Health 1+1 Camille Su

a 16. 3. 2023

Šedesátiletý muž náhle pocítil nepříjemné pocity v dolní části zad a brzy nato ho to bolelo tak, že se mu špatně vstávalo. Když šel na pohotovost do nemocnice, řekli mu, že příčinou jsou ledvinové kameny. Tento muž už ledvinové kameny v minulosti měl, tentokrát mu však lékař řekl, že se mu také dost zhoršily ledviny.

Jaké jsou příčiny vzniku kamenů v ledvinách a v močových cestách? Proč jsou na ně někteří lidé náchylnější? V tomto článku nastíníme jeden jednoduchý způsob, jak kamenům předcházet a jak pomoci je z těla dostat.

Močové kameny způsobují řadu problémů

Většina tekutin, které lidé denně zkonzumují, je ledvinami zpracována na moč, poté proudí do močovodu a močového měchýře a nakonec je vyloučena močovou trubicí.

Kameny mohou vznikat, pokud se v moči během procesu močení vytvářejí krystalické usazeniny. Kameny se mohou objevovat na různých místech a tvořit ledvinové kameny, močovodné kameny, kameny v močovém měchýři a kameny v močové trubici, které se souhrnně označují jako kameny močových cest.

Lidé obvykle necítí a nevědí, že mají v těle kameny. Jakmile však kameny způsobí podráždění nebo obstrukci, mohou vyvolat různé příznaky v závislosti na jejich umístění:

Ledvinové kameny: Většina kamenů v močových cestách začíná ledvinovými kameny, které mohou při pohybu způsobovat silné bolesti zad a krev v moči (hematurii). Bolest se může objevit také v případě, že se ledvinový kámen dostane dolů a uvízne v močovodu, což způsobí otok.

Dr. Yu Chen, urolog a odborný asistent v Chang Gung Memorial Hospital na Tchaj-wanu, upozornil, že stabilní ledvinové kameny není třeba nutně léčit. Pravidelné návštěvy lékaře mohou pomoci sledovat velikost kamene a zjistit, zda nezpůsobil infekci, krev v moči nebo bolest. Někdy pacienti s ledvinovými kameny nemusí vidět zjevnou krev v moči, ale pouze cítí bolest, takže se mylně domnívají, že mají zranění. Někdy je těžké určit, zda je bolest způsobena zraněním dolní části zad nebo kamenem, proto když je bolest nesnesitelná, je nejlepší vyhledat lékařskou pomoc.

Kameny v močovodech: Většina kamenů v této oblasti je způsobena ledvinovými kameny, které vypadnou a zapříčí se v močovodech. Ureterální kameny způsobují nejen silnou bolest v dolní části zad, ale i v šourku a v tříslech. Taková bolest může dokonce ovlivnit peristaltiku střev a způsobit žaludeční potíže a nadýmání.

Jak ledvinové, tak močovododné kameny způsobují silnou bolest. Dr. Chen zdůrazňuje, že její index bolesti je „druhý nejvyšší po porodu“.

Kameny v močovém měchýři: Močový měchýř má více prostoru než ledviny a močovod, takže bolest způsobená kameny v močovém měchýři je pouze občasná. Většinou se objeví pocit plnosti v podbřišku a mohou se objevit příznaky hematurie a častého močení. Kameny mají v močovém měchýři prostor k pohybu a mají tendenci se kutálet, což způsobuje citlivý močový měchýř a časté močení.

Kameny v močové trubici: Močová trubice je trubice, která spojuje močový měchýř s vnější částí těla. Pokud v močové trubici uvíznou během vylučování malé kameny, způsobí to příznaky, jako je hematurie, bolest, slabý proud moči a nepravidelné močení.

Stupeň bolesti způsobený kameny v močových cestách závisí také na velikosti kamenů. Dr. Chen vysvětluje, že čím je kámen větší, tím je méně bolestivý, protože se nepohybuje. Čím je kámen menší, tím je bolestivější.

Malý počet pacientů s ledvinovými kameny může pociťovat bolestivost zad a bolesti, ale někteří pacienti snášejí bolest velmi dobře a kameny se časem zvětšují. V důsledku toho je nelze léčit jednoduchými způsoby a mohou vyžadovat i operaci s vyšším rizikem léčby.

