Amber Yang JoJo Novaes

a 21. 3. 2023

Káva a čaj jsou každodenní nápoje, přičemž oba obsahují kofein a oba tedy mají povzbuzující účinek. Nová studie však zjistila, že u kávy existuje riziko zvýšení krevního tlaku, zatímco u čaje nikoli.

Dr. Ou Han Wen, doktor integrativní medicíny a výživy na Marylandské univerzitě, v pořadu The Epoch Times Health 1+1 uvedl, že ať už se jedná o čaj nebo kávu, u obou je důležité pít je správně.

Mnoho lidí si myslí, že vysoký krevní tlak je způsoben stárnutím, díky němuž je stěna kardiovaskulární soustavy méně pružná a užší, což vyžaduje větší tlak, aby se krev dostala ven. Podle Dr. Oua však 90 procent hypertenze nemá žádnou známou příčinu.

Funkční medicína zjistila, že hypertenzi vyvolává zánět endotelu v cévách, který spotřebovává oxid dusnatý v těle. Oxid dusnatý je klíčový faktor, který může pomoci cévám uvolnit se a zabránit srážení krve. Zánět cév může způsobit řada faktorů, včetně inzulínové rezistence, zvýšené hladiny cukru v krvi, chronického zánětu organismu způsobeného nevhodným příjmem potravy, či obezita.

Může káva zvyšovat krevní tlak?

Uvedená studie zveřejněná v prosinci 2022 v časopise Journal of the American Heart Association ukázala, že káva může zvyšovat riziko hypertenze. Dr. Ou uvedl, že studie by měla zkoumat spíše denní příjem kofeinu, který je klíčem k vysokému krevnímu tlaku.

Šálek kávy (240 ml) obsahuje obvykle 80 až 100 miligramů kofeinu, zatímco stejný objem zeleného čaje obsahuje pouze 30 až 50 miligramů kofeinu. Kofein může stimulovat sympatické nervy a způsobuje, že srdce bije rychleji, cévy se stahují a krevní tlak přirozeně stoupá.

Dr. Ou doporučuje, aby pacienti s těžkou hypertenzí (systolický krevní tlak 160 tepů za minutu nebo vyšší, diastolický krevní tlak 100 tepů za minutu nebo vyšší), nepili více než dva šálky (2x 240 ml) kávy denně. Příjem kofeinu u dospělých by podle něj neměl překročit 300 miligramů denně. Těhotné ženy by neměly překročit 200 miligramů.

Kdo by se měl pití kávy vyhýbat?

Pití kávy by se měly vyhnout osoby trpící těmito neduhy:

  • nespavost
  • únava nadledvinek (adrenální vyčerpání)
  • bolesti žaludku, pálení žáhy
  • osteoporóza
  • genetická varianta rychlého metabolismu kofeinu

Káva stimuluje sympatické nervy a brání spánku. Pokud běžně užíváte léky na spaní, káva ovlivňuje metabolismus léku a zvyšuje zátěž organismu. Káva také stimuluje adrenalin. Když je tělo velmi unavené, může káva způsobit fyzickou zátěž.

Dr. Ou uvedl, že káva i čaj jsou bohaté na přírodní fytochemikálie a mají mnoho zdravotních výhod. Mohou být konzumovány v přiměřeném množství s výjimkou lidí se specifickými onemocněními.

Přínosy kávy

  • Vhodná pro pacienty s pooperační neprůchodností střev
  • Podporuje metabolismus, pomáhá spalovat tuky a hubnout
  • Snižuje riziko hypertenze
  • Snižuje riziko rakoviny jater
  • Snižuje riziko demence (Alzheimerovy choroby)
  • Snižuje riziko nealkoholického ztukovatění jater
  • Snižuje výskyt cukrovky 2. typu
  • Snižuje výskyt kardiovaskulárních onemocnění
  • Snižuje výskyt mrtvice
  • Zlepšuje výkonnost při cvičení

Pro závislé na kávě Dr. Ou navrhuje přidat následující opatření, která zmírní účinky kofeinu na krevní tlak:

Skořice: Skořice obsahuje polyfenoly, které mohou snižovat krevní tlak. Extrahovaná a upravená skořice pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi.

Zelený čaj: Zelený čaj obsahuje katechiny, které mohou uvolnit cévy a snížit krevní tlak.

Černé sójové mléko: Černé fazole obsahují antioxidační antokyany, které přispívají ke zdraví kardiovaskulárního systému.

Čaj je vhodný pro pacienty s hypertenzí

Výše zmíněná studie také zjistila, že ačkoli čaj obsahuje kofein také, pro osoby s vysokým krevním tlakem je užitečný. Čaj totiž obsahuje protizánětlivé polyfenoly a katechiny: antioxidanty, spalovače tuků a látky snižující krevní tlak.

Jak vybrat ideální čaj pro pacienty s vysokým krevním tlakem? Dr. Ou doporučuje následující čaje seřazené od nejnižšího obsahu kofeinu:

1) rooibos bez kofeinu

2) zelený čaj bez kofeinu

3) oolong čaj

4) černý čaj

Dr. Ou upozornil, že ačkoli je čaj zdravý, neměli byste ho pít místo vody. Důvodem jsou:

kofein – může mít vliv na zdraví kardiovaskulární soustavy

diuretický účinek – pokud jste dehydratovaní, čaj může z těla odvádět vodu, což vede k dalšímu chronickému zánětlivému onemocnění.

noční močení – diuretická povaha čajových lístků způsobuje, že lidé v noci více močí, což ovlivňuje kvalitu spánku.

Kdo by se měl pití čaje vyhnout?

Pití čaje by se měli vyhýbat lidé trpící těmito neduhy:

Poruchy spánku: Kofein stimuluje sympatické nervy, což ztěžuje usínání.

Problémy s nočním močením: Čaj není vhodný pro lidi, kteří v noci často močí. Noční močení povede ke zhoršení kvality spánku a dále zvýší riziko hypertenze.

Špatná funkce ledvin: Diuretické čaje a nápoje zvyšují zátěž ledvin. Lidé s problémy s funkcí ledvin by měli pít filtrovanou vodu.

Anémie z nedostatku železa: Teofylin v čaji ovlivňuje vstřebávání železa ve střevě. Pití čaje zhorší anémii pacientů vyvolanou nedostatkem železa.

Špatná funkce trávicího traktu: Kofein v čaji pomáhá otevřít kanál mezi žaludkem a jícnem a potrava v žaludku se tímto otevřeným kanálem snadno refluxuje.

Lidé užívající léky: Teofylin obsažený v čaji ovlivňuje vstřebávání léků, proto je lepší brát farmaka s filtrovanou vodou.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“