Vojtěch Luňák

25. 10. 2022

Blog

Má česká tajná služba BIS potažmo státní aparát bránit znevažování politických funkcí? Co se tím znevažováním ale vlastně myslí? Neměla by BIS začít toto řešit nejprve u politiků?

Pan ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka před časem pronesl několik výroků v tom smyslu, že bude třeba reagovat na znevažování některých ústavních činitelů potažmo jejich funkcí, protože to u veřejnosti může nahlodávat důvěru ve stát. Popsáno třeba zde.

Nedalo mi to k tomuto tématu nenapsat tento článek a hned na úvod si dovoluji řečnicky vznést otázku, jak tedy takové znevažování máme jako občané chápat?

Může se například jednat o chlapské a silácké řeči v hospodách, které přežili lockdowny předešlé vlády a teď, za tohoto „režimu“ melou mnohé z posledního?

Může se jednat i o férovou a pravdivou argumentaci třeba na setkáních politiků s občany, kde se může stát, že občan bude chytřejší a vzdělanější (dnes by se vzhledem ke vzdělání některých ministrů či ministryň nebylo čemu divit) v diskutované problematice než politik, ministr, poslanec a daného politika si jak se lidově řečeno říká „namaže na chleba“, tedy v podstatě jej zneváží?

Nebo bude už jako znevažování politické funkce chápáno vyprávění či kreslení politické satiry?

Znevažování politické funkce může mít mnoho podob, ale k zamyšlení je jistě i následující skutečnost: pokud čelní představitelé státu znevažují svoje funkce sami a to ať už z hlouposti, nevědomosti, nebo úmyslným lhaním či nekonzistentními postoji, které co chvíli mění, bude je potom BIS také stíhat?.

Rád bych připoměl panu Koudelkovi, politikům i občanům ČR některá nedávná vyjádření našich čelních politických představitelů a „elit“, z nichž některé jsou i se svými možnými důsledky úsměvné a jiné nikoli.

Byl znevážen post premiéra?

Protože to nelze přejít mlčky, připomeneme i dobu nedávnou, kdy expremiér Babiš říkal ohledně očkování, že nikdo nebude zvýhodňován, že lidi nebudou děleni na lepší a horší a zvýhodňováni či znevýhodňováni, že očkování nebude povinné, že lidi nebudou děleni na skupiny (jeho zaznamenaný projev koluje internetem). Za jeho vlády byl vytvořen základ pro dnešní inflaci, bylo vydáno více než 50 protiprávních opatření a tehdejší „provládní odborníci“ komunikovali s veřejností i ve smyslu, že neočkované dítě se může stát „vrahem“ vlastní babičky a podobně. O pokusu udělat z občanů agenty, kteří ne sebe budou navzájem donášet už raději snad ani nemluvě.

Připomeňme si tehdejší atmosféru například na odkazech zde nebo zde..

Byl znevážen post ministra zdravotnictví?

Připomeňme exministra Vojtěcha, který říkal, že se děti očkovat nebudou, že za vedlejší účinky převezme zodpovědnost stát a jak vidíme stát se samozřejmě snaží ze všeho „vybruslit“ a dosud nevyplatil odškodnění jedinému občanovi. Něco k tomu například zde.

Dále exministra Blatného a jeho tvrzení že očkovaní se již nikdy nenakazí. Doktora Arenbergera, který prohlašoval, že znovu vydá opatření, které zrušil soud. A nesmíme zapomenout na ctihodného profesora Prymulu, který chtěl občany zavírat doma a nakonec jej novináři přistihli v hospodě na Vyšehradě a na ten fotbal si taky zašel, když všichni museli sedět doma.

Všichni tito ministři i profesor Chlíbek tvrdili podobné věci, z nichž mnohé se každým dnem ukazují jako lživé. Nemůžeme zapomenout také na prezidenta ČLK doktora Kubka, který strašil lidi den co den a lidem básnil o kolektivní imunitě a stejně jako ministři „balamutil“ lidi pojmem bezinfekčnost, dále tvrdil, že Pfizer převzal za vakcíny zodpovědnost, že na vakcinaci skoro nikdo nezemřel, že dlouhodobé nežádoucí účinky skoro nikdo nemá a podobná obecná tvrzení snadno vyvratitelná kdekterým laikem s kritickým myšlením, který věnoval pár dní studiu faktů mimo hlavní média.

Zde ještě musím připomenout pana ministra Rakušana, který říkal, že neúčinnost očkování proti omikronu je dezinformace. Řekl bych, že ta účinnost je minimálně sporná. Tady k tomu jeden odkaz.

Znevážení postu ministra vnitra?

Působení pana ministra Rakušana začíná být kulantně řečeno velmi rozporuplné. Pan Rakušan také nedávno „nadzvihnul“ spoustu lidí svým vyjádřením, v němž se o občanech, kteří v Brně ze sochy Jošta normálně sundali ukrajinskou vlajku, vyjádřil jako o ruských švábech, kteří dehonestovali tuto vlajku a jeho nová policejní jednotka je bude sledovat.

