Jack Phillips

13. 3. 2023

Bývalá poradkyně Bílého domu za Clintona a feministka Naomi Wolfová napsala „formální omluvný dopis“ republikánům a konzervativcům v souvislostmi s událostmi kolem vpádu demonstrantů do amerického Kapitolu 6. ledna 2021.

Wolfová, která se v letech 2021 a 2022 dostala na titulní stránky novin kvůli zpochybňování oficiálních narativů o anticoviodových vakcínách a lockdownech, napsala, že „jako celek pokojní [demonstrující] republikáni a konzervativci byli démonizováni historkami demokratických lídrů o tom, co se ten den stalo“. Vyjádřila se tak poté, co moderátor Fox News Tucker Carlson minulý týden odvysílal nové záběry z Kapitolu.

„Republikáni, konzervativci, omlouvám se. Také jsem věřila ve velkém mnoha dalším věcem, o kterých se od té doby ukázalo, že nejsou takové, jak tvrdily NPR, MSNBC a New York Times,“ napsala Wolfová na Substack. „Každý ve vedení, kdo veřejnosti zkreslil tehdejší události tak, že překroutil komplexnost té současné historie – musí být také pohnán k odpovědnosti,“ napsala.

Wolfová ve svém dopisu sdělila, že nově zveřejněné záběry „QAnon šamana“ Jacoba Chansleyho a policisty policie Kapitolu Briana Sicknicka z 6. ledna se zdají být v rozporu s narativy, které prosazoval mainstream a mnozí demokratičtí zákonodárci. Na oněch nových záběrech je vidět, že policisté jako by Chansleyho provázeli po areálu Kapitolu, přičemž se ho nikdo z nich nepokusil zastavit ani zatknout. Pokud jde o Sicknicka, který o den později zemřel na mrtvici, v novém krátkém klipu bylo vidět, jak prochází Kapitolem a vyzývá protestující, aby opustili areál.

Ačkoli s některými Carlsonovými závěry ohledně záběrů Wolfová nesouhlasila, lidé dle ní nemusí nutně souhlasit s jeho interpretací videí, „aby dospěli k závěru, že demokraté ve vedení si účelově vybrali, přibarvili, překroutili a v některých ohledech se zdá, že lhali o aspektech událostí z 6. ledna, čímž z tragédie pro národ udělali zpolitizované téma, jehož cílem je zdiskreditovat polovinu našich voličů“.

Dále v textu dodala, že „ti, kdo vnikli do Kapitolu násilně nebo se v něm dopustili násilí, musí být samozřejmě pohnáni k odpovědnosti“ a „stejně tak násilní protestující jakéhokoli politického směru kdekoli“.

Přístup k 41 000 hodinám videozáběrů poskytl Carlsonovi republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy, za což byl demokraty a několika republikány kritizován. Levicová neziskovka na něj dokonce podala stížnost k etickému výboru. Později minulý týden oznámil, že záběry poskytne i široké veřejnosti.

Během rozhovoru s Carlsonem 10. března Chansleyho matka Martha a jeho současný právník prohlásili, že je nevinný, a tvrdili, že žalobci zatajili usvědčující důkazy.

„Mělo to vyjít najevo už před dvěma lety. Ten [klip] měl vyjít najevo už před dvěma lety. Je to nevinný člověk. Všechno, co [Jacob] řekl, že udělal, je pravda – že prošel otevřenými dveřmi. Byl doprovázen chodbami Senátu,“ prohlásila Martha Chansleyová.

Překlad a redakční zkrácení původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.