Milan Kajínek

13. 2. 2023

Soudní senát Krajského soudu v Ostravě minulý týden rozhodoval o novém otevření případu Petra Kramného, který byl v roce 2016 odsouzen za dvojnásobnou vraždu. Kramný od začátku trvá na své nevině. Obhajoba přinesla nové expertní posudky, které podle ní mají potenciál zvrátit původní verdikt. Soud však obnovu soudního procesu zamítl.

Na přelomu listopadu a prosince 2022 předstoupilo před soudní senát v Ostravě několik předních českých expertů z oblastí patologie, biomechaniky a soudního lékařství. Skupina expertů významně zpochybnila původní tvrzení obžaloby a prohlásila, že není možné, aby obě ženy zemřely způsobem, jaký předestírá obžaloba – tedy zásahem elektrického proudu.

Jejich výpovědím jsme se podrobněji věnovali v předchozí reportáži o případu Petra Kramného, kterou naleznete zde.

Obhájkyně Jana Rejžková sdělila deníku Epoch Times, že nové skutečnosti jsou podle ní dostatečně pádné na to, aby vedli k novému otevření soudního procesu.

Státní zástupce Vít Legerský, který Kramného obžaloval z úkladné vraždy, před soudem požadoval, aby profesoru Šteinerovi a docentu Pilinovi nebylo dovoleno vypovídat. Soud jeho žádost zamítl a znalci provedli více než dvouhodinovou podrobnou výpověď o svých zjištěních.

V závěrečné řeči se minulý týden Legerský soustředil na zpochybnění znaleckých posudků a odbornosti samotných znalců. Obhájkyně Rejžková jeho vystoupení komentovala jako „překvapivou a patrnou snahu o dehonestaci osob a jejich závěrů“.

TIP: Časová osa případu a soudního procesu s P. Kramným

Někteří soudní pozorovatelé se podivovali nad tím, že státní zástupce s titulem magistra v oblasti práva hodnotil a zpochybňoval závěry kandidáta věd profesora Šteinera, specialisty na myokard a cévy v oboru kardiovaskulární patologie nebo posudek soudního znalce z oboru soudního lékařství, docenta Alexandra Pilina. Legerský zpochybnil i posudek docenta Zdeňka Horáka, experta z odvětví kriminalistiky, který působí jako rektor Polytechnické univerzity v Jihlavě a člen poradního sboru ministra vnitra.

Závěrečnou řeč státního zástupce komentoval například advokát Šimon Mach, který působí jako místopředseda Spolku Šalamoun, nevládní organizace dohlížející na nezávislost justice. „Jako státnímu zástupci mu nepřísluší hodnotit odborné skutečnosti, toto náleží výhradně znalcům,“ sdělil deníku Epoch Times advokát Mgr. Šimon Mach.

V pátek pozorovatelé české justice s napětím čekali na to, jak soudní senát doktorky Šárky Skalské rozhodne. Senát nakonec žádost o obnovu soudního procesu zamítl. Soudkyně uvedla, že senát nerozhodoval o vině nebo nevině Petra Kramného s pouze posuzoval, zda jsou dostatečné důvody pro obnovení soudního procesu.

Soudkyně Skalská dále uvedla, že jí zákon neumožňuje přezkoumávat původní výrok soudu a provádět revizi původního soudního procesu.

Nové znalecké posudky jsou podle soudkyně pouze jiným odborným názorem, ale nikoliv novými skutečnostmi. Údajně nepřišli s novými metodami zkoumání nebo novými dosud nezkoumanými prvky případu.

Státní zástupce byl s výrokem soudu spokojený. Petr Kramný podal na soudní výrok stížnost a jeho zástupkyně se nyní obrátí na Vrchní soud v Olomouci.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“