Milan Kajínek

14. 9. 2022

Tento týden vstoupí do českých kin premiéra dokumentárního snímku Good old Czechs, který sleduje osudy dvou mladých Čechů, kteří na začátku druhé světové války odjeli do zahraničí, a poté se na různých frontách účastnili bojů proti Hitlerovu Německu, všechny je přežili a dočkali se osvobození Československa.

Snímek je unikátní právě vypravěčskou částí. Dialogy dvou hrdinů, které provázejí celý dokument, vycházejí z jejich osobních zápisků. Trefné glosy jsou hlavní vodící linkou, kterou doplňují dosud nezveřejněné historické záběry získané z několika evropských archivů.

V pozadí vyprávění slyšíme hypnotický a originální hudební podkres, který vychází z dochovaných filmových zvuků, které jsou v bezzvuké archivní stopáži spíše ojedinělé. Zvuky rozpracoval do hudebního podkresu hudební skladatel Stroon.

Jan Foukal, který propůjčil hlas jednomu z vypravěčů, si práci na snímku užíval, a jak sám napsal v e-mailové komunikaci s deníkem The Epoch Times, „chvílemi jsem si připadal jako anglický letec“.

Jan Foukal, režisér, scénárista i herec. Vystudoval dokumentární tvorbu na FAMU, režíroval celovečerní hraný film Marťanské lodě. (Photo © Aerofilms)

Foukal mi vysvětlil, že upřímné a lidově trefné komentáře hlavních hrdinů, generála Františka Fajtla a medailemi ověnčeného leteckého střelce Filipa Jánského, vycházejí z deníků, „které film povýšil do nové formy jakéhosi dialogu obou hrdinů“. Protože se spolu za války nesetkali a každý z nich sepisoval svoje paměti odděleně, mohou se vzájemně doplňovat a diváci uslyší poměrně barvitá svědectví o poměrech ve Francii, Holandsku, Rusku nebo Velké Británii.

„Během práce na filmu jsem si opět řešil otázku českého vlastenectví – hrdosti a srabáctví,“ říká Jan Foukal, který vystudoval dokumentární tvorbu na FAMU. „Při práci na filmu jsem cítil, že jsem na správné straně barikády a přikládám ruku k dílu těch správných hodnot. Bohužel, je naše historie svědectvím spíše opačných případů.“

Když jsem se pana Foukala zeptal, zda by chtěl divákům něco vzkázat, odpověděl: „Ať jdou na film.“

Snímek vstoupí do kin 15. září 2022.

Trailer: Good old Czechs

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“