Jack Phillips

21. 7. 2022

Prezident Joe Biden měl pozitivní test na covid-19, potvrdil ve čtvrtek Bílý dům ve svém prohlášení.

Podle krátkého prohlášení, které vydala tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová, když potvrzovala pozitivní test, obdržel 79letý Biden celkem čtyři dávky vakcíny, včetně dvou posilujících očkování.

„Dnes ráno byl prezident Biden pozitivně testován na covid-19. Je plně očkován a dvakrát přeočkován a pociťuje velmi mírné příznaky,“ uvedla. „Začal užívat Paxlovid,“ lék na covid-19 vyrobený společností Pfizer, dodala tisková mluvčí. Podle agentury Reuters má velmi mírné příznaky, konkrétně suchý kašel a únavu. 

Bílý dům nespecifikoval, jakou variantu koronaviru Biden má, nejdominantnější v USA je nicméně nyní podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) subvarianta omikronu BA.5.

Čtvrteční oznámení je prvním případem, kdy se Biden virem nakazil. Vzhledem k prezidentovu pokročilému věku je považován za osobu, která patří do rizikové skupiny, pokud jde o rozvoj závažného onemocnění covidu-19.

„V souladu s pokyny [Centra pro kontrolu nemocí] bude izolován v Bílém domě a po tuto dobu bude nadále plně vykonávat všechny své povinnosti,“ uvedla Jean-Pierreová. „Dnes ráno byl v telefonickém kontaktu se členy personálu Bílého domu a dopoledne se bude účastnit plánovaných schůzek v Bílém domě prostřednictvím telefonu a Zoomu z rezidence.“

Dodala, že Biden bude pracovat v izolaci, dokud nebude mít negativní testy na covid-19, nemoc způsobenou čínským virem. Jakmile bude negativně testován, vrátí se k osobní práci, uvedla v prohlášení.

„Z důvodu transparentnosti bude Bílý dům denně poskytovat aktuální informace o prezidentově stavu, protože i během izolace bude nadále plnit všechny povinnosti svého úřadu,“ uvedl Jean-Pierre.

„Podle standardního protokolu pro jakýkoli pozitivní případ v Bílém domě bude lékařské oddělení Bílého domu během dnešního dne informovat všechny blízké kontakty prezidenta, včetně všech členů Kongresu a všech zástupců tisku, kteří s prezidentem přišli do styku během včerejší cesty. Poslední předchozí test na covid byl prezidentovi proveden v úterý, kdy měl negativní výsledek,“ dodala.

Více informací

Pozitivní test přišel den poté, co Biden navštívil Somerset ve státě Massachusetts a prohlásil, že podnikne exekutivní kroky týkající se klimatu, včetně financování větrných elektráren na moři v Mexickém zálivu. Spekulovalo se, že vyhlásí stav nouze související s klimatem, ale ve středu se tak nestalo.

Biden přiletěl do massachusettského města letadlem Air Force One.

Poradce Bílého domu pro covid-19 Anthony Fauci na začátku tohoto roku také potvrdil, že užíval Paxlovid poté, co byl pozitivně testován na virus. O několik dní později Fauci uvedl, že po třech dnech negativního testování na virus byl opět pozitivní.

„Po ukončení pětidenního užívání Paxlovidu jsem byl negativně testován antigenním testem tři dny po sobě,“ prozradil Fauci koncem června. „A pak jsem se čtvrtý den, abych si byl naprosto jistý, testoval znovu. Znovu jsem byl pozitivní.“

Ještě předtím vydalo CDC upozornění pro poskytovatele zdravotní péče, oddělení veřejného zdraví a další osoby na možný návrat příznaků po podání léku, který označilo jako „covid-19 rebound“.

Z originálního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil: MiC; Překlad článku byl doplněn o některé informace.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.