Občané bojte se, máte-li jiný názor než je státní pravda a sundáváte-li cizí vlajky, Rakušanovo komando Vás bude sledovat než uděláte přešlap a pak Vás možná zavřou 🙂

Nezažila si tohle naše republika docela nedávno náhodou?

A jedeme dál…

Bylo by nefér zapomenout na našeho současného ministra zdravotnictví profesora Válka, který lidem říká, že nic jiného než očkování lidi neochrání, nebo že neočkovaných je více mezi pozitivními testy, což tvrdil i v době, kdy tomu už tak nebylo. Pokud vím, tak nyní je tomu již několik měsíců opačně a očkovaných je mezi pozitivně testovanými i nemocnými více než mezi neočkovanými. Stačí se podívat na statistiky očkovaní vs. neočkovaní a na statistiky reinfekcí ze kterých již dnes vyplývá, že očkovaní jsou náchylnější k reinfekcím, je jich mezi nemocnými více a mnohem delší se již dlouhou dobu jeví ochrana, kterou poskytuje přirozená imunita po prodělání nemoci, což už minulý listopad – prosinec tuším studií prokázal náš špičkový profesor Thon.

O obrovském počtu vedlejších účinků mRNA vakcín se zde už ani nemá smysl rozepisovat. Pan profesor Válek kromě jiného také rozumí monetární politice, nebo se snaží tak alespoň působit, protože jeho prosazování zavedení eura, díky kterému bychom prý neměli tak velkou inflaci, bylo ekonomy víceméně ztrháno jako nesmysl a opak pravdy.

Také pan ministr Jurečka se vyznamenal. Jeden článek s ním byl, že „musíme důchodce více zapojit do práce“, což bylo zanedlouho opraveno na „více do aktivního života“, všimněte si, že adresa článku zůstala původní navzdory nadpisu opravenému na přijatelnější viz článek zde.

Neméně pobavil i nadpis tohoto článku v němž ministr Jurečka navrhuje čelit embargu ruského plynu kravským trusem.

Jak jistě vidíte výčet to není zrovna malý a to jsem mnohé věci nezmínil, aby článek nenarostl do neúnosné délky.

Koho by měla BIS stíhat?

Pokud je třeba podle šéfa české tajné služby Koudelky zamezit znevažování funkcí členů vlády, poslanecké sněmovny či senátu, a pokud by měla takovou činnost plnit tejná služby proti občanům jejich vlastního státu, pak se domnívám, že se věci hýbou nebezpečným směrem.

Než v této zemi začneme popotahovat občany za to, že někde namalují třeba obrázek čuníka a mezi něj a jméno některého politika dají rovnítko, přemýšlejme trochu.

Vláda, která slibovala že sníží a zastaví zadlužování státu vede zemi k obrovskému deficitu i snad do pádu ekonomiky. Slibovala, že se postará o seniory, kterým zařídila nedostatečným hájením českých zájmů v energetice to, že jim chodí nové zálohy na energie, které mají vyšší než důchody.

A v této situaci chcete občany stíhat za to, že budou kritizovat své demokraticky zvolené vůdce, které si sami platí ze svých daní?

Ostatně kdyby naše „elita“ nebyla poslední dobou čím dál více odstřižena od reality, starala by se více o občany České republiky a naše zájmy a nerozdávala pak ještě hraběcí rady a přestala by lhát, překrucovat, házet donekonečna vinu na všechny kolem, pak by si lidé možná ani neměli z čeho dělat legraci a koho zesměšňovat, nebo jak bylo řečeno „znevažovat“.

Nicméně dokud se tak nestane, zastávám názor, že lidé nastavují politikům pouze zrcadlo a za zesměšňování a podrývání autorit státu mohou především ti, kteří v daných funkcích jsou, starají se o občany a káží o morálce a pravdě či prosperitě před volbami, přičemž sotva přijde první poslanecký či ministerský plat, jsou jejich zásady pryč.

Rádi bych také vyzval politiky, aby našli odvahu a ustanovili úřad na šetření dezinformací a lží ve vlastních řadách, nikoli jen „pravdostrážní“ úřad s panem Klímou, který bude honit „lháře“ či „pololháře“ pouze mezi lidmi, ale už nikoli mezi nedotknutelnou a „svatou vrchností“, aby to bylo fér.

Myslím si tedy, že řešit znevažování politických funkcí, které může podrývat důvěru ve stát je bezpochyby správná cesta a takovouto snahu a odvahu k tomuto kroku od pana ředitele BIS Koudelky jednoznačně vítám, ale jedním dechem dodávám, že by se mělo začít u těch, kteří dané funkce zastávají a znevažují je každodenně sami.

To by se ale BIS mohla změnit na skupinu vysokoškolských profesorů a expertů, kteří budou zvyšovat vzdělanost a morální úroveň našich funkcionářů, což by koneckonců mohlo být efektivnější než sledování lidí, kteří na základě historických znalostí a komplexního náhledu zastávají jiný pohled na konflikt na Ukrajině, anebo díky sledování reality, porovnávání zpráv zpětně a statistických či lékařských informací tuší, že leckteré informace nám podávané jsou nám formulované tak, jak je třeba.

Názory a postoje vyjádřené v tomto článku jsou názory autora článku a nemusejí se shodovat s postoji deníku The Epoch Times.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“