Když jsem přemýšlel, co udělat s úrodou mrkve zakoupenou od kamaráda, hned mě napadl mrkvový dortík nebo buchta, chcete-li (Slováci by to obligátně nazvali koláč). Zkrátka starý dobrý carrot cake, tak jak ho znám z Anglie.
Najdete ho v lepší či horší kvalitě v každém britském supermarketu a na spoustě dalších míst. Tradičně se vyrábí jen s krémovou polevou nahoře, takže spíš připomíná buchtu. Méně častěji pak i s krémem uprostřed, a pak jde o dort.
Jestli ho upečete v dortové formě, zapékací formě nebo na menším plechu, záleží jen na vás. Já osobně preferuji buchtový styl, na který mi přijde vhod zapékací forma 20×20 cm.
V lednici vám buchta vydrží bez problémů několik dnů a popravdě řečeno, s tím, jak se všechny ingredience uleží, je den ode dne chutnější a chutnější. Navíc mrkev, ořechy, koření a rozinky z koláče dělají nejenom dobrý, ale i zdravý dezert.
V receptu uvádím 2 varianty polevy (krému) – jedna s mascarpone, druhá s máslem a Lučinou, záleží jen na vás, kterou si zvolíte. Osobně mi přijde rychlejší a chutnější poleva s mascarpone.
Recept: Mrkvový koláč
Ingredience
- 150 g třtinového cukru
- 180 ml slunečnicového oleje
- 180 g mouky (špaldové, hladké nebo polohrubé)
- 180 g mrkve nastrouhané najemno
- 3 větší vejce
- 30-50 g rozinek
- 30-50 g vlašských ořechů nasekaných nahrubo
- 2 zarovnanou lžičky prášku do pečiva
- 1 zarovnanou lžičku jedlé sody
- 1 zarovnanou lžičku mlet0 skořice
- 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče (lze vynechat)
Poleva s mascarpone
- 250 g mascarpone
- 1-2 lžíce moučkového cukru
Poleva s Lučinou
- 100 g másla pokojové teploty
- 200 g Lučiny
- 30-50 g cukru dle chuti
Postup
-
Zapněte troubu na 180°C (160°C s ventilátorem). Vymažte formu máslem nebo olejem, anebo použijte pečící papír.
-
Do větší mísy nasypte cukr, přilijte olej a vejce. Zlehka promíchejte. Přihoďte mrkev, hrozinky, pomerančovou kůru a ořechy (hrst si nechte na posypání na konci).
-
V misce nebo talíři si smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a koření. Přes jemné sítko vše přesijte do mísy s ostatními ingrediencemi a všechno to lehce vařečkou promíchejte. Výsledné těsto by mělo být téměř tekuté.
-
Směs přelijte do připravené zapékací formy. Pečte 30 – 40 min. nebo dokud není buchta hnědá (střed vyzkoušejte špejlí – pokud se na ni nic nelepí, je čas ji vytáhnout). Když zmáčnete střed buchty, měl by být pružný.
-
Počkejte pět minut a pak buchu vyklopte na mřížku, aby vychladla a spodek se nezapařil.
-
V misce mezitím smíchejte všechny ingredience na polevu. Elektrický šlehač vám urychlí práci. Zkuste, zda je krém dost sladký (nemusíte to přehánět, buchta samotná je sladká dost), a jste-li spokojeni, můžete vychladlý buchto-dortík natřít vrstvou krému. Nahoru pro ozdobu nasypejte zbylé ořechy.
Poznámky
S rozinkami a ořechy to nepřežeňte, ať se vám buchta moc nerozpadá a udrží si svou konzistenci.
S konzumací pokud možno počkejte minimálně do druhého dne, až se buchta uleží, zpevní a chuť všech surovin se krásně rozloží.
Chcete-li krém trochu dokysela, přidejte do polevy šťávu z citronu.
Upečený dort lze po vytažení z trouby a vychladnutí uložit v mrazničce. Polevu pak přidáte až před podáváním.