Milan Kajínek

10. 5. 2022

Český dokumentární snímek Lockdown v hotelu Smíchov, který sleduje osudy hoteliérů a restauratérů i vývoj demonstrací během vládních omezení vydávaných během „koronavirové krize“, je nyní dostupný on-line na stánkách České televize.

„I když to Česká televize v upoutávce neuvádí, jsou zde zaznamenané i kontroverzní situace během demonstrací odpůrců vládních představ o covidu, které se nikde jinde ve vysílání celoplošných televizí neobjevily,“ sdělil deníku The Epoch Times režisér snímku Jan Reinish.

Dokument natáčel společně s Radovanem Slánským a s podporou nezávislé producentky Ivy Kubišové „na vlastní pěst“.

„Když se to vysílalo, nejdřív jsem měl depresi, že první třetina je strašně pomalá a všichni to vypnou, ale pak jsem měl celkem dobré ohlasy, spousta lidí si to našla, “ říká Jan Reinish.

„Dokument byl prostě tak pomalý jako celý ten lockdown a jsem rád, že se nám podařilo ukázat pocity živnostníků při lockdownu a demonstrace a další věci, které jinak tehdy vláda a mainstreamová média dost ignorovala,“ dodává režisér.

„Natáčel jsem časosběrnou metodou více než rok v té tehdy složité, dnes už poněkud odváté době často bizarních covidových opatření a covidové hysterie, která dopadla především na drobné živnostníky a nakonec přispěla k pádu vlády Andreje Babiše,“ vysvětluje Jan Reinish.

TIP: Snímek můžete sledovat online zde.

Fotogalerie

Český dokumentární snímek Lockdown v hotelu Smíchov je nyní on-line. (Screenshoty z dokumentu)


Natáčení realizovali filmaři vlastní kamerou, ve vlastní produkci a bezplatně při lockdownových omezeních, „trochu pololegálně i v situacích, kdy se nesmělo ven“.

Nejdříve natáčení podpořila nezávislá producentka Iva Kubišová a její firma UNO a později i Česká televize.

Zajímalo nás, zda byl na filmaře vyvíjen nátlak, aby z dokumentu něco vystřihli, ale jak říká jeho režisér „nemusel jsem vystřihnout nic, co bych nechtěl“.

„Na žádost programového oddělení ČT jsem doplnil závěrečné vysvětlení o posunu událostí do odvysílání a sestřihy zpravodajských relací, což nakonec pomohlo dokument lépe zafixovat v konkrétním čase,“ vysvětluje Reinish.

Celovečerní dokument byl poprvé vysílán 26. dubna 2022, ale snímek měli jeho tvůrci hotový ke zveřejnění už koncem října 2021.

„Vysílací harmonogram ČT u dokumentů způsobuje určité výrobní zpoždění, na rozdíl od publicistiky a zpravodajství. Jako autoři jsme měli ideální záměr odvysílat dokument hned po podzimních parlamentních volbách 2021, nakonec byl vysílán koncem dubna 2022. Jak jsem se díval, ostatní dokumenty o covidu jsou na tom v ČT podobně,“ řekl Jan Reinish deníku The Epoch Times.

O filmu

Jeden z největších hotelů v Česku, ještě do začátku pandemie skvěle prosperující, je kvůli koronaviru v nesnázích, stejně jako celé odvětví. Mladý dynamický ředitel, který hotel zachránil před úpadkem před lety v době finanční krize, musel v březnu 2020 propustit dvě třetiny zaměstnanců, úplně zavřít jednu ze dvou budov, která tak začíná chátrat, i přes koronavirové dotace měsíčně prodělává čtvrt miliónu korun a se zbylými spolupracovníky se snaží usilovně a až tragikomicky čerpat vodu z jejich potápějícího se Titaniku.

Obří hotel je propojený osobními, rodinnými i profesními vazbami s dalšími loďkami na onom širém koronavirovém oceánu – s menšími penzióny, kluby a hospodami, které si nevydělají ani na nájem a jejichž majitelé a zaměstnanci vymýšlejí roztodivné způsoby, jak zůstat nad hladinou.

Je to obraz zmaru. Pokojská, která převléká postele, v nichž nikdo nebude spát a stírá prach z poliček, na které si nikdo nic neodloží. Garážmistr opravující auta, která si nikdo nepronajme. Recepční přišpendlený za pultem recepce, kde nemá koho ubytovat, protože žádní hosté nepřijdou. Hotel, který nesmí mít hosty. Taková je výchozí situace, jejíž vývoj tvůrci sledovali déle než rok.

Zaznamenali, jak se dlouhodobý tlak promítá do osobního života zaměstnanců – nešlo jim ovšem o pouhou observaci, ale o analýzu, nakolik a jak lze současné situaci vůbec čelit. Zároveň chtěli prozkoumat, jestli bez otevřených hospod je společenský život v Česku opravdu tak mrtvý, jak mnozí tvrdí. A jestli uzavření hospod je opravdu tak nutné, jak zase tvrdí jiní.

Dokumentem chtěli mj. ukázat, jak se člověk dokáže bránit smrtící situaci a z prostého pudu sebezáchovy, do posledního dechu, z ní hledá cestu ven… (oficiální úvod k dokumentu vydaný ČT)

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“