Lilek vejcoplodý, také zvaný baklažán, je rostlina, jejíž plody se používají jako zelenina v pokrmech řady světových kuchyní. Po staletí se na něj lidé spoléhali pro jeho výživovou a léčebnou hodnotu.

V lékařské encyklopedii tradiční čínské medicíny Bencao Gangmu, kterou v dobách čínské dynastie Ming napsal proslulý lékař Li Š’-čen, se uvádí, že lilek jedinečným způsobem léčí horečku doprovázenou zimnicí, zlepšuje krevní oběh, zmírňuje bolest, snižuje otoky a rozšiřuje střeva (aby zabránil zácpě).

Moderní odborníci na výživu označují lilek za superpotravinu, protože má nízký obsah kalorií a sodíku a je bohatý na vlákninu, vitamíny a minerály. Každých 100 gramů lilku obsahuje:

  • 25 kalorií
  • 5,3 gramu sacharidů
  • 2,7 gramu vlákniny
  • 221 miligramů draslíku
  • 16 miligramů vápníku
  • 29 miligramů fosforu
  • 15 miligramů hořčíku

Obsahuje také vitamín B, vitamín C a „vitamín P“– rostlinné sloučeniny zvané flavonoidy. Lilek obsahuje rutin, hesperidin, flavony a flavonoly.

Dr. Yalan Tsai z tchajwanské Všeobecné nemocnice pro veterány v Tchaj-čungu poskytl deníku The Epoch Times následující přehled přínosů konzumace lilku:

  • ohatý na antioxidanty, pomáhá předcházet demenci

Jasně fialová barva lilku pochází z flavonoidních glykosidů, antioxidantů, které jsou užitečné v boji proti demenci. Ty pomáhají chránit mozkové buňky a zabraňují ztrátě paměti a zhoršování kognitivních funkcí souvisejících s věkem.

Lilky 2
Ilustrační záběr lilků, podlouhlý kultivar. (Esteban Cavrico / Flickr)

Studie publikovaná v časopise Journal of Food Biochemistry uvádí, že strava doplněná lilkem zmírňuje aktivitu enzymů purinergního, monoaminergního a cholinergního enzymového systému, které jsou spojeny s příznaky podobnými Alzheimerově chorobě. Autoři dospěli k závěru, že „plody lilku by mohly sloužit jako komplexní opatření v prevenci komplikací souvisejících s cukrovkou, jako je například neurodegenerativní onemocnění“.

Lilek je bohatý na lutein, tmavě žlutý pigment, který se nachází v rostlinách a vaječném žloutku a má protizánětlivé účinky. Pomáhá potlačovat volné radikály a předcházet makulární degeneraci očí. Snižuje také škodlivé účinky modrého světla na oči, které způsobuje slunce, zářivky a LED zařízení.

Studie publikovaná v časopise Nutrients zjistila, že Solanum melongena L., (EPX), extrakt z lilku, „chrání buňky ARPE-19 s A2E před buněčnou smrtí vyvolanou modrým světlem prostřednictvím útlumu reaktivních forem kyslíku“. Podle autorů studie snížilo podávání EPX myším „poškození buněk a degeneraci vrstvy sítnice v modelu poškození sítnice vyvolaném modrým světlem“.

Lilek má nízký obsah kalorií a vysoký obsah živin a vlákniny, proto je vynikajícím pomocníkem při hubnutí. Vláknina obsažená v lilku pomáhá zpomalit trávení a dodává pocit sytosti, což snižuje celkový příjem kalorií.

Vědecká práce publikovaná v časopise Iranian Journal of Basic Medical Sciences ukázala, že lilek může regulovat cukrovku díky svým antioxidačním vlastnostem a tlumit aktivity alfa-amylázy a alfa-glukosidázy. Baklažán také může vykazovat ochranné účinky proti hyperlipidémii a obezitě prostřednictvím navození činnosti lipoproteinové lipázy a snížení činnosti lipázy slinivky břišní. Lilek lze také použít k léčbě metabolického syndromu a komplikací souvisejících s tímto onemocněním.

Lilek obsahuje sloučeninu zvanou solasodin rhamnosyl glykosid (SRGs). Některé studie na zvířatech prokázaly, že SRG může ničit rakovinné buňky a snižovat recidivu některých typů rakoviny. Navíc antokyany v baklažánu mohou utlumovat nádorovou angiogenezi (novotvorba krevních kapilár, pozn. red.), snižovat zánět a omezovat enzymy, které šíří rakovinné buňky.

Studie publikovaná v časopise Mutation Research zmiňuje, že v reakci na peroxid vodíku zabránily buňky ošetřené šesti lilkovými extrakty vzniku DNA lidských lymfocytů. Autoři studie dospěli k závěru, že lilky mají potenciál působit jako prevence rizika vzniku chronických onemocnění, jako je rakovina, anebo toto riziko mohou přinejmenším snižovat. 

Pokrm Z Lilku
Lilek je populární v mnoha světových kuchyních. Na snímku pokrm připravený z lilku. Ilustrační záběr. (Volné dílo pixabay.com)

Navzdory prospěšnosti konzumace lilku čínští lékaři varují před jeho nadměrnou konzumací, která by mohla být pro některé jedince škodlivá.

O tomto protichůdném názoru hovořil deník The Epoch Times s doktorem Čen Li-süem, ředitelem japonského centra akupunkturní terapie Heisei v Okayamě. Ten uvedl, že lilek je sice tělu prospěšný, ale měl by se jíst s mírou.

Podle doktora Čena se tradiční čínská medicína zaměřuje na udržování rovnováhy v těle. Například lilek je potravina s chladnou povahou a je ideální pro konzumaci v teplých měsících, kdy ochlazuje tělo a zmírňuje letní horko. Lilek je vhodný zejména pro lidi se zácpou, krvácejícími hemoroidy a horečkou a pro ty, kteří jsou náchylní k potničkám a vředům.

Jak doktor Čen podotýká, „čínská medicína vnímá ženy jako jinové typy a ty mají tendenci k chladné konstituci, takže by neměly pravidelně jíst potraviny chladné povahy.“

„Lidé, kteří mají slabou slezinu a žaludek a jsou náchylní k průjmům a řídké stolici, by si také měli dávat pozor, kolik lilku snědí,“ komentuje lékař a dodává, že jíst lilek před operací není dobrý nápad, protože to může ovlivnit rychlost rekonvalescence.

Druhá lékařská encyklopedie z čínské dynastie Ming, Dian Nan Ben Cao, obsahuje v podstatě stejná opatření ohledně lilku jako v encyklopedii od  Li Š’-čena. Tato ve své podstatě chladná potravina je sice tělu prospěšná, ale její nadměrná konzumace může „způsobit chronická onemocnění, vředy a svrab, bolesti břicha a průjmy a může být také škodlivá pro ženinu dělohu“.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložila K. K.