Zdenka Danková

16. 11. 2022

Vysočina – Skřípácká muzika zazněla na malém koncertu, který byl více než dobrovolný. Matěj Kolář se svými několika nástroji a jeho spoluhráč na akordeon Jirka Hilčer zajistili v mezipatře Muzea Vysočiny v Jihlavě hudbu neklidnou – i lahodící uchu, aby podpořili sbírku na vydání další pohádkové knížky pro ukrajinské děti. Jedna knížka pohádek vyšla již v květnu letošního roku, její náklad tehdy podpořily různé instituce.

Autor knížky bajek a pohádek Pavel Bezděčka, zoolog z Muzea Vysočiny, tehdy x-krát hledal překladatele do ukrajinštiny, než potkal Xenii Zashchepkinu. Xenie ráda vyhověla, protože má sama malé děcko, kterému čte pohádky.

„Spisovatel a zoolog z Jihlavy se totiž rozhodl vytvořit dvojjazyčnou knihu pro ukrajinské děti a rozdávat ji plánuje například v centrech pro uprchlíky, ve školách a nemocnicích,“ uvedl tehdy vysocina.rozhlas.cz.

Z jara byla ruka místních otevřená vůči uprchlíkům z Ukrajiny, zejména vůči jejich dětem, které přicházely s rodinami do krajského města Jihlavy. Rodiny byly ubytovány, děti začaly chodit do škol. A místní žáci se pomalu učili ukrajinská slovíčka, aby mohly s novými spolužáky komunikovat.

Muzejnímu přírodovědci Pavlu Bezděčkovi se povedlo záhy, v květnu 2022, vydat knížku pohádek pro ukrajinské děti, které se u nás schovaly před válkou. Tehdy již měl napsané již nějaké bajky, jež mohl do knihy věnovat, a pohádky napsal sám, sehnal ilustrace a jeho texty do ukrajinštiny přeložila Xenie. A vydal menším nákladem, aby malým dětem nebylo smutno, mohly si číst samy nebo s pomocí rodičů knížku ve své rodné řeči.

Podzimní minikoncert spolu s výstavou děl v arkádách muzea

10. listopadu 2022 uspořádal Pavel Bezděčka v prostorách muzea Vysočiny malý koncert se sbírkou na vydání další knížky pohádek s názvem Medvídek Mlsounek v ukrajinské řeči.  Hudebníci se oba zřekli honoráře ve prospěch sbírky. Pavel Bezděčka sdělil, že tentokrát uspořádal sbírku s prodejem uměleckých děl a nechtěl již oslovovat instituce. Oslovil různé umělce a sám také svá výtvarná díla do sbírky věnoval.

Přítomen byl tlumočník, aby návštěvníkům překládal. Na výstavu děl i na koncertík se dostavili také někteří místní Ukrajinci s dětmi, aby se potěšili hudbou a nadějí na novou knížku.

V muzejních arkádách vystavují různí umělci své obrazy a díla na prodej, která věnovali této benefici. Autoři se zřekli části honoráře a svoje výtvarná díla nabízejí za poloviční nebo ještě menší cenu. Knížek s pohádkou o medvídkovi má vyjít tentokrát 2 tisíce.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.