Čtyři nejčastější příčiny vzniku kamenů

Vápníkové kameny jsou nejčastějším typem. Dr. Tzung-Hai Yen, ředitel toxikologického oddělení Linkou Chang Gung Memorial Hospital na Tchaj-wanu, uvedl, že více než 80 až 90   % z celkového počtu pacientů má kameny vápenaté, především kalcium oxalátové a kalcium fosfátové.

Kameny mohou být způsobeny mnoha faktory, ale ty nejčastější jsou následující:

Genetika a rodinné předpoklady

Pokud se u vašich rodičů nebo příbuzných v minulosti vyskytly kameny, je pravděpodobnější, že se kameny objeví i u vás. Genetika je jednou z příčin. Dalším faktorem je, zda jsou životní styl a stravovací návyky členů rodiny podobné.

Kvalita vody

Dr. Chen Yu zjistil, že s tvorbou kamenů souvisí také voda z prostředí. Jako příklad uvedl Tchaj-wan. Podle statistik je počet pacientů s kameny ve městě Tchao-jüan vyšší než ve městě Tchaj-pej. Je to proto, že voda používaná v hlavním městě Tchaj-peji pochází z nádrže s měkčí vodou.

Tvrdá voda také znamená více vápenatých iontů. Ty se při příjmu do těla s větší pravděpodobností usazují a tvoří kameny. Dr. Chen proto navrhuje, aby si lidé, kteří žijí v oblastech s tvrdou vodou, nainstalavali lepší vodní filtry, které vodu změkčí. Pacienti, kteří mají v anamnéze kameny v močových cestách, by proto rovněž měli pít přefiltrovanou vodu.

Stravovací návyky

Pacienti, kteří dostanou ledvinové kameny, by si měli hlídat také své stravovací návyky, poznamenává Dr. Yen. Lidé, kteří neradi pijí hodně vody, raději jedí slaná jídla a maso a často konzumují alkohol, jsou náchylnější ke vzniku kalcium-oxalátových kamenů.

Lidé, kteří rádi jedí potraviny s vysokým obsahem purinů (např. zvířecí vnitřnosti a mořské plody), jsou náchylnější ke vzniku kamenů kyseliny močové, protože puriny se metabolizují na kyselinu močovou. Jsou také náchylní ke dně kvůli vysokým hladinám kyseliny močové v těle.

Někteří lidé mohou také užívat příliš mnoho doplňků stravy, jako je vápník, vitamin C nebo vitamin D, které mohou způsobit vznik kamenů.

Dr. Yen vysvětluje, že vitamin D zvyšuje vstřebávání vápníku a fosforu v trávicím traktu. Konzumace příliš velkého množství vitaminu D proto může vést k hyperkalcémii a vzniku ledvinových kamenů. Kyselina šťavelová vzniká při metabolismu vitaminu C v těle. Suplementace ve vysokých dávkách zvyšuje koncentraci kyseliny šťavelové v moči a zvyšuje riziko vzniku kamenů.

Samozřejmě, kvalita vody a stravovací návyky mohou vést ke vzniku kamenu teprve v dlouhodobém horizontu.

Nemoci a infekce

Dna, cukrovka, obezita, malabsorpce, hyperplazie prostaty a metabolické poruchy, jako je distální renální tubulární acidóza, hyperparatyreóza a některá genetická onemocnění, mohou rovněž způsobovat močové kameny.

Lékařský výzkum zjistil, že pacienti s ledvinovými kameny mají společné komorbidity, mezi které patří obezita, diabetes, dna a další metabolické poruchy. Strava těchto pacientů má většinou vysoký obsah sodíku, oleje, cukru a purinů.

Kameny v močovém měchýři pravděpodobně doprovázejí hyperplazii prostaty, protože pacienti s hyperplazií prostaty mají tendenci mít příznaky přerušovaného močení, slabého proudu moči a zadržování moči. Když člověku při každém močení zůstane v močovém měchýři přebytečná moč, mohou se v močovém měchýři ukládat krystaly a tvořit močové kameny. Dr. Chen upozorňuje, že je to velmi časté.

Jak poznamenává Dr. Yen, pacienty s kameny tvoří především muži. U žen vznikají kameny většinou v důsledku endokrinních problémů, jako je primární hyperparatyreóza. Úkolem parathormonu v ledvinách je zadržovat vápník a vylučovat fosfor. Toto onemocnění vyprodukuje příliš mnoho parathormonu a nakonec vede k tvorbě ledvinových kamenů.

Mezi další faktory patří rozdíly v počasí. V horkém létě, kdy se člověk hodně potí a nedoplňuje včas vodu, je velmi pravděpodobné, že se močové kameny vytvoří.

