve skutečnosti je to jen iluze. Po lékařské stránce ověřil dr. Jimmy Almond Spousta lidí sahá každé ráno po šálku horké kávy a věří, že je to jejich záchranné lano k bdělosti a produktivitě. Tato každodenní dávka kofeinu je však spíše chytrou iluzí než skutečným posilovačem energie. […]

Vzpomínky na dospívání v komunistickém Rumunsku

Memoáry Marie-Cristiny Neculy, operní zpěvačky a spisovatelky, popisují její dětství v komunistickém Rumunsku, cestu do New Yorku a hledání svobody a uměleckého vyjádření.