Jeff Minick

12. 7. 2022

Naše reakce na těžké časy je přesně to, co nás jako jedince definuje. Zoufalství a beznaděj mohou být zabijákem. Jako příklad lze uvést, že počet úmrtí na předávkování drogami ve Spojených státech vzrostl od května 2020 do dubna 2021 o 25 %, což poslalo do hrobu více než 100 tisíc Američanů. Ať už tento nárůst obětí vyvolalo cokoli, můžeme si být jisti, že většina z těch, kdo zemřeli, žila bez naděje a víry v budoucnost.

V mnohem širším měřítku může zoufalství a jeho blízký příbuzný, deprese, zničit také lidského ducha. Ztráta zaměstnání, rozpad manželství, smrt milované osoby – tyto a další tragédie mohou způsobit, že ztratíme srdce, propadneme sklíčenosti a vzdáme se veškeré naděje. Ti, kteří jsou pohřbeni v této temnotě, chtějí často spát 24 hodin denně. Někteří rezignují na osobní hygienu. Jiní vypínají telefony a cítí se tak izolovaní a ztracení, že i cesta do obchodu nebo knihovny se pro ně stává téměř nepřekonatelným Everestem námahy.

V takto závažných případech se postižení často obracejí na odborníky s žádostí o poradenství nebo o terapeutické léky, které by je z těchto temných bouří zachránily. Výcvik a přístupy, které tito muži a ženy používají, často dokáží sklíčeným duším hodit pomocné lano a vytáhnout je z propasti.

Pokud jsou však tito klienti schopni znovu vnímat slunce nad hlavou, musí mít vůli a touhu se tohoto lana chopit.

Za méně závažných okolností, kdy je melancholie spíše návštěvníkem než stálým hostem, si ti z nás, které, jak to nazýval Winston Churchill, kousl „černý pes“, mohou vymyslet vlastní terapii. Zde je pět tipů – a na internetu jich můžete najít spoustu dalších – které mně osobně v průběhu let pomohly.

Odosobněte se

Když jsem kdysi učil, moji studenti vyžadovali mou plnou pozornost. V koutku mysli mi sice mohla přetrvávat mizerná nálada, ale ty hodiny ve třídě mi poskytovaly tolik potřebný odpočinek od smutku. Stal jsem se hercem, který si vytvořil vnější masku, jež mi poskytla několik hodin úlevy od bolesti.

Najděte si pozitivní motto

Před šesti lety, když mě neúspěch mlátil jako nějaká těžká váha v ringu, z něhož nebylo úniku, vzal jsem stíratelný fix a na skleněné dveře svého bytu napsal „Invictus“, což latinsky znamená „Neporazitelný“. To slovo tam zůstalo několik měsíců. Někdy jsem se mu vysmíval, jindy jsem se na něj nemohl ani podívat, ale nakonec mi „Invictus“ pomohlo přenést se přes tu poušť, která se stala mým životem.

Všechno pomine

Čas je jedním z nejmocnějších, ale zároveň nejpřehlíženějších léků na světě. My lidé jsme často netrpěliví tvorové, jak je vidět na každém oddělení motorových vozidel, a chceme výsledky včera. Ale jak mi vyprávěl jeden kamarád o svých vlastních potížích se sklíčeností, poznání, že jeho stav je jen nálada, a tudíž dočasný, ho udrželo v chodu. Totéž platí i pro nás.

Rozhýbejte tělo, rozhýbe se i nálada

Když byl tentýž kamarád mladší a byl na dně, chodil po ulicích města, někdy i celé hodiny, aby si zlepšil náladu. V mém případě je stejně účinný úklid – oprašování polic, utírání skvrn z dřevěných podlah, mytí pracovních desek. Provádění těchto prací v rychlém tempu mi zlepšuje náladu a přináší další uspokojení z nablýskané kuchyně nebo uspořádaných polic s knihami.

Krásná píseň Zdeňka Svěráka z pohádky Princové jsou na draka o tom, že práce dokáže zahojit všechny splíny.

Odstřihněte negativní vlivy

Někdy mě například srazí na kolena celostátní zprávy. Když vypnu notebook, a místo toho si vezmu do ruky knihu nebo zavolám příteli, často se mi podaří získat tolik potřebný klid od špatné nálady.

Fungují tyto taktiky vždy? Samozřejmě že ne. Ale to nás přivádí k závěrečné terapii: Nevzdávat to! Pamatujte: tento záchvat deprese pomine a my mu můžeme pomoci vytlačit ho ze dveří.

Jeff Minick má čtyři děti a rostoucí řadu vnoučat. Dvacet let vyučoval dějepis, literaturu a latinu na seminářích studentů domácího vzdělávání v Asheville ve státě New York. Je autorem dvou románů – „Amanda Bell“ a „Prach na jejich křídlech“ a dvou děl literatury faktu, „Učení za pochodu“ a „Filmy dělají člověka“. Dnes žije a píše ve Front Royal ve státě Virginia. Jeho blog najdete na stránkách JeffMinick.com.

Původní článek newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil a upravil Ondřej Horecký.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“