Jak zabránit vzniku kamenů

Pokud jsou faktory způsobující vznik kamenů v močových cestách způsobeny vrozenými strukturálními problémy, endokrinními abnormalitami nebo nemocemi, je k vyřešení hlavní příčiny obvykle nutná operace nebo léčba. V případě kamenů způsobených jinými faktory, jako je rodinná anamnéza, potraviny nebo zdroje vody, existují jednoduché způsoby, jak jim předcházet. Nejjednodušším způsobem je pít více vody.

Pijte hodně vody

Kamenům v močových cestách jakéhokoli složení lze předcházet pitím velkého množství vody.

„To je nejlepší způsob,“ říká Dr. Chen. Kameny totiž pomalu rostou z krystalků, než se změní ve větší kameny. Vnitřní průměr močovodu je asi 0,5 centimetru. Pokud je kámen menší než 0,5 centimetru, pití velkého množství vody může krystal z těla vyplavit.

Stejně tak, pokud se zjistí, že kameny v močových cestách jsou menší než 0,5 centimetru a nedochází k ucpání, infekci, krvi v moči nebo bolesti, stačí, aby pacient pil více vody a pravidelně docházel ke svému lékaři.

Metaanalýza z roku 2015 zjistila, že každé zvýšení příjmu vody o 500 ml je spojeno s významně nižším rizikem vzniku ledvinových kamenů. Cochrane Review z roku 2020 dále potvrdila, že u lidí, kteří měli kameny a pili hodně vody, je menší pravděpodobnost, že se jim kameny v těle znovu objeví, a i když se objeví, bude to trvat déle.

Pro prevenci vzniku kamenů v močových cestách a jejich opakovaného výskytu se doporučuje pít 2,5 až 3 litry vody denně.

Konzumujte více kyseliny citronové

Kyselina citronová se váže s vápníkem v moči a snižuje koncentraci vápenatých iontů v moči, čímž snižuje výskyt ledvinových kamenů. Kyselina citronová také váže krystaly šťavelanu vápenatého, čímž zabraňuje, aby se utvořily do kamenů. 

Kyselinu citronovou můžete do svého jídelníčku přidat konzumací většího množství citronů, pomerančů, grapefruitů, jablek a dalšího ovoce bohatého na kyselinu citronovou. Případně můžete přidávat plátky citronu do vody a s mírou pít grapefruitové, jablečné a pomerančové šťávy.

Jezte stravu s nízkým obsahem sodíku a přiměřeným obsahem vápníku

Strava s vysokým obsahem sodíku zvyšuje obsah vápníku v moči, který se následně spojuje s kyselinou šťavelovou a fosforečnou a vytváří kameny ze šťavelanu vápenatého a fosforečnanu vápenatého. Proto se pacientům s kameny doporučuje dodržovat dietu s nízkým obsahem sodíku.

Dr. Yen upozorňuje, že mnoho studií prokázalo, že dieta s nízkým obsahem vápníku ve skutečnosti zvyšuje tvorbu ledvinových kamenů. Je to proto, že když v trávicím traktu není dostatek vápníku, který by se spojil s kyselinou šťavelovou ze stravy, zvýší se koncentrace kyseliny šťavelové v těle a její vylučování močí, což zvyšuje riziko vzniku kamenů. Stejně tak je nutné užívat vápníkové tablety s jídlem, aby se zabránilo zvýšenému riziku tvorby kamenů.

I Dr. Chen se domnívá, že lidé, kteří nemají v anamnéze genetické onemocnění nebo kameny a mají osteoporózu, mohou užívat doplňky vápníku. U osob s příslušnou anamnézou se další doplňování vápníku nedoporučuje.

Lidé, kteří měli v minulosti kameny v močových cestách, jsou však náchylní k jejich opakovanému výskytu. I když dodržování výše popsané diety může snížit riziko vzniku kamenů, stále existuje možnost jejich recidivy.

Chen uvedl, že míra opětovného vzniku je stále 30 procent, a to i poté, co byly kameny v těle odstraněny. Studie z roku 2016 také zjistila, že u lidí, kteří měli kameny poprvé, je během prvních 5 let padesátiprocentní míra recidivy.

U lidí, u kterých se často objevují ledvinové kameny, navíc dochází také k narušení funkce ledvin, což vede k jejich chronickému selhání. Proto se u pacientů s močovými kameny doporučují pravidelné roční návštěvy lékaře.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.